speets Geplaatst: 22 maart 2017 Geplaatst: 22 maart 2017 Eerst hoopte ik dat het iets moer-achtigs was, maar het blijkt een afzetting bovenaan de hals, boven het vloeistofnivo.Kent iemand dit verschijnsel? Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
jootje Geplaatst: 23 maart 2017 Geplaatst: 23 maart 2017 Heb ik wel eens gehad in de kruidenazijn. Ging ik op de fles naar de datum kijken...die was goed, maar er stond ook op de fles dat je na verloop van tijd " vlokken" in de azijn kon krijgen, en dat dit niks af deed aan de kwaliteit. Zal vast wel, maar ik vond het er niet lekker uitzien, dus gewoon weg gemikt. Quote
Jenneke Geplaatst: 23 maart 2017 Geplaatst: 23 maart 2017 Volgens mij kan azijn, zeker natuurazijn, eigenlijk niet bederven wat voor datum er ook op staat, dus ik denk dat het weinig kwaad kan. Je zou het eventueel kunnen zeven en in een schone glazen fles doen. Desnoods laat je de azijn even koken. Durf je het echt niet aan dan kun je het altijd nog gebruiken als ontkalker.Vlokjes in de azijn heb ik ook altijd wel, gebruik het weinig en het staat meestal jaren in mijn kastje. De bio-natuurazijn die ik nu heb staan is 3 jaar over de datum maar is nog prima. Er drijft ook welk een vlokje in, maar niet zo erg als bij jou. Foto maken lukt niet helaas want het zit in een donkergroene glazen fles. Is jou fles glas of plastic? Als het plastic is ligt het misschien daar wel aan????? Staat de fles licht of donker, dat zou misschien ook wel invloed kunnen hebben. Quote
henkg Geplaatst: 23 maart 2017 Geplaatst: 23 maart 2017 Als je een moer wilt kweken, dan zeker niet koken. Gisten (voor alcoholvorming) en azijnzuurbacteriën (voor omzetting alcohol in azijn) houden er niet van om gekookt te worden. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
speets Geplaatst: 25 maart 2017 Auteur Geplaatst: 25 maart 2017 Het zit in een plastic fles, staat donker en is niet verlopen.Die 'vlokjes' waar jullie het over hebben, wijzen denk ik op de vorming van moer.Dat ken ik wel, maar dat is dit niet. Dit spul zat bovenin de fles, boven de vloeistof, tegen de wand. Ik denk ook niet dat het kwaad kan, maar ik hoopte dat iemand wist wat het precies is.En nee, ik gebruik het toch maar niet meer voor eten. Ziet er niet smakelijk uit.O, ik weet het al: ik ga het speenkruid ermee uitroeien Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
oscardevos Geplaatst: 25 maart 2017 Geplaatst: 25 maart 2017 Vliesje, vlokken of bezinksel kunnen in niet-gepasteuriseerde azijnen worden gevormd door azijnzuurbacteriën en zijn onschadeijk. Vind je niet in gangbare azijn want die wordt gepasteuriseerd. Quote
speets Geplaatst: 26 maart 2017 Auteur Geplaatst: 26 maart 2017 Dank voor je antwoord Oscar, dat was precies wat ik wilde weten: de verklaring, het 'waarom' Wonderlijk dat er in zo'n zuur milieu nog organismen kunnen gedijen. Nu begrijp ik ook waarom de aanslag alleen boven het vloeistofnivo gevormd wordt. Door bewegen zijn de 'vellen' losgekomen van de wand en in de azijn gezakt. Dus als je de fles maar vaak genoeg gebruikt, valt het (bijna) niet op. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
henkg Geplaatst: 26 maart 2017 Geplaatst: 26 maart 2017 Zou het dan toch het begin van een moer zijn?Dan misschien een glaasje witte wijn erbij. Uiteraard biologische ... Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Alchemist Geplaatst: 26 maart 2017 Geplaatst: 26 maart 2017 Hele grote kans dat het toch moer/moeder is. De moeder groeit op alcohol en vaak zit er in het product nog wel een heel ietsje restalcohol."Wijnazijn valt als enige azijn onder de wijnwet en mag daardoor meer restalcohol bevatten. Er wordt een maximaal alcoholpercentage van 1,5% voorgeschreven. Voor andere soorten azijn geldt een maximaal alcoholpercentage van 0,5%" Dat het bovenaan groeit is mogelijk doordat het ook op de damp van alcohol kan groeien. Verder moet het natuurlijk zuurstof en de grootste kans is bovenin. Als de dop erop zit kan het ook maar heel beperkt groeien door het gebrek aan zuurstof en zal die optimaal gevonden kunnen worden zo dicht mogelijk bij het luchtgedeelte Quote Groet, Alchemist Voor all onze probeersels kijk ook eens op:https://www.facebook.com/AcetoDiMetri en https://www.acetodimetri.nlhttps://www.facebook.com/Alchemisterijnhttps://www.facebook.com/HetGoeserBrouwhuis
speets Geplaatst: 28 maart 2017 Auteur Geplaatst: 28 maart 2017 Hm, kennelijk ben ik toch niet helemaal duidelijk geweest. Een moer groeit IN de vloeistof, of hooguit als een velletje OP de vloeistof. Dit spul zat tegen de wand van de fles, boven het vloeistofnivo. Zie de tweede foto. (daar zijn al wat stukjes weggespoeld).Door schudden/schenken zijn er stukjes in de azijn terecht gekomen. Dus nee, volgens mij is het echt geen moer Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Alchemist Geplaatst: 21 januari 2018 Geplaatst: 21 januari 2018 Ik maak al jaren azijn en ik kan je vertellen dat moer echt wel zo kan groeien, Vaak in (bijna) afgesloten flessen. Omdat de fles dicht zit is er lastig aan zuurstof te komen (noodzaak voor de moer) en die is het best te krijgen langs het luchtgedeelte.De enige andere optie is een bacterie die azijn verder afbreekt tot water (dan zou je zuur dus verdwijnen) maar die is over het algemeen niet vliesvormend en ook die heeft zuurstof nodig. Quote Groet, Alchemist Voor all onze probeersels kijk ook eens op:https://www.facebook.com/AcetoDiMetri en https://www.acetodimetri.nlhttps://www.facebook.com/Alchemisterijnhttps://www.facebook.com/HetGoeserBrouwhuis
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.