Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

zaden schoonmaken en drogen


mcguyver

Aanbevolen berichten

Omdat ik straks, wanneer er tomaten aan mijn planten komen, zelf ook zaden over wil houden heb ik links en rechts tips over het schoonmaken en bewaren van zaden van tomatenplanten gelezen. Daarbij kwam ik op een filmpje waarbij bij één van de methoden, de eerste, de zaden vanuit de tomaat op keukenpapier worden geknepen, het hele vel wordt een week gedroogd en het papier wordt bewaard. Bij het planten wordt er een stuk van het papier (met gefermenteerde gedroogde zaden) met aarde bedekt en de maker van het filmpje zegt er goede resultaten mee te hebben, temeer omdat het papier makkelijk vocht opneemt dat het kiemen ten goede zou komen. Heeft iemand dit wel eens geprobeerd?

Link naar het filmpje:

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmmm. Heb er bij Diana ooit een hele discussie over gelezen. Zij doet het door het binnenste zadenprutje te laten schimmelen zodat het 'anti-kiem'-hoesje verdwijnt en houdt dan de zaadjes over. (in a nutshell)

Daar was ook iemand die het op de keuken-papiermethode deed en daar goede resultaten mee behaalde.

Een ander raadde toen bakpapier aan, dan kleeft het zaad er niet aan en kan je het veel makkelijker verwijderen. Dat leek me een handige tip toen ik dat las. Hoewel je dan de voordelen van vochtopname bij planten zou missen.

 

Zelf ga ik het met zilverzand doen, en daarna zaadjes eruit zeven.

Maar zeker een leuk filmpje Mcguyver. Interessant om het eens echt te zien doen op deze methode!

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

De keukenpapiermethode vind ik erg onhandig. Ik gebruik zelf al jaren gebruikte enveloppen. Het vocht trekt er mooi in, kan de boel mooi verdelen zodat de zaadjes apart liggen. De zaadjes blijven bij het drogen kleven en kan ik na drogen gemakkelijk met mijn nagels van het papier afhalen.

Enveloppen kun je gelijk de naam van de tomaat opschrijven, gaat daar ook nix mis.

 

Andere methodes heb ik ook geprobeerd maar passen duidelijk niet bij mij.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De fermenteermethode (het laten schimmelen) verkies ik. Lijkt op natuurlijk proces en zou een aantal ziektes die in de zadenhuid kunnen zitten uitschakelen. Zoek maar op fermenting tomato seeds seed-borne diseases.

Waarom zou je die zaden bewaren als je geen naam hebt en niet weet of het een hybride of raszuivere tomaat is? Zoveel soorten nog te proberen. Eens meedoen met een zadendoos?

 

Mijn tomaten zien er zo uit. 46 zakjes rond evenveel soorten tomaten. Zo kunnen ze niet kruisen want er vliegen hier veel hommels op.

IMG2017062621494270693851498766209.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik leg zaadjes altijd op wat lagen keukenrol te drogen. Daar schrijf ik ook de naam op en rol alles op en leg het weg tot gebruik. Heb nog nooit gehad dat tomaten niet willen kiemen via deze weg. En als je 1 x een zak zaad koopt, heb je in een kleine tuin/terras/pot enz en genoeg voor de komende jaren. Dat kan natuurlijk ook prima

Link naar reactie
Delen op andere sites

De zadendoos is ideaal! Het is een ruildoos. Je haalt er wat zaadjes uit en steekt er andere opnieuw in. Dan stuur je hem naar de volgende. Plaats voor vier planten? Vier verschillende planten dan . Het toffe aan de doos is dat je een veel groter aanbod hebt en dat je zaadjes niet verloren gaan ; in een zakje zit meestal te veel zaad voor een kleine moestuin.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...