Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Ik had 20 l melk. Dat heb ik gisteren afgeroomd en wilde het vandaag gebruiken. Toen bleek het in daglicht toch nog te vol. Weer afgeroomd. Het is hartje winter en de melk is zo veel vetter dan in de zomer. Vind het zo raar. Zo vet is de melk nog nooit geweest en koop nu toch al een paar jaar melk. Niet dat ik klaag uiteraard, maar valt op.

Heb 1 liter room apart gezet. Weet nog niet wat dat wordt. De rest van de room is verbruikt.

Met 13 l melk ben ik parmezaan aan het maken. Iets te laat begonnen wegens online schoolverplichtingen en vervolgens de broodnodige frisse neus...

Ziet er vooralsnog goed uit. Zo benieuwd naar die pekel... ik heb nu een pekel van 19%. Ik las dat je tussen de 18 en 22% moet zitten. Ben maar voor 19 gegaan. Jammer dat ik 12 maanden moet wachten of dat wat is

Geplaatst:

4b49302a075840ee9400c96e7475d233.jpg

Ziet er best netjes uit. Morgen bekend of hij nog wat minder rimpels heeft.

Het is de kleinste hoeveelheid melk wat ik voor parmezaan heb gebruikt en kreeg een halve hartverzakking omdat ik zo weinig wrongel had. Toen bedacht ik me dat de hoeveelheid melk ook minder was.

  • 5 maanden later ...
Geplaatst:

Ooowwghhh

Ik heb de parmezaan geslacht van januari. Niet 1 jaar gerijpt, maar wél goed gelukt!
Was echt mega lekker, zó blij mee! Helemaal in jubelstemming.

017086e5549b0be1e6e347fadb2f0dde.jpg

  • Like 4
Geplaatst:

Ik had deze in de olie.
Geen barsten, dus hoefde niet in de wax. Ik heb hem wel in de koelkast bewaard (vanaf april ergens), want op een gegeven moment bleek ik schimmel wegpoetsen. Werd ook beduidend warmer in bijkeuken met die hitte toen.

  • Like 1
  • 1 year later...
Geplaatst:

In november 2020 heb ik 2 Parmezaanse kazen gemaakt, en ik heb de dunnere (10 liter) van de 2 net aangesneden. Heeeerlijk! We eten vanavond een flinke salade met goed veel kaas!  Ik snijd er een paar stukken van die ik nog weer even vacumeer zodat we er zuinig mee kunnen doen.

Ik ga komende winter niet veel bewaarkaas maken, ik heb er nog aardig wat liggen. Maar ik ga zeker weer aan de slag om een paar Parmezaanse te maken! Zeker om ze lekker lang te kunnen laten liggen ook. 

 

IMG_6739.JPG

 

IMG_6740.JPG

  • Like 2
Geplaatst:

Ziet er goed uit! Ik krijg gelijk ook weer kriebels. Mijn dochter vroeg vorige week nog wanneer ik kaas maak. Ik heb nog een klein stukje parmezaan in de vriezer. 350 gr geloof ik.
Dit najaar wil ik ook weer kaas maken. Een heel jaar gewoon niet gedaan…
Moet weer, anders moet ik al mijn kaas spullen verkopen. Dan liggen ze te lang ongebruikt te zijn. 2 jaar niet gebruiken is weg doen is de huisregel(eigenlijk 1 jaar, maar ik smokkel een beetje…! Ahem) dus in nov/dec ergens ga ik ook weer aan de slag. Okt beetje druk, dus die maand had ik al afgeschreven… maar misschien in de herfstvakantie. Keuzes keuzes.

  • 4 weeks later...
Geplaatst:

Ow lekker! Ik krijg ook weer zo’n zin om te kazen.
Hij ziet er nog zacht uit voor een 2 jaar oude kaas. Dat komt allemaal door een waxjasje? Geniet er van!

  • 2 maanden later ...
Geplaatst:

Dat hele dunne kaasdoek leek me handig om de kaas weer uit de vorm te krijgen. Wat bij zo'n harde kaas en die vorm normaal bijna niet te doen is. En het ging ook mooi :thumbup: Ik kreeg het 'doek' alleen bijna niet meer van de kaas gepeld, en op de bodem is de kaas door het doek heen geperst en zit het dus +/- een kwart centimeter IN de kaas. :roll:

 

Ik moet (voor Parmezaanse) dus officieel een andere kaasvorm hebben hoor. Volgende keer maar eens proberen of het mooi gaat in mijn Edam-vorm voor een kaas van 2 kg. Die is normaal voor van alles echt te groot. 

  • 3 weeks later...
  • 1 year later...
Geplaatst:

Ik ben weer bezig, de pan is een pietsje te vol... 

 

227_0055.JPG

 

Ik heb er voor de zekerheid 1 van vorig jaar aangesneden, het kleintje. Omdat ik wilde weten hoe dat was gegaan met eerst een paar lagen van die vloeibare kaascoating, tegen het scheuren en barsten. Dan even rijpen, en daarna nog eens een waxjas. Ik was een beetje bang dat ik die wax er slecht af zou krijgen, dat het een beetje aan die coating vast zou zitten. Maar dat kwam allemaal mooi los!

 

227_0053.JPG

 

En het kaasje smaakt weer goed :D Wel wat uhm, rubberig? Niet negatief bedoelt, meer dat het niet brokkelig is zoals een Parmezaanse hoort te zijn. Hij ruikt heerlijk Parmezaans, maar smaakt iets milder. Toch goed gelukt. 

 

227_0051.JPG

  • Like 1
  • 9 maanden later ...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...