Mellie Geplaatst: 16 mei 2019 Share Geplaatst: 16 mei 2019 Beide kazen zojuist geolied. Paar kleine scheurtjes in parmezaan 2. Nummer 3 is vooralsnog helemaal gaaf. Ben tot nog toe zeer tevreden! Nr 2 Nr 3 Jammer dat het nog zo lang moet liggen. 2,5 kg parmezaan is ook zo op. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
friemeltje Geplaatst: 17 mei 2019 Share Geplaatst: 17 mei 2019 Ziet er goed uit, ben trots op je! Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Mellie Geplaatst: 30 oktober 2019 Share Geplaatst: 30 oktober 2019 Mijn 1e parmezaan die ik had gemaakt, was gigantisch gebarsten. De 2 helften los gemaakt en toen gewaxt. Het viel me op dat er een stukje wax los zat toen ik de sambal opborg gisteren. Vandaag de wax er af gehaald en jawel... flink wat schimmel in bijzondere kleurschakeringen. Heel smerig. De bovenste laag rijkelijk verwijderd en toen schroom overwonnen om de kaas te proeven. En warempel! Het smaakt naar parmezaan! Echt heel lekker Ben eigenlijk heel erg trots! wel jammer van al die schimmel.... zonde. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
jootje Geplaatst: 31 oktober 2019 Share Geplaatst: 31 oktober 2019 Brrr...Dit watje zou gelijk alles weg gedonderd hebben! Yuk! Wel goed dat je het toch gproefd hebt en nu weet dat het in ieder geval echt naar parmezan smaakt. Dus nog een keer proberen? Ik waag me er maar niet aan.... Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Mellie Geplaatst: 1 november 2019 Share Geplaatst: 1 november 2019 Haha, het is dat ik weet hoe veel moeite het had gekost! Dan wil je toch proeven. Alhoewel... willen.... Het komt door Jorieke meen ik, die ergens ene mislukte kaas onder de schimmellaag door had geproefd. Of een andere kaasmaker dan, ik weet het niet meer. Maar dat hielp me wel over de streep. Dit was de gebarsten parmezaan, de 1e. Daarna heb ik er nog 2 gemaakt. Die zien er keurig uit. De andere helft gecontroleerd. geen barsten in de wax, dus ik verwacht dat wat er onder zit, prima is. De andere 2 moet ik nog even geduld voor hebben. Die mogen nog even. De man vindt het overigens niet naar parmezaan smaken, maar naar een andere kaas. Hij vindt hem wel lekker gelukkig, maar wat zouter dan parmezaan. Mijn pekelbad is dan ook compleet op de gok gemaakt. Dus dat klopt wel dat ie zout is. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Mellie Geplaatst: 17 maart 2020 Share Geplaatst: 17 maart 2020 Jeej! Parmezaanse kaas die naar parmezaan smaakt. Ik ben apetrots! Aaah, rondedansje erbij en een huppeltje Wel gatenkaas dus iets klopt er niet, maar de smaak ik helemaal goed. Ben zo blij, zelfs de kinderen vinden het naar pasta kaas smaken. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
jootje Geplaatst: 17 maart 2020 Share Geplaatst: 17 maart 2020 Ziet er ondanks/ of juist door de gaten erg lekker uit! 😋 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Charly Geplaatst: 17 maart 2020 Share Geplaatst: 17 maart 2020 De lekkerste kazen hebben gaten, vind ik altijd! Goed gedaan. Ziet er prachtig uit. Geniet d'r van! Quote wees bevriend met kleine dingen Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Mellie Geplaatst: 20 maart 2020 Share Geplaatst: 20 maart 2020 Ooohhh zo blij weer! Heb een flink stuk in de koelkast en de rest in kleinere stukken in de vriezer. Als het bevroren is, is het anders nog lastiger verdelen had ik gedacht. Nu maar kijken of het handig was. Heel Nederland eet de komende tijd pasta als ik de lege schappen moet geloven, dus komt wel op 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Mellie Geplaatst: 3 juli 2020 Share Geplaatst: 3 juli 2020 De 2e parmezaan van vorig jaar feb aangesneden. Smaakt heerlijk en ben er zo blij mee. Lekker genoeg ook dat ik het gisteren oa aan de Italiaanse kleuterjuf van mijn kleuter durfde te geven. Vandaag kreeg ik te horen dat ze toen ze het proefde een flashback naar vroeger had. Het smaakte precies zoals de Italiaanse kaas die ze meenemen. Ben echt zo trots! 2 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 11 november 2020 Auteur Share Geplaatst: 11 november 2020 Ik ga morgen nog 1 keer proberen om een parmezaanse kaas te maken... de vorige mislukten door een boel kleine barstjes. Ik heb toch ooit wel wat lekkere exemplaren gemaakt... waarom de vorige keren niet...? Ik heb dus eigenlijk niet echt zin Quote Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 13 november 2020 Auteur Share Geplaatst: 13 november 2020 Hij komt net uit het pekelbad en er zitten nog steeds geen scheurtjes in... 1 Quote Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Mellie Geplaatst: 16 november 2020 Share Geplaatst: 16 november 2020 Aaaah, 38 liter melk gehaald gisterenavond. Zo spannend om weer aan de kaas te gaan. Moeilijke kaas dan he. Roomkaasjes en paneer heb ik genoeg gemaakt. 18,7 l melk staat op het fornuis. Alle spullen zijn gereed. Rond 14 u starten. Morgen ga ik een Goudse maken en nu ben ik begonnen aan yoghurt. Bezig dagje, we gaan er voor! 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Mellie Geplaatst: 16 november 2020 Share Geplaatst: 16 november 2020 Enneuh... stel dat je je stremsel tegelijk met je andere ingrediënten erbij hebt gedaan? Niet dat ik zoiets stoms zou doen natuurlijk, ahem, maar stel je doet dat toch... Wat is dan je slagingspercentage van je parmezaan? Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 16 november 2020 Auteur Share Geplaatst: 16 november 2020 Het lijkt mij geen heel erg groot probleem ofzo, dat doe ik ook met het maken van camembert. Maar goed, houd ons op de hoogte Quote Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Mellie Geplaatst: 16 november 2020 Share Geplaatst: 16 november 2020 Hmm... geen stremming. Recept was met 8 l een halve theelepel. Heb gewoon te weinig gebruikt, zucht. Volgende x ga ik braaf druppels tellen. Vind ik toch fijner. Morgen de Goudse kaas maken met een moraal van nul. Snif. Heel hoopgevend allemaal. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 16 november 2020 Auteur Share Geplaatst: 16 november 2020 Ik heb vorige week het recept van het kaasmaakforum gebruikt, om eens wat anders te doen dan mijn vorige mislukkingen. En daar nemen ze 10 liter melk en 2/3 theelepel stremsel. Heb je wel een echt maatschepje-theelepel? Quote Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Mellie Geplaatst: 16 november 2020 Share Geplaatst: 16 november 2020 Ja heb ik. Zal het de volgende x gebruiken...Stomstomstom Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 16 november 2020 Auteur Share Geplaatst: 16 november 2020 Het is met wat extra stremsel niets meer geworden? Quote Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Mellie Geplaatst: 17 november 2020 Share Geplaatst: 17 november 2020 In dat kaasboek van Nils Koster staat dat achteraf stremsel toevoegen zinloos is vanwege het stremmingsproces wat dan al is gestart. Extra toevoegen na een poos maakt dan niets uit zegt hij en dat las ik ook op meerdere sites. Toen niet meer geprobeerd. Wie ben ik met slechts 3 gelukte en 5 of 6 (!) mislukte parmezanen om het stremmingsproces in twijfel te trekken Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Charly Geplaatst: 17 november 2020 Share Geplaatst: 17 november 2020 Och balen hoor, Mellie. En dat voor de eerste dit seizoen weer. Nou ja. Laten we zeggen dat je het dan weer gehad hebt. En de volgende(n) vast geweldig worden. Quote wees bevriend met kleine dingen Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 18 november 2020 Auteur Share Geplaatst: 18 november 2020 Nou ik heb er verder ook geen ervaring mee hoor Vertelt Nils wel of/hoe je het kunt redden? Hoe ging de andere kaas? Stremde de melk nu wel? Quote Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Mellie Geplaatst: 18 november 2020 Share Geplaatst: 18 november 2020 Heb ook alleen maar het boek, geen direct lijntje anders had ik wel wat vragen, want hoe meer ik zijn boek gebruik, hoe onhandiger ik het eigenlijk vind met alle terugverwijzingen. Kan niemand een boek schrijven waar je gewoon steeds het juiste recept met alles wat je ervoor nodig hebt bij elkaar hebt? Zo veel makkelijker dan steeds dat terug bladeren. En yes: mijn Goudse zijn goed gelukt! Heb daar uiteraard ook weer vragen over (in het juiste topic) Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 2 december 2020 Auteur Share Geplaatst: 2 december 2020 Mijn 2e Parmezaan ging barsten. Niet heel erg, en ook niet meteen al in het pekelbad, maar toch. Ik heb hem dus gewaxt. De 1e kaas was een stuk dunner en die heb ik ook voorzien van een waxlaag. We gaan het weer meemaken... Quote Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Mellie Geplaatst: 2 december 2020 Share Geplaatst: 2 december 2020 Het zijn gelukkig maar kleine barstjes. Ziet er mooi uit! Ik vind zo’n hoge vorm echt ontzettend mooi zeg. Verbaas ik me elke x weer over Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.