Jump to content

Koudeperiode voor zaad ?


laen

Recommended Posts

Er zijn aardig wat zaden die voor de ontkieming, of het starten van het ontkiemingsproces als ik 't goed beschrijf en/of begrepen heb, een koudeperiode nodig hebben..

 

Nu heb ik wat zaadjes ontvangen van planten die dat wensen, maar nu vraag ik me toch af en ik kan 't niet echt vinden:

  • Welke temperatuur hebben we het over dan?
    Ik las ergens dat dan <5C bedoeld wordt en dan past een koelkast net.. of is dat ruimer te nemen, bijvoorbeeld <10C of zelfs <15C?
  • Wat voor eisen is er aan die koudeperiode verder?
    De meeste mensen maken een bakje met zaai- en stekgrond, en zetten dat in de koelkast. Dan is er ook de Deno-methode die makkelijk in de koelkast kan. Maar.. ik las van iemand die de zakjes zaad, zo uit de winkel, gewoon nog gesloten, in de koelkast legde voor 2-4 weken voor het openen en zaaien en op een warm plekje zetten.. voldoet dat ook? Want op zich zou vocht niet echt een vereiste moeten zijn in deze tijd..

Link to comment
Share on other sites

Over het algemeen geldt dat eigenlijk nooit voor gekocht zaad uit/in een zakje. Dat is klaar voor zaaien.

 

Over het algemeen hoor, maar inderdaad, wat Yuras ook zegt; welk zaad ?

 

Soms ( erg verschillend ) gaat het op voor zelfgewonnen zaad, er bestaat zaad wat echt direct gezaaid moet worden, omdat het heel snel zijn kiemkracht verliest, soms zijn er dingen die een koudeperiode nodig hebben. Er is zaad wat 5000 jaar kiemkrachtig blijft, onder hele extreme omstandigheden ( papaverzaad bv ) . Er is zaad wat door de maag van een dier moet, wil het kunnen kiemen.

 

Kortom, nee, zaad in het algemeen heeft niet een koudeperiode nodig. Maar soms wel. De zaadproducent heeft het al voor je gedaan bij het te kopen zaad.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb nog eens alle pakjes met zaadjes voor me genomen en er is er inderdaad geen enkele die eerst koel gezet moet worden.

 

Dus ik gok dat ik in de war was, omdat eerst een koudeperiode voor lavendel werd aangeraden.. maar dat hoeft dus pas, zoals bij een aantal andere planten ook, pas na 2 tot 4 weken een warmeperiode gehad te hebben. Dus de 2e vraag is ook niet meer van belang.. Geen nood, dus!

 

Maar is er reeds bekend of dit koelkast moet zijn of dat een iets hogere temperatuur ook werkt? Ik dacht wellicht aan de kelder..

 

Dank wederom!

Link to comment
Share on other sites

Maar dat geldt dus wel voor zelfgewonnen lavendelzaad toch ? ( Lavendel welke in de tuin zichzelf uitzaait, ontkiemd pas na de winter, ergens in mei ongeveer ). Niet voor gekocht zaad uit een zakje, dat kun je gewoon zaaien en komt op, op iets warmte, het is nu te koud nog in de tuin.

 

Neem ik aan hoor ?

Link to comment
Share on other sites

Nou, ik nam het aan van jou.. maar inderdaad staat op het zakje voor niet alleen lavendel maar ook een aantal anderen, dat als de kieming op 20C na paar weken weinig opgebracht heeft, dat het dan even voor 2 tot 4 weken de koelkast in moet.. en nu weet ik dat die 5C van de koelkast ook echt de max is dan .

 

Zelfgewonnen zaad wil ik dit najaar ook mee aan de slag en inderdaad.. dan ga ik de zaadjes hun winter-ding buiten laten doen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...