Jump to content

Nieuw in moestuinland


Shama

Recommended Posts

Sinds kort ben ik trotse bezitter van een grote moestuin/siertuin, ongeveer 300 m2. Hartstikke leuk en met goede moed ben ik hieraan begonnen door kweekbedden vrij te maken van oude gewassen en onkruid. Inmiddels zijn er ook al wat zaadjes de grond in waar dat kan. Alleen beginnen er steeds meer klussen naar boven te komen om te zorgen dat ik de hele tuin optimaal kan benutten.

 

Door de vorige eigenaar heeft er de laatste paar jaar maar mondjesmaat aan gewerkt. Er staan veel struiken en vaste planten welke over het algemeen in goede staat zijn. Ook oude struiken die kort zijn geknipt en nu weinig tekenen van leven vertonen. Maar toch een behoorlijke kluit in de grond hebben. Veel gras en mos. Een framboos en een braam welke wild aan het groeien zijn gegaan. De tuin loopt schuin af maar is gelukkig verdeeld in bedden. (Om een beeld te geven)

 

Ik zie welke visie de vorige eigenaar heeft gehad maar ik wil graag zo veel mogelijk opschonen. Maar nu is de vraag waar begin ik? De tuin is onderdeel van een volkstuin vereniging en gif is echt uit den boze. (Ben ik zelf ook op tegen)

 

De projecten die ik uit wil voeren zijn;

* Bedden waar sierplanten staan vrij hebben van onkruid en wild gras zonder goede meerjarige planten en struiken te verwijderen.

* Braam en framboos onder controle krijgen en al het onkruid, planten en overige er omheen weg halen zodat er weer overzicht is.

* Een gigantische composthoop laten verdwijnen.

* Ik kwam nog een woelmuis tegen onlangs. Het merendeel aan gangen (heb nog niet alles kunnen vinden) heb ik dicht gemaakt en zie na 3 weken geen nieuwe gangen. Hoe weet ik dat ze zijn vertrokken en wat kan ik doen om ze weg te houden?

* En als laatste hoe kan ik alles afvoeren met een klein stads autotje en weinig man kracht? Bestaan er instanties die gewoon langskomen en alles oppakken en meenemen? Ik heb al 1 kuubzak door de gemeente af laten voeren. Maar de zakken passen niet door mijn tuindeurtje als ze vol zijn en ik moet 100m lopen om eventueel kleine puinzakken zakje voor zakje leeg te gooien in de grote zak. Niet echt efficiënt.

 

Wie heeft er tips voor mij om dit hele verhaal op een efficiënte manier tot uitvoer te brengen? Ik weet het echt even niet meer.

 

2018040715403148271523976788.jpg2018040715404241581523976782.jpg2018040715411191491523976777.jpg2018040715411636221523976767.jpg

Link to comment
Share on other sites

Welkom Shama

 

Een nieuwe moestuin van 300 meter die verwaarloosd is, is een flinke klus.

Je zal toch al snel een volle werkdag per week bezig zijn.

Maar naar ik lees kan je flink aanpakken en ben je al een eind op weg.

Veel is afhankelijk van wat je wil gaan kweken en hoe je wil gaan tuinen.

Daar zijn bijna net zoveel varianten in als moestuinders....

Zelf zou ik de zoveel mogelijk de oude begroeiing verwijderen en van de oude planten die daar geschikt voor zijn een nieuwe composthoop maken.

Dit kan je aanvullen met mest of andere zaken zodat de hoop goed gaat werken.

De oude compost verdelen over je landje, bijvoorbeeld aardappels zijn daar dol op.

Dan alles onderspitten, je kan ook met een sleuf spitten en daar de toplaag waar veel zaad en planten in zit in de sleuf gooien en daar de gespitte grond op gooien. Je krijgt dan een schonen tuin waar je gelijk op kan planten en zaaien.

Dit is de klassieke methode, er zijn veel varianten en ook mensen die niet spitten.

Daar komen hieronder genoeg reacties op.

Zelf voer ik bijna geen tuinafval af, alleen aardappelloof, koolplanten en tomatenafval.

Of echt zieke planten.

Alle biomassa die je behoud is een aanvulling op je tuin!

En het scheelt veel gesleep.

Ook raad ik aan om niet gelijk te beginnen et veel vaste planten als je nog weinig ervaring hebt.

Je zal je tuin nog willen veranderen en schoon krijgen heeft m.i. prioriteit.

 

Alvast succes met de aanpak!

Link to comment
Share on other sites

Dag Shama,

 

Om het enigszins te kunnen behappen, zou je een deel van je perceel tijdelijk kunnen afdekken met anti-worteldoek. Geen plastic ! Ziet natuurlijk lelijk uit, maar zo hou je de onkruidgroei op een deel tegen. Dan kun je met een geruster hart werken aan de rest.

 

Je kunt ook een deel afdekken met krantenpapier en of karton en daarop een laag kompost. Gaten maken en daar aardappels in zetten. Weer een stuk waar je even geen omkijken naar hebt.

 

De planten die er staan zullen even de tijd moeten krijgen om te laten zien wat het allemaal is. Dan kun je besluiten wat je ermee wilt doen.

 

De woelmuizen gaan niet weg als je de gangen dichtmaakt. Ze graven gewoon andere. Je zult moeten leren leven met onderhuurders.

 

Succes met je tuin.

 

Antoinette

Link to comment
Share on other sites

Welkom !

 

Als je je wilt voorstellen, kan dat hier : voordeur-f6.html

 

Maar een beetje jezelf voorstellen doe je nu natuurlijk al, en hoe ! Allereerst gefeliciteerd met je eigen lapje grond waar je je gang kunt gaan Bij mij op het moestuincomplex, en op vele andere complexen ook, worden tuinen pas gewisseld van eigenaar, nadat de tuin helemaal schoon is gemaakt, voordat de nieuwe eigenaar komt. Helaas is dat bij jou dus niet zo ? Maar misschien kun je wel wat hulp vragen aan het bestuur, om je tuin schoon te laten opleveren ?

 

300m2 is een leuke lap grond, kan je best veel mee, maar voor iemand die begint kan het ook best snel als een onoverkomelijke berg werk lijken. Niet helemaal de bedoeling natuurlijk als je met dit mooie weer op je tuin staat en je de moed al in de schoenen zinkt.

Ik zou vooral gewoon gaan zitten en goed om je heen kijken. Is er overal de hele dag zon ? Heb je schaduw ergens ? Zijn er plekken die heel veel werk gaan geven om dat schoon te maken ? Je kunt ook beslissen delen dit 1e jaar gewoon niet schoon te maken.

Dus : probeer de hele klus in stukken te hakken en misschien delen te laten even.

 

Probeer het leuke ( zaaien / planten / zien opgroeien en oogsten ) af te wisselen met andere delen op schonen. Geef je zelf niet de opdracht dit 1e jaar alles voor mekaar te krijgen. Genieten is een must. Wat oogsten ook, maar ook weer niet je doelen te hoog stellen nu.

Zaaien kan , maar kleine plantjes poten kan ook he ?

 

Je hebt al een framboos of frambzen staan en een braam. Daar komt sowieso oogst vanaf. Lees je eens in in die struiken. We hebben hier op het forum een heel deel over fruit.( fruit-en-noten-f13.html ) Via de zoekfunctie ( rechtsboven ) kun je zoeken naar van alles. Ook bramen en frambozen. Kom je er niet uit, maak dan daar een nieuw topic aan met jouw specifieke vraag. Foto's van je bestaande struiken helpen dan wel en word je geholpen de struik te fatsoeneren en met tips over het hoe en wat. Voordeel is dat hoe dan ook de struiken je toch al een oogst gaan geven dit komende seizoen.

 

Met een grote composthoop zou ik alleen maar blij zijn en ik denk velen met mij. Maar het zal een afvalhoop zijn ?

Ook over het opzetten van een heuse composthoop met dat materiaal, zijn topics over. Sleep al die zooi niet van je tuin ! Maak er compost van = goud voor je tuin in een later stadium.

 

Over je te kiezen methode van het tuinieren, spitten of niet spitten , ploegen of frezen in jouw geval zou ik zeggen, daarover zou ik mu nu nog even geen zorgen maken, dat komt later wel. Gewoon lekker gaan tuinen. de zon schijnt ! En ook daarover erg veel topics hoor. Lekker lezen op een regendag.

 

Hebben jullie de beschikking over een gezamenlijk te gebruiken maaimachine op het complex ? Kun je een deel van je tuin gewoon gaan maaien dit komende seizoen. en de rest ontginnen langzaam aan.

Die woelmuizen, zijn heel normaal, hebben we allemaal, maar heb je er toch echt last van met je teelt, ook daar zijn topics over. Geef niet die berg afval de schuld. Muizen zitten echt overal en hebben we het nog niet over de slakken , de duiven , de kauwen en eksters of fazanten. Dat komt allemaal later wel.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...