Jump to content

Doorgeschoten knolvenkel


Elmigo

Recommended Posts

Nu heb ik begin dit jaar knolvenkel gezaaid. Het is bijna allemaal goed gegaan ondanks dat het niet de ideale tijd was, op één plant na. Die is heel ver doorgeschoten en bijna iedere dag groeit hij verder de hoogte in. En ook niet maar een klein beetje, dus ik wil 'm gaan oogsten. Als dat nog kan tenminste...

 

De grote vraag is: waarvoor kan ik doorgeschoten knolvenkel nog gebruiken? Door de soep of iets dergelijks? En hoe lang kan ik deze bewaren? Moet ik het in stukjes snijden of beter niet?

Link to comment
Share on other sites

Nu heb ik begin dit jaar knolvenkel gezaaid. Het is bijna allemaal goed gegaan ondanks dat het niet de ideale tijd was, op één plant na. Die is heel ver doorgeschoten en bijna iedere dag groeit hij verder de hoogte in. En ook niet maar een klein beetje, dus ik wil 'm gaan oogsten. Als dat nog kan tenminste...

 

De grote vraag is: waarvoor kan ik doorgeschoten knolvenkel nog gebruiken? Door de soep of iets dergelijks? En hoe lang kan ik deze bewaren? Moet ik het in stukjes snijden of beter niet?

Hmmm, mijn advies om de knol als smaakmaker voor de bouillon te gebruiken. Niet meer om te eten.

Een mening is altijd vrijblijvend,

soms aantrekkelijk,

soms verwerpelijk,

verstandig of dwaas,

men aanvaardt haar, of aanvaardt haar niet.

Link to comment
Share on other sites

Misschien juist niet oogsten, maar laten groeien en bloeien om vervolgens de zaden te vangen, die je volgend jaar weer kunt zaaien. Alhoewel ik met venkel geen ervaring heb, maar wel met ui, moet dit volgens mij goed kunnen.

Ook om te koken zou je de zaden kunnen gebruiken; stoofschotels, bouillabaisse....fijngemalen door de tomatensoep etc.

Vast en zeker zijn er nog meer gebruiksmogelijkheden te bedenken.

Succes ermee.

Link to comment
Share on other sites

Laat je de venkel staan dan kan het een meerjarige plant worden van twee meter hoog wordt en zo groot als een volwassen bessenstruik.

Ze vragen dus flink wat ruimte.

Ik heb twee jaar terug ( door ziekte) ook wat venkel laten doorgroeien en laten zaden.

 

Ieder voorjaar heb ik daar nu spontane zaailingen van die ik her plant voor ik alles om ga schoffelen.

Omdat ze voor de langste dag groeien en ( dit jaar ook door de droogte) worden dit geen mooie venkel maar gaan ook weer snel schieten.

Ik oogst ze jong om door de salade te snipperen of wat later voor smaakmaker zoals in bouillon.

 

Eigenlijk moet je de zaden nemen van die planten die het laatst gaan schieten als je die eigenschap wil veredelen.

Link to comment
Share on other sites

Zaden oogsten lijkt mij een prima idee en dan inderdaad maar die van de planten die het laatste doorschieten. De eerste die gebruik ik wel als smaakmaker. Ben benieuwd want dat heb ik nog nooit geprobeerd. Tijd om wat lekkers te maken

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...