Jump to content

Potopbrengst flespompoenen in relatie tot courgettes/tomaten/komkommers


Recommended Posts

Hallo luitjes,

 

Mijn pottenmoestuintje gaat prima: Ik heb 3 courgettes waarvan ik veel nu aan het invriezen ben zodat ik tijdens de herfst er mooi suupkes van kan maken. De pomodori tomaten doen het ook prima, zeker gezien de niet optimale standplaats die ik ze dit jaar gegeven heb (achter de courgettes was niet zo optimaal). Ik heb ook nog een komkommerpergola en die doet het beter dan verwacht, volgend jaar breid ik deze uit, fotooke hieronder omdat het een erg leuk idee vind, volgend jaar heb ik 5 plantjes per sectie ipv 3 plantjes:

 

RuTrWOk.jpg

 

Maar mijn vraag gaat over flespompoenen. Stel dat ik 2 of 3 grote potten pak en daarin 1 plantje per pot stop, is de opbrengst qua flespompoenen dan evenredig met die van courgettes en komkommer, waarvan de opbrengst erg hoog ligt? Iemand enig idee? Als het niet echt loont qua opbrengst, dan sla ik deze pompoenen liever over en gebruik de ruimte in de tuin voor iets waarvan ik veel kan produceren en consumeren per vierkante meter.

Link to comment
Share on other sites

Flespompoenen zijn Cucurbita Moschata. Die groeien niet zo snel en hebben een goede, lange zomer nodig.

Cucurbita Maxima (bv. die rode Kuri's) groeien sneller en daar krijg je een hogere opbrengst van, in elk geval in ons klimaat - ik weet niet hoe de vergelijking gaat in het oorsprongsgebied van de pompoenen, dat dichter bij de evenaar ligt.

 

Ik denk dat ik je zou aanraden met een Maxima te beginnen als je aan de pompoenen gaat. Vergelijkingen met courgettes en komkommers vind ik moeilijk te maken, ook al omdat pompoenen wintervoedsel zijn - je laat ze maanden afrijpen, dan bewaar je ze nog een paar maanden, en dan heb je iets wat heel lekker is maar totaal niet te vergelijken valt met komkommers of courgettes. Zelfde familie, dat wel.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb vandaag voor het eerst pompoensoep op, best lekker! Dit recept aangevuld met gebakken 2 gebakken uien (1 rode en 1 witte) met wat tijm/organo voor de bite!

 

Dus ik ben wel geinteresseerd. Ik wil wel graag de pompoenplant verticaal laten groeien, gaat dat met de Cucurbita Maxima of kan ik dan toch beter de flespompoen proberen?

Link to comment
Share on other sites

Dan zou ik een pompoen nemen die niet al te groot wordt, niet groter dan een flespompoen in elk geval.

Je vijand is storm bij het laten ranken van een pompoen, maar er kan altijd een stengel knappen als er in één keer kracht op komt. Maar ja, ik begrijp dat je weinig ruimte hebt en dan zou ik het risico gewoon nemen.

 

Opbrengst kan ook wel iets kleiner blijven met potten, ik zou zeker goed blijven wateren en voor voedingsrijke grond kiezen.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor je suggesties, heb ik er iets van geleerd namelijk. Naast de butternut heb ik gevonden:

 

Pompoen Sweet Dumpling EKO

Uchiki Kuri EKO

 

Die Sweet dumpling heeft kleinere vruchten (400gr) dan de Uchiki Kuri (1,2 ..1,7kg). Maar ik denk dat die Uchiki Kuri inderdaad een mooie keuze is. Op sommige websites wordt vermeld dat deze niet geschild hoeft te worden en als de meest smaakvolle pompoen wordt gezien. Dat is 2 vliegen in een klap. Dat niet hoeven te schillen spreekt me wel aan, de luie koekert die ik uithang!

 

Nogmaals bedankt, we gaan het volgend seizoen gewoon proberen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...