Jump to content

Kombucha, twijfel over schimmel op scobi


Daph

Recommended Posts

Dag allen,

 

Help! Ik ben voor het eerst kombucha aan het brouwen. Het leek goed te gaan , maar ik zie zojuist dat er een wit plekje is ontstaan op de nieuwste laag scobi die verdacht veel lijkt op schimmel. Aangezien ik zelf nog een beginner ben in het kombucha brouwen twijfel ik nogal of het ook echt schimmel is. Is er iemand die mij hier uitsluitsel over kan geven?

 

Op de 1e foto de bovenste laag met wit (schimmel?) vlekje. De 2e foto is het brouwsel zelf, de donkere vlekken onderin zijn overigens in het echt stukken lichter. Dit lijken naar mijn idee gist draden te zijn.

 

Alvast bedankt!

Link to comment
Share on other sites

Er zitten blijkbaar voldoende voedingsstoffen in deze scobi. Ik lees op internet dat er wat eiwitten, cellulose, P en Ca in scobi zit. Eiwitten zijn een goede voedingsbron voor micro-organismen, dus natuurlijk krijg je - ook als je het medium vooraf hebt gesteriliseerd - hierop groei van micro-organismen als je lucht laat toetreden. Er zijn ook cellulose afbrekende schimmels en bacterien.

 

Micro-organismen die zuurstog nodig hebben zullen zich op het medium ontwikkelen, vaak vormen zich kolonies als het medium geleiachtig of hard (stabiel) is.

Als ik het goed zie, zullen er binnenkort meer kolonies op het oppervlak zichtbaar zijn.

Het zou een schimmel kunnen zijn, misschien ook een bacerie van het geslacht Ascomyces. Je scobi is in ieder geval geinfecteerd en dan laten we de drijvende vlokken en die op de bodem liggen nog even buiten beschouwing.

Link to comment
Share on other sites

Daph, ik zie op deze site dat de scoby de koek is van symbiotische bacterien en gisten en dat die van zoete thee leeft en dat daaruit kombucha ontstaat. Ook dat er dan zelfs baby scoby's ontstaan

 

Weer wat geleerd! Maar ik zie ook dat de plaatjes op deze site niet zo'n troebele thee laat zien als het medium van jouw foto's. Ik denk echt dat er een flinke infectie heeft plaatsgevonden, dus misschien moet je het eens opnieuw proberen. Succes.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...