Veldjesgraaf Geplaatst: 12 december 2018 Geplaatst: 12 december 2018 Vanavond aten we heerlijke andijvie van eigen tuin. De vorst van afgelopen nacht (-3 hier) had niet veel schade aangericht.Tijdens het bereiden vroeg Vrouw Veldjesgraaf: "waarom is deze krop zo plat"? Koop je een krop andijvie op de markt, dan heeft die hoogte als een slakrop. Die kun je op z'n zijkant leggen en van de bovenkant naar het kontje snijden.De eigen teelt krop is plat als een pannenkoek en laat zich lastig snijden.Weet iemand hoe dat komt? Gebruikt de beroepsteler een bepaalde selectie voor "hoge"kroppen of had ik zelf de krop in een eerder stadium op moeten binden?De smaak was er niet minder om, maar de vraag houdt me bezig. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 12 december 2018 Geplaatst: 12 december 2018 Misschien dat ze dichter op elkaar staan bij een beroepsteler en dus vooral omhoog groeien? Mijn kroppen zijn ook 'plat' ja, Maar ik plant ze dan ook ver uit elkaar op lege plekken die in de herfst ontstaan. Niet strak in rijen op bepaalde afstand van elkaar. (ik heb trouwens krulandijvie, geen idee of dat nog verschil maakt) Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Patrijs Geplaatst: 12 december 2018 Geplaatst: 12 december 2018 Krop andijvie of struik andijvie? Andijvie vormt geen echte kroppen en daarom spreekt men ook van een struik andijvie.Deze zegswijze zal wel langzaam verdwijnen.Net als een kam bananen, die nu vaak een tros bananen wordt genoemd. Dichter bij elkaar planten onder geconditioneerde omstandigheden geeft de bekende kas andijvie uit de winkel.Zelfgekweekte andijvie struiken worden platter, zeker als de ruimte hebben. Opbinden of afdekken met een "bord" wordt ook gedaan om het hart van de plant te bleken, wat de smaak ten goede schijnt te komen. ( Maar het verminderd het vitamine C gehalte). Snij de plant in tweeën of vieren om makkelijk reepjes te snijden en ik was ze eerst in koud water met wat zout tegen het vuil en slakjes. Quote De moestuin van Patrijs
Veldjesgraaf Geplaatst: 12 december 2018 Auteur Geplaatst: 12 december 2018 Ah, zo zit dat dus. Bedankt voor de toelichting.En wassen doen we zeer grondig. Er zit altijd wel levend vlees tussen de bladgroente. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.