Jump to content

Vraagjes krulhazelaar rechte takken en wortels laten schieten?


Jane Doe

Recommended Posts

Om het ras te behouden en niet uit zaad te telen gebruikt men bij hazelaars meestal een marcotteer techniek. Jonge hazelaartak wordt aan beide zeiden dun reepje schors afgedaan en omwonden met plastic waarin een vochtig bodemmengsel zit. Wil je er echt veel dan moet je hazelaar beetje boven de grond afzagen, die maakt dan veel scheuten en als die scheuten een halve meter hoog zijn moet je de aarde aan de struik zo'n 25-30 cm ophogen en vochtig houden waardoor de nieuwe scheuten boven de oorspronkelijke bodem zullen wortelen. succes ermee

Link to comment
Share on other sites

Een krulhazelaar wordt doorgaans geënt op de gewone vorm van de hazelaar. Omdat de groeisnelheid van de krulhazelaar lager ligt dan van de gewone hazelaar en omdat de gewone hazelaar de neiging heeft om uit te stoelen komen er van onderen (onder de entplek) wilde scheuten van de onderstam omhoog.

 

De krulhazelaar is te stekken maar het slagingspercentage is zeer laag en alleen geschikt voor echte professionals. Voor de amateur is het gemakkelijker om afleggers te maken maar hiervoor heb je geduld nodig want het duurt een à twee jaar voordat de tak wortels heeft gevormd. Hiertoe buig je een tak naar de grond toe en zet deze vast met door plastic omhuld ijzerdraad. Op de plek waar de tak de grond raakt beschadig je de schorst LICHTJES met een mesje. Dan het geheel bedekken met aarde. De plek licht vochtig houden en veel geduld hebben.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...