Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Goedendag.


Chefke

Recommended Posts

Goedendag,

 

Na een tijdje over een moestuin nagedacht te hebben, willen wij de uitdaging aan gaan en hebben mijn vrouw en ik een klein stukje van onze tuin daarvoor vrij gemaakt (+/- 4m2)

 

Aangezien wij zeer onervaren zijn leek het ons verstandig om ons aan te melden bij een forum.

 

Wij zouden graag twee sla soorten, wortelen snijbonen, tuinbonen, courgette, munt, basilicum en wanneer mogelijk nog een fruit soort zoals frambozen.

 

Is dit haalbaar als leek in onze kleine moestuin.

 

Edit:

Tevens hebben wij twee konijnen loslopen in onze tuin van 18meter bij 6 meter. Zou ik met de uitwerpselen van deze konijnen nog iets kunnen doen?

 

IMG-20190804-WA000181501564948654.jpg

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Hoi, wat een net stukje hebben jullie daar gemaakt! Per courgetteplant moet je al een vierkante meter rekenen eigenlijk. Zelf vind ik het ivm de kruisbestuiving van courgette het fijnste om minstens twee planten te zetten. Als de ene dan geen mannelijke bloem heeft dan de andere hopelijk wel. (wat wel leuk is, is dat het niet dezelfde hoeven te zijn voor het bestuiven, dus je kan leuk verschillende zetten als pattison (ronde met ribbels, heb je in meerdere kleurtjes), groen, geel, gestreept, bolle etc.)

 

Verder hangt het er denk ik vooral vanaf hoeveel je per gewas wilt gaan groeien en of je handig bent met plannen (bv sla als voor of na gewas omdat deze makkelijk en snel groeit). In je planning kan je ook denken aan het voorzaaien etc.

 

Hoop dat jullie heel veel plezier krijgen met de moestuin!

Link to comment
Share on other sites

Welkom, dat is een leuk stukje om te moestuin te houden. Alleen om alles te gelijk te plaatsen, kom je wat ruimte te kort, in ieder geval om er een leuke hoeveelheid van af te krijgen. Ik zou de framboos buiten de omheining tegen de schutting zetten, en er daar een aantal omhoog te binden.

 

Munt zou ik in een pot/bak houden, deze valt onder de categorie "planten die enorm woekeren".

 

Lijkt me leuk om binnen kort een gevuld stukje grond te zien!

Link to comment
Share on other sites

Jaren terug had ik ook konijnen loslopen in de tuin (naast hun vaste nachtverblijf + ren van 10m2), maar echt goed voor je planten is dat niet. Ik vind het ontzettend leuke dieren, maar de tuin is pas echt opgeknapt nadat de konijnen waren overleden.

 

Jullie hebben een mooi stuk afgezet, maar dat gaas is natuurlijk een hindernis van niks voor de konijnen. Daar moet je wel op bedacht zijn.

 

Ik zou ervoor kiezen om de kruiden in aparte potten te houden (is ook beter, want munt is een enorme woekeraar!) en verder te kijken wat je wilt. Courgettes en bonen zaaien is nu niet meer handig, het is te laat in het seizoen. Wortels kan nog net en de tuinbonen kun je in oktober zaaien. Framboos kan je ook wel planten, al woekert dat ook wel. Je zal dat goed in toom moeten houden.

Ik zie overigens wel mogelijkheden voor de rest van je tuin (mits de konijnen zich wat gedragen). Een aalbessenstruik past overal wel bijvoorbeeld. Kortom, er is veel mogelijk. Kijk naar de groeiseizoenen en zoek op "makkelijke moestuin" / "1m2 moestuin". Daar zul je heel veel tips tegenkomen om te moestuinieren in een kleine moestuin. Veel plezier!

Link to comment
Share on other sites

Heel erg bedankt voor de tips en opmerkingen!

 

Uiteraard gaan we niet alles tegelijk doen, stap voor stap proberen we ons zelfgemaakte moestuin uit.

 

Hekje is een halve meter hoog of dat de konijnen tegen gaan houden ga ik niet van uit. We zullen een oogje in het zeil moeten houden zodat mits het wil groeien wij er ook wat aan over houden.

 

Kleine update!

Witte druiven struik geplant.

De kruiden zoals munt, rosemarijn en tijm worden nu verdeeld in vier 0.5 meter bakjes. Deze bakjes moeten nog gemaakt worden.

 

Zojuist wat sla en spinazie zaadjes verdeelt, elk in 1m2 grond. Hopelijk groeit alles een beetje redelijk, anders is het ook z'n domper uiteraard.

 

Rechter gedeelte houd ik nog even vrij.

 

 

IMG2019080715175561231565200867.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...