Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Kruidentuin in de schaduw


Mimo

Recommended Posts

Ik zoek tips om in mijn voortuin toch een vruchtbare tuin te creeëren. Het is een kleine voortuin op het noorden. Er komt weinig tot geen zon (hoog zomer alleen in de ochtend en in de avond staat er wat zon).

 

Nu vroeg ik me af wat op zo’n plek goed gaat. Ik heb uiteraard ook zoekfunctie en Google gebruikt maar lees veel verschillende dingen dat ik het overzicht een beetje kwijt raak. Dus zoek naar mensen die ook wat ervaring met bepaalde planten hebben. Het liefst willen we iets wat in de winter ook nog groen blijft.

 

Zelf zou ik graag onder andere tijm, rozemarijn, munt en lavendel planten. Zijn dit planten die dit ook aankunnen? En wat voor tips hebben jullie nog meer? Zou graag kruiden ook gebruiken om thee te maken of te verwerken in zeep. Gaan Citroenmelisse en kamille bijvoorbeeld goed in de voortuin?

 

En welke planten zijn juist heel goed, lekker en mooi die ik niet ken misschien?

 

Tips hoor ik graag

Link to comment
Share on other sites

Nu juist tijm, rozemarijn en lavendel gaan niet werken vrijwel zonder zon; die willen zo zonnig mogelijk. Wat Rob al zegt, munt gaat wel. Bieslook wil ook nog wel, peterselie kun je ook wel proberen. Camellia ( blad/ thee ) wil ook wel. Citroenmelisse lukt ook wel, verliest iets van de sterke geur wel.

Link to comment
Share on other sites

ga ik degene die wel lukken in ieder geval proberen. Hebben jullie misschien andere handige tips voor groenblijvende planten die je eventueel kan gebruiken voor thee of andere doeleinden? (Uiteraard voor tuin op het noorden).

Link to comment
Share on other sites

De inheemse blauwe bes (zure grond) en de Japanse gember zijn twee planten in mijn tuin die de schaduw echt prefereren. Er is een eetbare krulvaren die het ook goed in de schaduw doet. En de eetbare hosta is misschien ook het proberen waard?

 

Succes ermee. Ik hoop dat je toch wat leuks vindt voor je schaduwtuintje!

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...