Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)

Ik had dit najaar een labusiam geplant, en ik laat hem in de vollegrond overwinteren. Ik heb hem onder een berg compost gestopt, in de hoop dat hij overleeft met dat kleine beetje vorst van tegenwoordig. De ananaskers overleeft dat ook, maar die komt zo laat weer boven, dat ik geen vruchten kan oogsten. Ik zal het in juni wel zien. Ik heb nu al zoveel binnen staan dat ik het maar zo aanpak. 

 

aangepast door fre3ke
Labusian vervangen door labusiam
  • 2 weeks later...
Geplaatst:
Op 27-1-2021 om 22:45, fre3ke zei:

in de hoop dat hij overleeft met dat kleine beetje vorst van tegenwoordig.

en toen was het februari 2021....

 

Ik ben trouwens nog steeds op zoek naar de gestekelde soort tegen een "normale" prijs.

Inmiddels heb ik wel 2 soorten ongestekelde in de vensterbank liggen maar volgens het forum is de opbrengst in het gunstigste geval matig.
Iemand een tip?

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Geplaatst:

Sowieso beschut tegen de wind. Vorig jaar paar keer kapot gewaaid, totale oogst 3 stuks (ongestekelde) van 6 planten!
Jaar daarvoor (eerste jaar) iets meer dan 100 (kleinere meegeteld) na de eerste vorst op 31 oktober.
Tips: beschut tegen wind en tegen vorst. Verder is het voor mij ook nog experimenteren.

Geplaatst:
7 hours ago, paddestoelengek said:

en toen was het februari 2021....

Ja, ik had me al gerealiseerd dat ik waarschijnlijk toch een paar planten ga verliezen die normaal de winter overleven. Gelukkig is deze winterweek begonnen met sneeuw, dat isoleert de bodem een beetje.  De labusan is de minste van mijn zorgen, er zijn zo'n 30-40 planten verplant of aangeplant in december. Ik zal heel opgelucht zijn bij iedere groen blaadje dat ik zie dit voorjaar.

  • 11 maanden later ...
Geplaatst:

Diana heeft er een stukje over geschreven: https://www.mooiemoestuin.nl/chayote/
"chayotes met een geheel gladde schil, chayotes met een sterk stekelige schil. En tenslotte heb ik een chayote die slechts een beetje stekels heeft. Als ik op internet zoek schijnt dit naamloze ras de beste opbrengst in Nederland te geven."
Dit naamloze ras had ik dus, maar @Goldfish had er wel een naam aan gegeven.
Zelf had ik ze afgelopen jaar niet, maar de tante van mijn vrouw had een flinke oogst, en heeft een paar maanden geleden gezegd mij er één of enkele te geven. We gaan het zien.

Geplaatst:

Je bent als "vinder" nog steeds vrij om een betere naam te verzinnen @acpronk  Wel grappig dat een gesprek tussen jou en mij op dit forum, iemand met de statuur van Diana, verleidt tot het doen van aannames.  Je kan de naam ook a 1500 euro wettelijk laten beschermen trouwens.  

 

Overigens heb ik ditmaal de klassieke mega stekel variant via Vreeken (nadat de naakte uit de toko vorig jaar enorm groot werd, maar niet op tijd ging bloeien), maar zie ik tot mijn schrik dat ze allemaal al 10cm zijn uitgelopen.  Ik ben gewend dit normaal pas in de 1ste of 2de week van Februari te zien.   Ik vrees dus dat ik 2 meter lange ranken heb in April die ik ook nog moet zien af te harden....   Was ook niet van plan ze bij Vreeken te halen, maar daar ik toch was om die volwassen kiwiplanten op te halen... kon ik de verleiding niet weerstaan. 

Geplaatst:

Eigenlijk ben ik de naam vergeten, en te lui om het op te zoeken..
(Edit: Pronks Glorie)

Misschien is het een idee om ze kort te houden, zodat ze wat bossiger worden? Dus na elke zeg 5 bladeren toppen. Als het dan tijd is om ze uit te planten, dan hebben ze heel veel nieuwe zijtakken. Wellicht dat dat de oogst vergroot.

Geplaatst:

Dat was de naam omdat je uit Boskoop komt en de bekendste Nederlandse druif Boskoop's Glorie heet.   Maar Pronk's Pride bekt lekkerder op de internationale markt!  Goed idee.  Ik ga ze nu wel oppotten maar zo koud mogelijk wegzetten, maar kouder dan een 14 graden kan ik ze niet bieden helaas. 

  • 3 maanden later ...
Geplaatst:

Een paar weken geleden bij de Turkse supermarkt een chayote aangeschaft voor twee euro. Ik ga het dus weer proberen dit jaar, en ik ben op tijd gestart. Mijn vrucht heeft een gladde schil met een paar bulten. 

IMG_20220417_173644.jpg

  • Like 1
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Geplaatst:
Op 17-4-2022 om 19:12, fre3ke zei:

Een paar weken geleden bij de Turkse supermarkt een chayote aangeschaft voor twee euro. Ik ga het dus weer proberen dit jaar, en ik ben op tijd gestart. Mijn vrucht heeft een gladde schil met een paar bulten. 

 

 

Begint hij al tekenen van leven te vertonen? En kan ik er nu ook nog 1 halen bij de oosterse supermarkt of ben ik dan te laat voor dit seizoen?

Geplaatst:

Hij gaat nog goed hier. Maar het gaat traag, misschien door gebrek aan aandacht. Hij heeft een rankje van 5 centimeter. Ik heb hem nog niet dieper in de grond gestopt zoals Acpronk zei, maar dat blijkt geen probleem, hij wortelt goed.

 

Geen idee hoeveel dagen nodig zijn tot vruchtzetting. De ranken zijn ook eetbaar, dus je hebt er altijd wat aan. Ik zou het gewoon proberen. Bij de toko liggen ze soms ook met een rank van 5 cm er al aan. Ze hebben ze dan al voorgekiemd, zogezegd 😉

 

@Liesje Je hoeft trouwens niet het hele bericht te quoten. Als je @Fre3ke doet, weet ik waar het over gaat, binnen dit topic. 

  • 1 maand later ...
Geplaatst: (aangepast)

Mijn labusiam staat al een tijdje in de grond omdat ik had gelezen dat hij pas laat in het seizoen een groeispurt maakt. Hij begint nu erg hard te groeien, hij zit al op een meter. Vandaag zag ik ook een tweede scheut. Ernaast staat een jonge klimspinazie, ik weet niet of daar straks nog plaats voor is 😬

 

IMG_20220626_212741.jpg

aangepast door fre3ke
Labusian vervangen door Labusiam
  • 2 maanden later ...
  • 4 maanden later ...
  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Ik heb 3 gladde chayotes gekocht bij een groente speciaalzaak, waarvan er 2 nu beginnen uit te lopen. Heel erg benieuwd! Ik heb echt geen idee hoe ze smaken...

 

Nb mijn dochters noemen ze bipsperen 😹 

Geplaatst:

Ik zag in het topic "je nieuwe aankopen" dat @Appelvrouw  witte gladde Chayotes had gekocht.  Nooit verwacht dat die zouden bestaan.  Ik ga er voorlopig vanuit dat ze net zoals de groene gladde exemplaren meer warmte / langer groeiseizoen nodig hebben dan de groene gestekelde. 

 

Geplaatst:

Zouden ze kruisen met de Pronk's Pride, de half gestekelde groene versie?
Die van mij had (afgelopen jaar) weinig oogst, maar was een latertje van tante. Die van tante gaven wel mooie oogst.

Ik ben er nog niet helemaal uit over de standplaats, ik denk veel zon maar uit de wind.
Eerste jaar volle zon uit de wind, grote oogst.
Tweede jaar volle zon maar ook vol in de wind, planten kapot gewaaid (kan ook toeval zijn), en geen oogst (2 stuks op 6 planten).
Derde jaar plant basis halfschaduw (hogerop wel zon), weinig vertakkingen dus weinig oogst.

  • 2 maanden later ...
Geplaatst:

Onze chayote nu. Ik heb de vrucht eerst een maand of twee zo op de vensterbank gelegd. Er groeide al een tak uit. Nu staat ie een week of drie in de grond en begon meteen enthousiast wortels te maken. Het is een gladde vrucht die ik van mijn Chinese cliënt kreeg. Haar vriendin had haar er een heel aantal zelfgekweekte gegeven. Ben ook wel benieuwd of het in een kuip kan. Genoeg moestuin maar in een kuip kan ie misschien beter overwinteren. Maar dan wordt ie misschien beperkt in de groei. 
 

B44EB65A-10FC-4A83-9C9C-2692FD95FA4C.thumb.jpeg.5aa9d83f5420b1fa5c227cabd3e48489.jpeg

  • 6 maanden later ...
Geplaatst: (aangepast)

Dit is de Chayote Pronks Pride, groeit bij tante. Is niet zo stekelig als die van @Goldfish maar wel stekeliger dan vroeger, en per plant (en zelfs tak) verschilt het aantal en het formaat van de stekels.

 

Maar zoals al tegen Goldfish gezegd, ik ga deze helaas niet meer kweken. Te gevoelige plant, kan niet tegen een koud voorjaar want dan staat de groei stil, en een beetje harde wind in de zomer is funest voor de bladeren, dus moet echt beschut staan. Bovendien zijn de slakken er dol op.

4 jaar geteeld, slechts 1 jaar mooie oogst.

IMG_20231009_160945.jpg

aangepast door acpronk
  • Like 1
Geplaatst:
Op 2-4-2023 om 15:21, Carina1966 zei:

dan wordt ie misschien beperkt in de groei. 

Dat lijkt me voor deze plant , die - naar ik heb begrepen - enórm kan worden, misschien wel een voordeel?

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...