Jump to content

Funky Sauce gefermenteerde Hot sauce


Erny

Recommended Posts

Omdat ik hem steeds niet terug kan vinden plaats ik deze maar even in het topic waar hij thuis hoort.

 

Funky Hot Sauce

- 500 gram (rode) pepers

- 3 eetlepels zout

- 500 gram (goede) witte wijnazijn (ik had alleen gewone azijn dus die gebruikt)

 

Pepers wassen en eventueel ontkronen (heb ik dit keer niet gedaan). In de keukenmachien en samen met het zout vermalen.

 

In glazen pot doen en goed naar beneden drukken.

Twee dagen afgedekt (dus niet afgesloten) laten staan.

Na die tijd aanvullen met de azijn en dan 5 dagen laten staan.

En dan is ie klaar.

Dus afgieten door een zeef en de pepermassa goed uitdrukken.

Saus in flesjes gieten.

Afgelopen keer heb ik zelfs een tweede en derde batch getrokken van dezelfde pepermassa. Heb wel steeds weer wat zout toegevoegd. Deze batches waren minder funky van smaak maar nog steeds lekker heet dus goed te gebruiken om van alles op te hitsen.

 

(Vorig keer heb ik dus half Adjoema en half rode zoete puntpaprika gedaan.

Heb de massa in twee potten verdeeld. Hebde ene met mijn zelfgemaakte rode wijnazijn opgegoten en de ander met gewone azijn. Die met eigen azijn was duidelijk beter.)

 

Sausje is echt bedriegelijk lekker en kan overal doorheen en overheen om dingen net dat beetje op te kikken.

 

Edit: na lang zoeken het recept teruggevonden. Het is de Rode Pepersaus.

https://www.elleeten.nl/Food/hete-saus-recepten

(Het stond me bij dat ik vorig keer had gelezen dat ik 5 dagen elke dag de pot moest schudden maar dat vind ik opeens niet meer terug... )

 

Onderweg kwam ik ook nog de handelswijze voor echte gefermenteerde pepermoes tegen. Moet je alleen iets meer geduld voor op kunnen brengen.

https://www.chilipeppermadness.com/cooking-with-chili-peppers/how-to-make-fermented-pepper-mash/

 

De overgebleven uitgezeefde pepermoes bewaar ik ook in een potje om nog eens sambal mee te maken oid...

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...