Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Wetenschappers ontdekken plantenhormoon dat de groei met 30% stimuleert


Patrijs

Aanbevolen berichten

Een artikel van de universiteit van Singapore:

 

Wetenschappers van NUS en het Singapore Center for Environmental Life Sciences Engineering (SCELSE) hebben een van de krachtigste instrumenten van de natuur ontdekt in een arsenaal om de huidige landbouwuitdagingen aan te pakken: agro-microbiële stoffen - of agrochemicaliën van natuurlijke oorsprong - die de synergie tussen gewassen en microben kunnen verbeteren en uiteindelijk de gewasopbrengst en productiviteit kunnen verbeteren.

 

 

In een vijf jaar durend onderzoek dat in 2018 begon, ontdekten de wetenschappers dat een bekend beschermend hormoon dat doorgaans door planten bovengronds wordt afgegeven tijdens perioden van stress - een vluchtige organische stof (VOS) die bekend staat als methyljasmonaat (MeJA) - een tot nu toe onbekende functie bezat. Ze ontdekten dat MeJa diende als een gedeelde, mogelijk geheime, taal waarmee een plant kan communiceren met de omringende lagen micro-organismen die in de bodem zijn ingebed.

 

Het onderzoeksteam heeft drie belangrijke ontdekkingen gedaan:

 

-Met behulp van een speciaal ontworpen luchtstroomsysteem hebben wetenschappers voor het eerst ontdekt dat MeJA ondergronds door de plantenwortels in een vluchtige vorm wordt vrijgegeven;

-De aanwezigheid van vluchtige MeJA activeert en versterkt de vorming van biofilms in bacteriën die zich op een afstand van de plantenwortels bevinden;

-Deze bacteriën in de biofilm geven een andere set vluchtige stoffen af die de plantengroei tot 30% kunnen stimuleren.

 

De bevindingen werden gedetailleerd beschreven in het artikel getiteld "Vluchtig methyljasmonaat uit wortels signaleert de vorming van gastheergunstige biofilms door het bodemmicrobioom", dat op 13 november 2023 werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Chemical Biology.

 

Universitair hoofddocent Sanjay Swarup, hoofdonderzoeker bij het Research Center on Sustainable Urban Farming (SUrF) van de NUS Faculty of Science en adjunct-onderzoeksdirecteur bij SCELSE, zei: "De impact van deze ontdekking is talrijk en de sleutel tot duurzame landbouw. Het benutten van deze landbouwmicroben zal niet alleen de productiviteit van gewassen verhogen, maar ook de behoefte aan synthetische inputs verminderen en de milieu-impact van moderne landbouwpraktijken verminderen."

 

Na de ontdekking van de eigen manier van communicatie van de natuur tussen planten en nuttige microben, heeft het onderzoeksteam een patent aangevraagd voor het gebruik van deze nieuwe applicatie om deze te verbeteren om de veerkracht en productiviteit van landbouwsystemen te verbeteren. Het resultaat hiervan zou een nieuwe generatie landbouwchemicaliën of natuurgestructureerde chemicaliën kunnen zijn die kunnen worden gebruikt om de voordelen voor planten te vergroten.

 

Meer Volatile methyl jasmonate from roots triggers host-beneficial soil microbiome biofilms | Nature Chemical Biology

aangepast door Patrijs
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze ontdekten dat MeJa diende als een gedeelde, mogelijk geheime, taal waarmee een plant kan communiceren

 

 

 daar ben ik gestopt met lezen, en ik ben ruimdenkend.

 

ga je graag in een sekte @Patrijs  ?

 

 dat je dit hier post ...

 

 

"Met behulp van een speciaal ontworpen luchtstroomsysteem hebben wetenschappers voor het eerst ontdekt dat MeJA ondergronds door de plantenwortels in een vluchtige vorm wordt vrijgegeven;"     duh ???? @Patrijs ik had je hoger in geschat

 

 

aangepast door redzebra
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dus planten zijn lui en moeten met stress en drugs tot hardere groei worden gedwongen? Terwijl de mensheid zich collectief richting obesitas eet en achter de tv geplakt zit?

Met dit soort 'duurzame' oplossingen wordt de wereld alleen maar slechter, als je het mij vraagt. 

 

 

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

2 hours ago, fre3ke said:

Dus planten zijn lui en moeten met stress en drugs tot hardere groei worden gedwongen?

 

Volgens mij hebben ze gevonden dat planten de bacterien in de grond met een bekend stofje met een voorheen onbekende nevenfunctie stimuleren om stofjes aan te maken die die planten nodig hebben om te groeien (maar waarschijnlijk zelf niet kunnen maken). Dat er een wederzijds voordelige symbiose tussen planten en bodemleven is. is bekend, dit is m.i. een nieuwe route in dat proces.

Dat je die stofjes met die nieuw ontdekte functie kunt aanbieden om planten sneller te laten groeien lijkt mij vooral effect te hebben als je je bodemleven effectief naar de knoppen hebt geholpen. Anders regelen die planten dat toch zelf met hun bacteriele buren?

 

  • Like 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...