Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Vergunning nodig voor kas in omgevingswet?


EstherTuin

Recommended Posts

Hoi,

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. Weet iemand of (of in welke gevallen) er vergunning gevraagd moet worden voor een glazen kas op een volkstuincomplex (dus niet bij een woonhuis maar bij een klein tuinhuis waar niet overnacht mag worden)?

 

Voorheen mocht er op dit complex een kas worden geplaatst niet groter dan 2x3 meter, op minimaal 1 meter afstand van de grens met de buren.

 

Hoop dat iemand er meer van weet.

Er is een soort wijzer vanuit de overheid die je kunt doorlopen maar daarmee kom ik er niet uit.

Link to comment
Share on other sites

Dit zal afhankelijk zijn van het onderliggende omgevingsplan. 1 veel gevallen geldt voor dit soort zaken nog dezelfde wetgeving als voor ingang van de omgevingswet aangezien de meeste gemeente nog geen nieuw omgevingsplan hebben is op veel plaatsen nu een omgevingsplan van rechtswege in werking waarbij kort door de bocht gezegd gesteld kan worden dat de regels uit het vigerende bestemmingsplan nog steeds gelden. 

 

Als je zekerheid wilt hebben of het mag en of hiervoor een vergunningplicht is zul je het omgevingsplan/bestemmingsplan moeten raadplegen. Er zijn veel factoren die hier van invloed op zijn waar van de eerste en meest simpele al de bestemming van de grond is.

Edited by tuinLB
Link to comment
Share on other sites

Dank je wel @tuinLB.

Vanmiddag de gemeente gesproken. Ze mogen niets zeggen over een individuele situatie maar hoogstwaarschijnlijk gelden dezelfde voorwaarden als eerder. Als er iets is veranderd is dat eerder verruimd (dat burger meer mag) dan dat het strenger is geworden.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Op 27-1-2024 om 19:08, EstherTuin zei:

Voorheen mocht er op dit complex een kas worden geplaatst niet groter dan 2x3 meter, op minimaal 1 meter afstand van de grens met de buren.

 

 

Is dat een bepaling in het reglement van de vereniging?

Ik denk dat dat leidend is t.o.v. omgevingsvergunningen en dergelijke. Je huurt de grond van de vereniging. Dus pas als de vereniging aanpassingen heeft gemaakt in het reglement of in de statuten veranderd er iets. Dat gaat via de ALV en daarna de notaris ingeval van een wijziging in statuten.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ha Woldistel,

 

Ja dat komt inderdaad uit het reglement. En dat is niet gewijzigd. In het reglement staat bovendien dat de vereniging een vergunning aanvraagt. 
Dat deze (nog te bestellen en plaatsen) kas aan het reglement van de vereniging voldoet heb ik intussen wel gehoord maar er is nog geen officiële goedkeuring van het bestuur. 
 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...