Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)
1 uur geleden, appelvrouw zei:
  • Hoe warmer je jouw deeg laat rijzen, hoe zuriger je brood smaakt
  • Hoe langer je deeg rijst, hoe meer smaak en geur het krijgt.


2x fout gedaan dus. Ik vind de zure smaak niet zo lekker. Maar ik wilde gezonder. Met een glutenvrij kind kreeg ik zowaar een glutenvrije starter aan de praat, en uiteindelijk ook een goed brood. Maar zúúr. Ik had het vanwege het slechte rijzen van glutenvrij deeg inderdaad én warmer én langer laten rijzen. Evengoed matig gerezen, maar goed genoeg. Maar vanwege de smaak heb ik de handdoek in de ring gegooid.
 

Tja. Ik denk niet dat glutenvrij brood lukt zonder warmte en lange rijs. 

aangepast door Tanja65

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

Vandaag aten we het restant van het brood en vandaag smaakte het een stuk zuurder! Nog steeds lekker zuur zoals het hoort, maar gisteren proefde je helemaal niets er van.
Omdat we het warm hebben gegeten? Kwam uit de oven en 5 min later aangesneden. Ik heb geen idee, maar toch geinig dat je het zurige vandaag wel kon proeven.

  • Like 1
Geplaatst:

Grappig idd! Ik weet niet of dat zo is maar zal het eens uitproberen.

 

 Ik heb mijn pot desem vandaag achter een pot augurken vandaan gevist het stond er zeker een week of 4/6 ongebruikt en rook erg zuur.

 Ik heb het gevoed en zal er even wat meer aandacht in stoppen, bv morgen weer voeden. Ik wil graag snel bakken. Ik weet dat jij (Mellie) met dat desem wel zou bakken maar dat risico ga ik voor spelt meel dat al lastiger bakmeel is is niet nemen. 

  • Like 2

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Ooo ben mijn levain vergeten! Ga nu starten met een brood… beetje laat maar gelukkig hoef ik pas 18:30 te eren
Het wordt er weer eens een met kurkuma.

Edit tadaaaaa ben heel blij met mijn deeg. Iets aangepast op gevoel. Kijken hoe dat uitpakt, maar vooralsnog erg tevreden!

0e6183e2eb48fa7ca18c1462fcede7bb.jpg

  • Like 1
Geplaatst:

Het was echt een verrukkelijk brood geworden! Ik was er heel blij mee. Knapperige korst en mega zacht en verende binnenkant. Ik had al meer starter gebruikt, want vond 20!genabsurd weinig. Zat rond de 50 gr. wel met 90 gr bloem en water voordeeg gemaakt. Heb 450 gr bloem gebuikt en iets minder water en iets meer olijfolie. Hoop dat de volgende net zo lekker is.

Pan was uiteraard gloeiend heet en kwam tegen mijn hand aan. Liet brood te snel los en niet goed… moest dus nog een beetje wriemelen om het mooi in de pan te krijgen.

2c55f253b5897da2a4629f08fe89cabb.jpg

Maar toch nog mooi in vorm gezakt.

f3f953fef5c6d0c5a9add682012456af.jpg

Mega zacht brood. Zo blij mee. Mijn kind eet as we speak nu nog een sneetje zonder beleg. Zo zacht is hij nog. Zuurdesembrood wordt dag erop echt wel harder. Nu ook geen last van.

e45d2c04cd3532a642a5c5382e07d507.jpg

  • Like 2
  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Vrienden komen eten. En dan maak ik op de bonnefooi een brood…. Een half recept gevolgd aaaahhhhh!!! Ik heb mezelf vervloekt. Hij ziet er goed uit. Ik hoop dat het goed smaakt. Afwachten….

a2b6372a1105c2d1ab532a8b95c798a2.jpg

d62e284339df0b4fb6adc62fe5905d2f.jpg

  • Like 3
Geplaatst:

Brood was heel lekker gelukkig. Bezoek geloofde niet dat ik het zelf had gemaakt. Gelukkig had ik foto’s
Maar dat doe ik nooit meer een recept verzinnen wanneer ik bezoek krijg. Heb er de hele middag stress van gehad of het wel zou lukken. Kan met een recept net zo goed fout gaan (ik denk aan mijn STOKbroden ) maar toch. Die kans is wel kleiner.

  • Like 2
  • 4 weeks later...
Geplaatst:
Op 17-2-2025 om 21:06, appelvrouw zei:

De rijstemperatuur van je deeg
Hoe warmer je jouw deeg laat rijzen, hoe zuriger je brood smaakt. Wil je die zure smaak beperken? Laat je desem dan bijvoorbeeld rijzen in een koelkast van maximaal 5 graden.

Dit zou ik niet zomaar geloven. Als je je net gevoerde desem lekker warm laat verdubbelen bij 27 graden Celsius bijv. krijg je meer gisten en minder azijnzuurbacteriën. Als je desem in de koelkast zet krijg je juist meer azijnzuur. Ja, daarom ruikt je verwaarloosde desem uit de koelkast zo zuur. Deeg laten rijzen in de koelkast levert dus ook een zuurder brood op.

 

Desembrood hoeft zeker niet zuur te zijn, het ligt er maar net aan wat de samenstelling van bacteriën en gisten in je desem is en hoeveel desem je gebruikt. En het is niet wat je denkt, meer desem geeft een minder zuur brood.

  • Like 1
  • Thanks 1
  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Verdorie ging vandaag alles zo lekker met het desem ging mijn oven stuk. 
Uiteindelijk het brood in de broodbakmachine gebakken. Die had ik natuurlijk even moeten voorverwarmen dat het ik niet gedaan. Het brood staat nu af te koelen voelt wat zacht aan van boven. 


 

 

B5B3F9A3-B7A1-437C-A9DA-6EC594AC7FD3.jpeg

  • Like 1

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Toch desem gebakken vandaag, koekenpan broodjes en ook gevuld en prima gelukt. 
Het deeg gemaakt van levain, semolina en speltmeel en wat olijfolie. Zout.
Dan de broodjes na de eerste rijs als geheel gevormd en even laten rusten. Dan gevuld, 4 broodjes met een bapao achtige vulling van eend en 4 met een vulling van aardappelpuree met blauwe kaas. De laatsten hadden moeite heel te blijven toen ze bijna klaar waren en de vulling lava heet werd. 
Het smaakte erg goed, er zijn er nog drie over voor de lunch.

 

CCA9939F-0A40-44D1-A558-0CA40D5A2B68.thumb.jpeg.ade55052f10d3da071afa0459a541e8d.jpeg

 

3C0D9DC5-6333-4746-8B10-5D3CA45212D9.thumb.jpeg.c1dd129ec1f1680f3e2b9d0d1d3a851f.jpeg

 

48A35913-7923-4B10-840C-212469976642.thumb.jpeg.bfb68512b6c74ea0d091957d20d82a0c.jpeg

 

 

  • Like 1

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...