Rookie Geplaatst: 10 oktober 2024 Auteur Geplaatst: 10 oktober 2024 Dan ben ik blij, dat ik mijn hele verhaal, over waarom ik het niet ga doen, hier heb neergezet. Ik ben heel erg voor veiligheid. Ik wil niemand ziek maken... Maar ik heb het nu ingevroren en dat gaat ook prima. 2 Quote
Rookie Geplaatst: 14 oktober 2024 Auteur Geplaatst: 14 oktober 2024 (aangepast) Vandaag heb ik erwtensoep gemaakt en gepressurecanned. Dit zijn zeven quarts. Ik heb al vijf pingen gehoord, ik hoop, dat de laatste twee ook nog pingen. Van eentje denk ik het niet, die heeft wat gesyphont tijdens het cannen, dus daar kan wel iets tussen de deksel zitten. Maar in elk geval heb ik 5 goede potten.😀 Ik heb een Amerikaans recept gebruikt, uit het Ball Book, maar daar maken ze de erwtensoep niet zo gevuld als wij hem hier maken. Ik wilde het toch proberen, ik zie wel hoe het smaakt.  Ik heb naar een video gekeken van een dame, die altijd veel uitleg geeft over de wetenschappelijke kant van het hele pressure cannen.   Ze vertelt het heel goed en duidelijk, ze gaf les in natuurwetenschappen aan een universiteit, nu is ze met pensioen. Ze heeft een heleboel video's met allerlei verschillende manieren van cannen en een heleboel recepten.  Maar hier zijn mijn foto's:    14 oktober 2024 aangepast door Rookie 2 Quote
Rookie Geplaatst: 16 oktober 2024 Auteur Geplaatst: 16 oktober 2024 (aangepast) Alle 7 potten erwtensoep zijn gelukt. Â Â De aardappelen, die ik in juni heb gerooid, had ik niet goed opgeborgen en ze begonnen allemaal te spruiten. Operatie "Red de Aardappel" werd opgestart. Vanochtend alle aardappelen geschild, schoongemaakt en gesneden en in potten gedaan. Vanmiddag geblancheerd en 35 minuten in de pressure canner gedaan. Â Volgende keer, dat ik aardappelen ga pressure cannen, ga ik ze niet meer blancheren en heet in de potten doen, maar doe ik ze gewoon na het snijden koud in de potten. Beide methodes kunnen en mogen en zijn veilig. Â Â 16 oktober 2024 aangepast door Rookie 1 1 Quote
Rookie Geplaatst: 18 oktober 2024 Auteur Geplaatst: 18 oktober 2024 Mijn zoete aardappelen waren niet zo mooi uit de grond gekomen en zeker niet lang houdbaar. Ik heb ze maar allemaal schoongemaakt, geschild en in stukjes gesneden. Ik heb ze ingemaakt met een lichte suikersiroop, mjum. Deze zitten in pint jars, ik ben door mijn grote potten heen. Ze moesten dus 65 minuten in de pressure canner. 2 Quote
MSDG Geplaatst: 18 oktober 2024 Geplaatst: 18 oktober 2024 Zijn die deksels herbruikbaar? 🤔 Dat is wat mij bij wecken tegenstaat, dat je iedere keer nieuw rubber moet gaan kopen... Quote Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/
Petrasmoestuin Geplaatst: 18 oktober 2024 Geplaatst: 18 oktober 2024 (aangepast) Op 3-10-2024 om 19:31, Flup zei: Zelf wil ik een Presto, Ik heb er een gezien bij Amazon. Ik koop hem nog niet, wacht eerst volgend jaar mijn opbrengst af. @Flup @loes http://amzn.to/2eOYGMP 19 oktober 2024 aangepast door Petrasmoestuin 1 Quote
Jorieke123 Geplaatst: 18 oktober 2024 Geplaatst: 18 oktober 2024 @MSDG je kunt de weck-rubbers gewoon hergebruiken hoor... ik heb nog nooit nieuwe gekocht. Heb er nu wel een paar aan de kant gegooid omdat ze na verloop van tijd (en gebruik dus) wat oprekken en je ze dan met teveel gedoe op hun plek moet doen (en houden) tijdens het wecken. 2 Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Petrasmoestuin Geplaatst: 19 oktober 2024 Geplaatst: 19 oktober 2024 Op 9-10-2024 om 12:08, Rookie zei: gelijkte dikte, De NZ spinazie blaadjes zijn ook verschillend van grootte en kool dat kun je snijden of raspen in een keukenmachine. Zeker het raspen gaat wel gelijkmatiger, hoewel er ook dikke stukken over kunnen blijven, maar die moet je er dan uithalen. En het houdt in dat je dan ook rode kool niet kunt PC? Ik heb er dit jaar geen last van, bij mij doet geen ene kool het. Hoewel de boerenkool van jou nu wel aan het groeien is. 1 Quote
Rookie Geplaatst: 19 oktober 2024 Auteur Geplaatst: 19 oktober 2024 (aangepast) Kolen staan niet op de lijst van groentes, die veilig kunnen worden verwerkt. Ik doe dat dan ook gewoon niet. Ik houd me alleen aan de voorschriften van de USDA, jammer dat we zoiets hier niet hebben. Die recepten zijn getest en veilig bevonden. Sommige dingen kunnen gewoon niet, maar gelukkig een heleboel wel. 19 oktober 2024 aangepast door Rookie 1 Quote
Rookie Geplaatst: 19 oktober 2024 Auteur Geplaatst: 19 oktober 2024 Zojuist in twee keer, 11 potten met worteltjes en doperwtjes gepressurecanned. Worteltjes moeten 35 minuten en erwtjes 40 minuten, dus dan neem je de langste tijd. De voorraadkast begint lekker vol te raken zo. Morgen (of overmorgen) haal ik alle sperzieboontjes uit de vriezer om te cannen. Â Â 5 Quote
loes Geplaatst: 19 oktober 2024 Geplaatst: 19 oktober 2024 Hoe bevalt dat met weckglazen in de pressure canner? 1 Quote
Rookie Geplaatst: 19 oktober 2024 Auteur Geplaatst: 19 oktober 2024 Dat ging heel goed. Ik heb er drie klemmetjes opgedaan, in plaats van twee, voor de zekerheid. Ik kon de potten ook gewoon stapelen in de canner, geen probleem, wel een stapelplaat ertussen uiteraard. Maar er gaan er dan acht in, en ik had er elf, vandaar twee rondes. Deze potten, kon ik voor een prikje overnemen op MP. Ik gebruik meestal de potten met het dekseltje en de ringen. Â Â 1 Quote
appelvrouw Geplaatst: 15 november 2024 Geplaatst: 15 november 2024 (aangepast) De mason potten zijn weer verkrijgbaar in drie maten! Ik zou graag zelf twee potten willen van 280 ml dus als iemand die ook naar de mtfd gaat ze wil bestellen en mij er twee overdoet?😎 Enfin tis maar voor de leuk voor mij, ik hou gewoon veel van die potten en die maat heb ik nog niet.  Hier is de link: https://www.pressurecanning.nl/?utm_campaign=36bed840-62c5-4733-ae98-1e133c6fa078&utm_source=so&utm_medium=mail&cid=2d8cc9b7-7073-4a1e-b2d2-0801c4774a50  Edit: Verdorie die maat is al uitverkocht! 15 november 2024 aangepast door appelvrouw 1 Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎
Rookie Geplaatst: 16 november 2024 Auteur Geplaatst: 16 november 2024 Die kleintjes komen binnenkort weer, las ik in de brief, die ik kreeg. Â 1 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 6 januari Geplaatst: 6 januari Op 3-10-2024 om 19:31, Flup zei: stroom bespaart. Je moet dan wel een extra kast aanschaffen voor alle potten.😂 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 6 januari Geplaatst: 6 januari Op 19-10-2024 om 15:58, Rookie zei: sperzieboontjes uit de vriezer om te cannen.  Begrijp ik het nu goed dat je de boontjes hebt geblancheerd en dat als je ze hebt gepressurecanned. (wat een lastig woord) ze klaar zijn om te eten zoals je potten in de winkel koopt? Dus je hoeft ze helemaal niet meer te koken, alleen opwarmen? 1 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 6 januari Geplaatst: 6 januari Ik zocht op waar de naam "Mason Jar" vandaan komt. En ik las dit. Mason is een Engelse naam en komt voort uit het Engelse woord 'macian', dat 'maken' betekent. Het was oorspronkelijk een achternaam die werd gebruikt door steenwerkers. De betekenis van deze naam is dan ook 'persoon die met steen werkt'. Oke 'jar' is pot. En die zijn nu uit glas. Â En als je ze elders koopt kun je er dan vanuit gaan dat je ook een Mason Jar hebt? 1 Quote
Rookie Geplaatst: 6 januari Auteur Geplaatst: 6 januari (aangepast) 36 minuten geleden, Petrasmoestuin zei: Begrijp ik het nu goed dat je de boontjes hebt geblancheerd en dat als je ze hebt gepressurecanned. (wat een lastig woord) ze klaar zijn om te eten zoals je potten in de winkel koopt? Dus je hoeft ze helemaal niet meer te koken, alleen opwarmen?  Ja, als ze uit de vriezer komen zijn ze geblancheerd. Maar ze gaan 20 minuten in de p.c., dus geblancheerd of niet, ze zijn gaar als ze klaar zijn. https://nchfp.uga.edu/how/can/canning-vegetables-and-vegetable-products/beans-snap-and-italian-pieces-green-and-wax/  Ik koop alleen maar mason jars als er ook bij staat dat het mason jars zijn. Ik koop ook wel eens jampotten, om dingen in te maken, dat zijn dus geen mason jars. 6 januari aangepast door Rookie 2 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 7 januari Geplaatst: 7 januari Op 6-1-2025 om 13:53, Rookie zei: mason jars. Mason jars zijn beter dan gewone potten? Quote
woldistel Geplaatst: 8 januari Geplaatst: 8 januari (aangepast) Een mason jar is inmiddels de algemene naam voor de engelstaligen om een inmaakpot aan te duiden, daarbinnen zijn een aantal merken, zoals Ball en dus ook Mason. Voor met name amerikanen telt dan vooral dat de potten geschikt zijn voor hoge druk en dat ze zich dus vacuum sluiten zonder rubber ringen. Metalen deksels met metalen buitenringen. Het europese inmaaksysteem gebruikt min of meer dezelfde soorten glas, maar pasteuriseert. En hier heet het dan wecken. Het vacuumtrekken moet dan zorgen voor het conserveren. samen met het pasteuriseren. Vaak met rubber ringen en glazen deksels evt. met klemmen. En dan is er nog de gezellige decoratiepot. Leuk om kruiden en pasta in te bewaren. Maar alleen om droog te conserveren Aan het glas zal het meestal niet liggen. Zolang het glas dik genoeg is en geen oneffenheden heeft kan het heel wat hitte en druk hebben.  Kies een bewaarmethode en schaf dan je spullen aan. Als je denkt dat je over tien jaar nog steeds van de oogst van dit jaar wilt eten, maak dan alles onder hoge druk in. Als je net als bij het invriezen, gewoon probeert om ongeveer binnen hetzelfde jaar je oogst op te eten, gewoon pasteuriseren.    8 januari aangepast door woldistel 1 2 Quote
Gitta Geplaatst: 8 januari Geplaatst: 8 januari Bedankt @woldistel voor de duidelijke uitleg. 1 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 8 januari Geplaatst: 8 januari Bedankt @woldistel voor de uitleg. En dan heb ik begrepen dat canning dan weer beter is dan gewoon vacumeren in een vacuumpan. Tja, lastig voor mij. Waar wij nu wonen blijven wij nog een paar jaar tot de hond er niet meer is b.v. Aan de ene kant handig zo'n pan, want ik kan ook groente die niet uit een tuin komt houdbaar maken en dan kan ik de potjes lang bewaren. Dan moet ik er wel veel aanschaffen. Aan de andere kant weer ballast om mee te nemen, zeker als ik een kleine keuken heb en weinig opslag. Maar ik houd het toch in gedachten. Ik bewaar nu ook glazen potjes, hoewel ik ze niet veel gebruik, meer blikken (die kun je heel lang bewaren, wel 20 jaar heb ik begrepen). 1 Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 8 januari Geplaatst: 8 januari Op 14-10-2024 om 15:52, Rookie zei: gesyphont Ik vraag mij steeds af of dit een Nederlands woord is. Ik zoek het op internet op en dan kom ik op dit forum. Het staat dus gelijk op internet. Het woord syphone kent het woordenboek ook niet. Wel siphon en dat betekent "sifon". Maar begrijp ik het goed dat er dan lucht uitkomt? @Rookie Quote
Petrasmoestuin Geplaatst: 8 januari Geplaatst: 8 januari Op 14-10-2024 om 15:52, Rookie zei: video Is de soep zo dun, of lijkt dat zo? Die van mij daar kun je bijna een lepel rechtop in zetten. En later doe je er dan de worst erbij neem ik aan. @Rookie Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.