Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Wat heb je net gegeten, of ga je nog eten (uit eigen tuin) 2025

Featured Replies

Geplaatst:

De eerste sperziebonen en de eerste patisson in een prutje met knoflook, ui, paprika, tomaat en wat kruiden. Geserveerd met zilvervliesrijst en een salade. Alleen de rijst, paprika en tomaat kwamen uit de winkel, de rest uet.

Geplaatst:

Ovenschotel met spitskool, courgette, tomaat, knoflook, prei, augurk, wortel en peper, meeste uet. Gewoon alles wat we hadden eigenlijk. Harde gedroogde worst en gesnipperde ham erdoor, kaas er over, mjam.

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

Gisteren stampot andijvie gegeten. Aardappelen en andijvie uet.

aangepast door Gitta
Tekst toegevoegd

Geplaatst:

Heel veel perziken, vijgen, paar tomaten en bosbessen en aardbeienjam. Vanavond salade het met tomaat!

Geplaatst:

Vanmiddag Zoete Courgettetaart gemaakt met 2 grote courgettes uet en vanavond de andere helft van Spitskool in bladerdeeg met Meiraapsalade uet (die moet ik nog gaan maken). Even uitrusten nu.

20250801_123233.jpg

20250801_124833.jpg

20250801_141513.jpg

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:

Vanmiddag hadden wij geen honger door de courgettetaart, toen heb ik een beetje meiraapsalade uet gemaakt met bosui uet.
Vanavond een wortelsalade met rode ui uet. Weer veel te veel gemaakt, een beetje over voor morgen.

20250802_134011.jpg

20250802_153250.jpg

20250802_205056.jpg

Geplaatst:

Heerlijke boboti met verse sperziebonen uit de moestuin.

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

@Petrasmoestuin dir was een luie versie, want we vonden nog een pakje kant-en-klare kruidenmix op zolder bij de voorraad. Inmiddels stappen we steeds meer af van dergelijke kruidenmixen, en maken we ze zelf. De essentie van bobotie is sperziebonen met stukjes appel, rozijnen en geruld gehakt - en dan uiteraad bobotie kruiden. Dit geeft de karakteristieke bobotie smaak. Er zijn veel variaties van dit gerecht in omloop! Wij eten het traditioneel met rijst, onze zoon geeft de voorkeur aan aardappel. Wij doen er ook knoflook door (zit in de meeste recepten), ik zie ook veel recepten met verse paprika, en al dan niet met creme fraiche. Dat laatste maakt het wel veel lekkerder (vinden wij). Je kunt ook yoghurt gebruiken. De sperziebonen half gaar koken, afgieten. Ondertussen rozijnen wellen in een kopje warm water of rooibosthee. Het gehakt met de knoflook en kruiden opbakken, voor de pit eventueel nog wat extra peper, even de uitgelekte sperziebonen meebakken, als laatste de appel, rozijnen en creme fraiche en dan alles in een grote ovenschaal. Als we het met aardappelen maken doen we die er voorgekookt overheen, met rijst doen we de rijst apart. In de oven zetten en op 200C een half uurtje in de oven gaar laten worden. Eet smakelijk!

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:
10 uren geleden, Tanja65 zei:

Heerlijke boboti met verse sperziebonen uit de moestuin.

Die stond hier ook op het menu maar het regende gistermiddag toen ik bonen wilde plukken veel te hard dus vanmiddag nieuwe kans.
Voor bobotie zijn echt veel recepten online te vinden, van de knorr wereldgerechten zonder pakjes tot meer authentieke welke zonder sperziebonen is.

Gisteren de sla die begon door te schieten uit de tuin gehaald en opgegeten met broodjes hamburger.

Geplaatst:

Ja weet ik @Loes. Ik vroeg mij alleen af hoe Tanja het maakt. Boboti is inderdaad lekker.

Vroeger kocht ik altijd van die kant en klare pakken van Knorr. En daar zat ook Boboti tussen.

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:

Ja bobotie ( met een E aan t eind..) Karin Luiten geeft daar een heel mooi recept voor, zonder zakjes en pakjes. Gisteren hebben we courgette soep met aardappel en een berg basilicum erin gegeten en zojuist een broodje met de nieuwe jam die véél lekkerder is dan ik gisteren al likkende uit de pan dacht.

IMG_2215.jpeg

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ja het gaat mij om de kruiden die ik zelf kan samenstellen. Dank je wel. @appelvrouw

Geplaatst:
46 minuten geleden, Petrasmoestuin zei:

het gaat mij om de kruiden die ik zelf kan samenstellen.

Hierbij een link naar het vrijwel originele recept als je de auteur mag geloven. De kruiden worden expliciet genoemd + nog wat optionele toevoegingen. Deze variant lijkt mij erg lekker.

The Tasty Chilli
No image preview

Zuid-Afrikaanse Bobotie - authentiek recept – The Tasty C...

Zuid-Afrikaanse bobotie is een fruitige ovenschotel op basis van gehakt, rozijnen, ei en specerijen geserveerd met gele rijst en tomatensalsa.
Geplaatst:

Ik had vanmiddag een recept opgeslagen, maar deze kruiden trekken mij meer aan. Kruiden die ik regelmatig gebruik, jammie!
Ga ik volgende week een keer maken.

Geplaatst:

Bedankt voor het delen van het bobotie recept @Dahli . Deze ha ik zeker een keer maken.

Wij aten vandaag een gemengde salade met de oogst van vandaag. Het was weer erg lekker.

Geplaatst:

Een zomerse stamppot van twee aardappels ( @Jorieke123 ) en een halve koolrabi ( idem) , op smaak gebracht met wat runder-bouillon en gemalen komijn en kurkuma.

Gemarineerde nijlgansborst reepjes ( sojasaus balsamico azijn)

F5579107-E44C-44CD-863B-A2FEFB819671.jpeg

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Nu heb ik 4 verschillende Boboti gerechten, ik zal degene kiezen met de minste ingrediënten om mee te beginnen.

Geplaatst:

Ik heb het wel een keer zonder sperziebonen gegeten. Maar eerlijk, het zal mijn Hollandse smaak wel zijn, maar ik vind het lekkerder mét. En nee, Knorr komt er hier niet in.

aangepast door Tanja65

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

Vandaag lekker gemengde groente op de BBQ. Courgette, patisson, tomaat, wortel en een lente-uitje (die laatste uit de winkel). Met een varkenshaasje ingewikkeld in bacon.

En o ja we hebben ook soep gemaakt met ongeveer dezelfde groentes, want we hadden heel veel courgettes over, ook nog een paar van die knoeperds. Daar ook nog wat bladeren spitskool bij gedaan. De rest van de courgettes in kleine blokjes op de voedseldroger gemikt. Liters soep in voorraad nu, plus gedroogde courgetteblokjes om meel van te maken. Morgen tussen de middag lekker een soepje.

aangepast door Tanja65

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

Meel van courgette? Nog niet eerder gehoord. @Tanja65

aangepast door Petrasmoestuin

Geplaatst:

@Petrasmoestuin gewoon de courgette flink laten doorgroeien en dan heel goed drogen, ik gebruik een voedseldroger. Daarna fijnmalen met de kruidenmolen, zodat het echt poeder wordt. Voila. Ik doe dat met heel veel groentes die 'over' zijn, met de pulp die over is van het bietensap maken, maar ook om bv met diverse groentes om zelf groentenbouillon (poeder) te maken. Je kunt bij bakken ongeveer 1/4 tot 1/3 van je reguliere meel door groentenmeel vervangen, een beetje afhankelijk van welk meel je gebruikt. Let er wel op dat gedroogde groentes in contact met water of melk enorm uitzetten en veel vocht opnemen, je moet dus extra vloeistof toevoegen en je krijgt ook een grotere hoeveelheid deeg.

aangepast door Tanja65

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

Ik vind het knap dat je dit soort dingen ook doet. Ik heb er echter geen tijd voor. Ik heb ook geen voedseldroger en kruidenmolen.
Alle groentes die ik over heb (dit jaar dus veel) blancheer ik en doe ik in de vriezer en dat kost mij ook al veel tijd.

Maar wel interessant om te onthouden dat je van groente dus zelf meel kunt maken.

Geplaatst:

@[mention= rel=]tanja65[/mention] ik vind bobotie heerlijk maar heb daar wel dankzij Knorr mee kennis gemaakt. En vond het verbazingwekkend lekker! Ik doe nooit iets uit dat soort pakjes, maar de man had gekookt. Ik was enorm verrast! En het suffe is, je moet alsnog alles zelf erbij doen, maar je kruidenmix is dan al af. Hoef je zelf niet moeilijk te doen met snufje dit, snufje zo. Denk dat de meeste mensen daar tegen aan lopen.

Wij eten vanavond bietensoep uet met veel biet en knof en knofpasta met suppengewürz. Serveren met bieslook en basilicum en dot gekochte crème fraiche.

Ook salade uet en een spitskooltje. Rest gekocht.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.