Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Apios


appelvrouw

Recommended Posts

Gewoon lekker buiten in het zonnetje zetten en als het gevroren heeft rooien. De smaak is een beetje flauw maar erg sappig en knapperig ook na het in maken met andere vruchten blijft het knapperig.

Link to comment
Share on other sites

Foutje ik was in de war zat aan yacon te denken,die smaken zoals omschreven. Apios smaken rauw nootachtig gebakken of gekookt weet ik niet. Hij woekert ontzettend oppassen dus en ze zijn erg winterhard.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Mijn apios in de pot had het niet erg goed gedaan..op een gegeven moment verdroogt, en niet meer bijgekomen. In de pot zat een sliert kleine knolletjes. Deze zijn in de pot gebleven en toto mijn verbazing weer uitgelopen. Wie kweekt er dit jaar apios, op welke manier ( pot, volle grond), en wie heeft ze al gegeten?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Weet iemand of je de apios ook gewoon in een (hele grote) bak kan laten zitten van de winter? Ik kan de bak met geen mogelijkheid ingraven. Ik heb 4 apiossen teruggestopt in de bak vanmorgen en wat kleinere knolletjes bewaard voor de MTFD 2014

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Een oud topic, maar ik haal em maar even omhoog omdat mijn Apios zo mooi bloeit.

 

IMG159015891503733839.JPGIMG159799221503733847.JPG

 

Ik meen dat ik op dit forum al ergens had geschreven dat deze plant al 2 á 3 jaar elke zomer bloeide in een stukje 'jungle' bij het hek. Elk jaar kwam ie op, en moest ik weer even zoeken welke plant het ook alweer was

Ik ging hem toen uitspitten om hem een betere plek te geven, en toen bleek dat het knolletje met wat wortels los in een P9 potje stond, overwoekert door gras enz. Maar dus zonder aarde, behalve iets door de gaatjes van de onderkant van het potje. Ik had hem daar waarschijnlijk eens neergezet om uit te planten ofzo, en dat heb ik blijkbaar nooit gedaan. Toch liep ie elk jaar uit en bloeide hij. Sterk ding hoor!

 

Nu staat hij in de moestuin, bij een hoog stuk gaas, en is hij flink gegroeid. Wel zitten er ook graag een stel mussen in, die er topjes uit pikken Maar dan loopt ie gewoon op meerdere plekken uit

Link to comment
Share on other sites

Ik heb hem op twee plekken staan en hij zit tussen andere klimplanten. Hij is helaas nog veel te weinig aanwezig om te overwegen een deel op te eten. De stengelknollen hebben blijkbaar 3 jaar nodig om dik genoeg te worden. Ik denk dat het bij mij meer iets wordt waar ik eens in de paar jaar een pannetje van kan bereiden. Hij bloeit bij mij ook mooi, maar ik heb helaas nog geen grote stukken bedekt met de plant.

 

Ik verwacht dat de planten nog een paar jaar nodig hebben, voordat ik een groot stuk ermee begroeid heb.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Een dikke week geleden heb ik mijn Apiosknollen geoogst. Die dingen groeien echt apart, met alle knollen aan een sliert langs de grindtegels die langs die kant van mijn moestuin zijn ingegraven. Het formaat van de grotere exemplaren is als een kippenei. En aan 3 plantjes zat in totaal denk ik een gram of 300 ofzo. Ik heb niet gewogen, maar het was vrij weinig. Maar toch al wel aardig wat als je je bedenkt dat de plant pas net een beetje op gang komt hier. Want daarvoor groeide hij vanuit een p9 potje zonder grond

 

IMG204374911508346715.JPGIMG204498821508346722.JPGIMG204681641508346728.JPG

 

Ze hebben een tijdje gelegen, buiten in de tuin. En daarna heb ik ze in een pot gedaan om ze toch echt een keer te gaan proeven. Maar er kwamen even wat andere zaken tussendoor zoals een moestuinforumdag enzo.

 

Vandaag heb ik er dan eindelijk een aantal gekookt, nadat ik ze had geschild. Best een stugge schil trouwens... Maar goed te doen. Ze vielen na een minuut of 15 in de pan wel aardig uit elkaar, dus toen heb ik ze er uit gehaald. En meteen warm geproefd. En.... lekker hoor Ik had ergens gelezen dat ze "vurukulijk" waren, maar dat is een tikkie (heel wat tikkies) overdreven. Het is gewoon een zetmelige kruimige knol die wat naar gepofte kastanjes smaakt. Dus op zich niets mis mee, eet lekker weg. Toen ze wat kouder werden, ging het droge en kruimelige wat overheersen en moest er een likje mayo bij Maar misschien hadden ze ook wat minder lang gekookt kunnen worden en waren ze dan minder droog? Nou ja, nog genoeg te testen want er liggen er nog wat

Als je je bedenkt dat ik verder niets heb hoeven doen voor de teelt, dat ze geen phytophora kunnen krijgen, dat ze leuk klimmen met mooi blad en mooie bloei, en ze ook nog eens smakelijk zijn... dan zou je je afvragen waarom je ze niet meer ziet?

 

Hier een close-up van de structuur.

IMG222464531508347288.JPGIMG222720401508347293.JPG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...