Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Koken met restjes en ‘afval’

Featured Replies

Geplaatst:

Een topic als deze heb ik nog niet gevonden op dit forum, dus vandaar dat ik ‘m start. Ik kan erg slecht eten weggooien, wellicht gedrild door mijn moeder en stiefvader die beide oorlogskinderen zijn geweest en die nog geen kruimeltje weggooiden. Maar ik merk ook nu met het harde werk in de moestuin, dat ik het gewoon zonde vind eetbare dingen weg te gooien, en dat verrassend veel ‘afval’ prima te verwerken is tot iets eetbaars. Bovendien is het prettig voor je portemonnaie. Vandaar dat ik hier wil gaan delen wat ik zoal met restjes of ‘afval’ doe, en iedereen uitnodig zijn eigen slimme restjes recepten hier te delen!

Ik trap af: een per-ongeluk-recept voor chips. Wij eten weinig aardappels, behalve als zoonlief wekelijks komt eten want hij vindt dat heerlijk. Maar dan hebben we regelmatig aardappels over, die dan dagenlang in een bakje in de koelkast staan tot we ze alsnog weggooien. Doodzonde. En nu ik een betere voedseldroger heb, bedacht ik - aangespoord door een bericht op FB - dat ik die aardappels wel kon drogen en dan fijnmalen tot aardappelmeel, om als bindmiddel, aardappelpuree of misschien als deeg voor hartige koekjes te verwerken. Tot mijn verbijstering bleek de dunne laag geprakte aardappel verrassend veel naar chips te smaken. Hoera! Chips zonder meuk! De volgende keer dus mét kruiden, wat een feestje.

Recept chips zonder frituur:

Nodig:

  • restje aardappelpuree

  • zout

  • evt. andere kruiden naar keuze

  • voedseldroger of oven die op lage temperatuur kan

  • bakvel van de voedseldroger of bakpapier

Smeer het restje aardappelpuree zo dun mogelijk uit over het bakvel of bakpapier (evt. bakpapier eerst op maat knippen). Strooi zout en evt. andere kruiden naar smaak over de puree. Droog ongeveer 10 uur op 60 graden of tot de laag keihard is. Breek in stukken. Voila. Ik denk dat je ook rondjes zou kunnen uitsteken, of vooraf de puree insnijden voor een breekstreep, zoals je ook bij crackers doet.

Op dezelfde manier kun je ook aardappelpoeder maken, dan zonder zout, en daarna in een (kruiden)molen. Dit schijn je als puree te kunnen aanmaken, maar dat moet ik nog uitproberen.

aangepast door Tanja65

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

  • Tanja65 heeft de titel gewijzigd in Koken met restjes en ‘afval’
Geplaatst:
  • Auteur

Een andere gouden recept hier is bloemkool- of broccolirijst van de stronken en harde delen. Gewoon in kleine stukken snijden en met een keukenmachine of hakmolen fijnmalen. Niet te klein malen want anders krijg je snot. Kan ook prima zo ingevroren.

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:
  • Auteur

Groentenpoeder van resten uit de sapcentrifuge. Alles wat wij door de sapcentrifuge doen, zoals bieten, tomaten, wortels etc., gaat vervolgens als uitgesmeerde pulp op de voedseldroger, en daarna (gedroogd) door de kruidenmolen. Deze laatste maalt fijner dan een gewone hakmolen, zodat je echt poeder krijgt. Dit poeder gaat bij ons overal en nergens in, zoals in pannenkoeken, wafels, brood, hartige taarten, lasagna etc. etc. Aanrader!

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.