Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Groene Tomatenjam


Erny

Recommended Posts

GROENE TOMATENJAM

(Uit: Inmaken van Hans Gerlach - ISBN: 9789044712247)

 

Bereiding: 1 uur

Afkoeltijd: 2 uur

Houdbaarheid: 12 maanden

 

Voor ca. 1,4 liter:

- 1,2 kg groene tomaten

- 2 onbespoten limoenen of 1,5 onbespoten citroen

- 5-6 takjes basilicum (bij voorkeur kleinbladig)

- 1 kg gewone gelei-suiker (1:1)

 

1.

Was de tomaten en snijd ze in kleine blokjes.

Was de limoenen, rasp de schil van 1 limoen, pers beide uit.

Stoof de tomaten met de limoenschil en het limoensap gedurende 10-15 minuten afgedekt op een laag vuurtje.

Neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.

Was de basilicum, schud de takjes droog en pluk de blaadjes.

 

2.

Breng de tomaten met de geleisuiker in een zeer grote pan op een hoog vuur al roerend aan de kook. Laat het mengsel 4 minuten borrelend doorkoken en blijf roeren.

 

3.

Neem de pan van het vuur en roer de basilicum door het mengsel.

Vul de glazen potten met schroefdeksel tot de rand met het hete mengsel en sluit ze onmiddelijk.

 

Tips:

Wanneer het te vroeg gaat vriezen, moeten tomaten vaak groen worden geoogst. Met dit recept kunt u ze zinvol verwerken. Groene tomaten bevatten het giftige alkaloïde solanine, dat door de hitte echter vernietigd wordt.

Ook lekker: chutneys van groene tomaten...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...