Kempos Posted August 26, 2012 Share Posted August 26, 2012 (edited) Probleem met mijn aardappels (lekkerlanders): aan de buitenkant zien de aardappels er normaal uit. Wanneer ik de aardappels doorsnijd blijken er echter een heel aantal van de binnenkant verrot. Wie weet wat het is en wat ik kan doen om het te voorkomen? Arie Edited August 27, 2012 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorg Posted August 26, 2012 Share Posted August 26, 2012 Zijn de aardappels ook hol van binnen (met zwart/bruine rottingsverschijnselen)? Of echt alleen rot terwijl de buitenkant nog oke is? Kun je anders eens een foto nemen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted August 26, 2012 Share Posted August 26, 2012 http://www.agris.be/nl/aardappelziekte/194095.asp of http://www.mooiemoestuin.net/aardappel.htm op 3/4 van de pagina misschien? hoe zagen de planten eruit vlak voor het rooien? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kempos Posted August 27, 2012 Author Share Posted August 27, 2012 Dank voor de reacties. Ik heb er nu ook foto's bijgeplaatst. De planten zagen er goed uit. Aan de buitenkant van de aardappels is ook niets te zien. Pas bij het opensnijden zie je dat de aardappel ziek is. Arie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobO Posted August 27, 2012 Share Posted August 27, 2012 ik gok op zwarte harten ziekte, zie website 1: Zwarte harten zijn een gevolg van zuurstofgebrek binnen in de knol. Het kan ontstaan bij een langdurige luchtdichte bewaring van aardappelen (bijvoorbeeld onder plastic). De afwijking wordt echter meestal waargenomen na een verkeerde opwarming van de aardappelen om blauw te voorkomen. Als een te grote verhitter voor een kleine ventilator wordt geplaatst, worden de aardappelen direkt achter de ventilator te warm (> 35 °C), waardoor deze afwijking ontstaat. Er wordt dan onvoldoende zuurstof aangevoerd om de sterk verhoogde ademhaling te kunnen bijhouden. Zwarte harten kunnen ook optreden op het veld wanneer de knollen te lang aan hoge temperaturen worden blootgesteld. Voorkomen/bestrijdenAardappelen niet luchtdicht bewaren en voldoende luchtverversing toepassen tijdens bewaring en transport. Bij het opwarmen ervoor zorgen dat de opgewarmde ventilatielucht geen temperatuur heeft hoger dan circa 20 °C. Voorkom een langdurige blootstelling aan hoge buitenluchttemperaturen bij het op voorraad rooien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.