Jump to content

Kalkoenen-,schapen- en konijnenmest op moestuin?


Higgy

Recommended Posts

Hallo,

 

Vorig jaar hobbymatig met mijn moestuin aan de slag gegaan.

Echter heb ik ook schapen, konijnen en kalkoenen (overigens niet veel hoor!)

 

Kunnen de mestsoorten van deze diertjes gebruikt worden voor de bemesting

 

Zo ja, hele jaar door of enkel als voorbemesting?

Is ook een bewerking van de mestsoorten noodzakelijk

 

Alvast bedankt!

 

Higgy

Link to comment
Share on other sites

Hoi Higgy,

 

Welkom hier.

Zit er ook hooi,stro of anders strooisel bij de mest? Konijnenmest bevat veel stikstof maar is wel evenwichtig. Schapenmest kan gebruikt worden in plaats van runderstalmest. Een zeer evenwichtige meststof het brengt voeding aan en verbeterd de bodemstructuur.

 

Kalkoenmest weet ik niet, maar zal denk ik op kippenmest lijken kwa samenstelling? Dit is de meest geconcentreerde dierlijke mest en kan beter niet direct aangebracht worden maar kan wel ook goed in de composthoop. Niet gecomposteerde mest zal vaak ook meer kiemkrachtige onkruidzaden bevatten, ik neem tenminste aan dat vooral je schapen wel wat onkruid eten waardoor je er rekening mee moet houden dat je waneer je verse mest aanbrengt een poosje later wel meer onkruid kunt verwachten. Doordat de temperatuur in een composthoop hoger wordt, zijn zaden na de composthoop niet meer kiemkrachtig.

 

Dit heb ik allemaal gejat uit het velt handboek ecologisch tuinieren, heel nuttig

 

Verwerkt in compost kan het zoiezo het hele jaar gebruikt worden, in niet bewerkte toestand het best in het najaar lijkt me, maar dit zal ook weer afhankelijk zijn van het soort grond waarop je tuiniert.

Link to comment
Share on other sites

Bij mij gaat de kippenmest met strooisel (houtschaafsel) en konijnenmest met stro op de composthoop. Ik hanteer het driejarig systeem. Ik heb het laten analyseren op voeding en zuurgraad en dat blijkt prima in orde te zijn. Een aanrader dus.

met vriendelijke groet, Rubo

Link to comment
Share on other sites

dank Rubo en Frank vwl

 

ik zal wel regelmatiger terugkeren, en wellicht kan ik ook antwoorden (gaan) geven.

ben nu in principe best wel de normale dingen aan het proberen, prei, sla, tomaat, bosuitje.....denk eraan om volgend jaar een tunnelkas met folie te zetten voor een poging betere tomaten, komkommers en paprika's te kweken, nu is het allemaal gebeurd in de koude grond, met in het voorjaar wat onder laag glas....

Link to comment
Share on other sites

Dit jaar was mijn eerste moestuinjaar, en het is me bijzonder goed bevallen, de plek waar onze moestuin is gekomen was voorheen een paardenbak, zand dus.

2 Jaar geleden hebben we alle stalmest, van voornamelijk schaap, wat kippen en varkens, op de plek gegooid waar de moestuin moest komen, zijl erover, zwarte kant boven en lekker broeien laten, vorig jaar het zijl eraf gehaald en pompoenen erop, daarna de varkens erin gedaan.

Ben echt zeer tevreden over mijn grond, enige probleem is een overvloed aan pompenen, en voor fruitstruiken een teveel aan meststof in de moestuin.

Over een paar weken komen de er weer biggen in de moestuin te lopen, die de boel grondig moeten gaan omploegen en bemesten, volgend jaar een nieuwe poging.

Vreemd genoeg heb ik op sommige plekken verschrikkelijk last van onkruid en op andere plekken totaal niet, voornamelijk de randen waar de mest wat dunner lag is het een strijd.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...