appelvrouw Geplaatst: 16 december 2012 Geplaatst: 16 december 2012 We vertekken uit Nl zonder kerststol, en de Franse vind ik niet lekker...te zwaar, te vet, teveel sucaderommel.Het lijkt me sowieso lekker hem zelf te bakken, met wat gezondere ingrediënten ( rogge...spelt, zelf spijs maken?) eventueel zelfs met zuurdesem.Wie bakt zelf Kerststol, en heeft daarna een niet te zoet en te vet produkt ( ik las recepten waarbij de stol 3 x met roomboter bestreken werd en andere gekkigheid)? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
appelvrouw Geplaatst: 17 december 2012 Auteur Geplaatst: 17 december 2012 Helemaal niemand die zijn eigen stol bakt? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 17 december 2012 Geplaatst: 17 december 2012 Helaas nog niet dit jaar. Vooral omdat ik geen witte bonen heb kunnen telen voor de nep spijs Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Claudia69 Geplaatst: 17 december 2012 Geplaatst: 17 december 2012 http://uitdekeukenvanarden.blogspot.be/2011/12/recept-kerststol-filmpje.html ?Dit lijkt me nog mee te vallen wat boter betreft en je kan hem vullen met wat je zelf lekker vindt. Quote
greetje11 Geplaatst: 20 december 2012 Geplaatst: 20 december 2012 Ik heb dat lang geleden wel eens gedaan.Sucade etc vind ik ook niet lekker. Ik maak gewoon deeg in de broodbakmachine met een pak oliebollenmix.voeg bij de tweede rijs rozijn/krenten toe.En bak hem daar ook gewoon in af. Als ik met spijs wil, dan haal ik het deeg eruit en rol hem uit.Dan spijs met losgeklopt ei uitrollen toevoegen, en er een mooi vloerbrood van maken.Na laten rijzen en dan in de oven.Temp. 220gr en 30 minuten. Quote
appelvrouw Geplaatst: 20 december 2012 Auteur Geplaatst: 20 december 2012 Thanks Lady`s!Samen met de tip van de link van Claudia ben ik aan de slag gegaan.Ik heb broodmix genomen, half ciabatta, half roggedesem. Verder heb ik de ingrediënten van de link gevolgd dus melk, ei en boter, en de broodbakmachine laten kneden.Net de vulling erdoor gevouwen: wal en hazelnoten, ongezwavelde abrikozen in reepjes, krenten en rozijnen.Deze staat nu een uur te rijzen en dan gaar de spijs erbij...Spijs heb ik gisteren al gemaakt met amandelen, suiker, ei, citroenrasp en eau de vie... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
prettig gestoord Geplaatst: 20 december 2012 Geplaatst: 20 december 2012 Mijn recept voor een kerststol, ik bak er zelf altijd 4 met 2 tegelijk. Ze vriezen trouwens ook prima in! 750 gr bloem2 zakjes gistSnufje zout400 ml lauw water50 ml lauwe melk20 gr boter200gr hazelnoten250 gr rozijnenAmandelschaafselAmandelspijs naar keuze Los de gist op in de vloeistoffen en laat 10 min staan.Voeg de boter in kleine blokjes toe en zeef de bloem met het zout boven de kom.Voeg de noten en rozijnen toe en kneed tot een stevig brooddeed grdurende 5 a 10 minuten.Laat het geheel een uur onde een vochtige theedoek op kamertemperatuur rusten.Verwarm ondertussen de oven voor op 175c, zet onderin de oven een bakje met water voor de vochtigheid zodat het brood beter rijst.Kneed nogmaals goed door en rol de spijs erin en leg met de vouw naar beneden op de bakplaat.Maak het brood nat en bestrooi met het amandelschaafsel.bak het brood in 50/55min giudbruin.Het brood is gaar als het hol klinkt als je er tegenaan tikt Eet smakelijk! Quote Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!
thea Geplaatst: 20 december 2012 Geplaatst: 20 december 2012 Nep spijs is van griesmeel/ei/suiker. Echte spijs maken en een week rusten in een pot met deksel in de koelkast,dan is de smaak goed. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.