Ga naar inhoud

Nu aardperen zetten? (December)


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hallo,

 

nu het er eindelijk op begint te lijken dat de akker echt overgedragen wordt. `Hiep hiep hoera' overweeg ik om er nu alsnog aardperen in te gooien. Het is mooi weer, het vriest niet. Ze hoeven er maar in te zitten. Toch?

 

Groetjes Cees

Geplaatst:

Cees, alhoewel er al op verschillende plekken over geschreven is: Ja, je kunt aardperen altijd in de grond stoppen, maar alleen als het niet vriest. Normaal blijven ze de hele winter in de grond, en bevriezen nauwelijks...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Dank je wel appelvrouw. Dan gaat morgen de metselkuip de grond in. (Met nog een hoop rotzooi van de vorige eigenaar eronder

Ik weet dat er veel over geschreven is, maar zag ook dat de meningen verschilden. Net zoals het gaat over diepte, varierend van vijf tot 30 centimeter. Denk dat ik maar ergens in het midden ga zitten

 

Hoop trouwens dat niet alle aardperen met kerstmis uitverkocht waren in de bio winkel

 

Ik las trouwens ook dat ze tot een meter diep wortelen, maar die kans ga ik ze niet geven. Een halve meter lijkt me mooi zat?

Geplaatst:

Vandaag gezet! Gelukkig is het hier gestopt met regenen, anders zou het niet verbazen dat ze boven kwamen drijven

Iemand enig idee wat er gebeurd als je te dicht zaait? Ik heb twee metselkuipen ingegegraven. Per metselkuip 1 kilo (6 a 8 stuks). Vraag niet waarom, ik weet dat het teveel is, maar kennelijk was ik wat bevangen door de regen (lees: ik wilde snel naar huis?)

 

Kan ik dit zo laten zitten? Indien nee, is er een consequentie?

 

groetjes cees

Geplaatst:

Ik heb de aardperen ook in een (kunststof) metselkuip staan. Vorig jaar heb ik (veel) te veel kleine peertjes laten zitten. Gevolg: dit jaar heel veel (te) kleine aardpeertjes.

Het schoonmaken was een hele klus maar als de buit eenmaal op je bord ligt dan is dat weer vergeten

 

Ik had ze goed schoongeborsteld en toen 5-6 minuten gekookt en daarna in koud water laten "schrikken". Vervolgens kon ik de vrij harde schil er vrij goed vanaf peuteren, deze liet goed los. Daarna in plakken gesneden en in de koekenpan ....heerlijk.

Vorig jaar enorm zitten klojen om ze schoon te krijgen...schillen lukte zeer slecht. toen gekookt maar toen waren ze weer te zacht om te schillen.

Geplaatst:

Dank je wel Bertus,

 

als dat de consequentie is: kleine aardperen, dan doe ik het ervoor, dan laat ze zich maar een beetje verdringen.

Ik schil ze namelijk niet, maar eet ze zo

 

Overigens vergeten om gaten onderin te maken. Ik gok er maar op dat het ook zonder kan.

Geplaatst:
Overigens vergeten om gaten onderin te maken. Ik gok er maar op dat het ook zonder kan.

Daar zou ik niet op gokken! Bij regenval gaat jouw aardperen in een dikke laag water staan en de wortels zullen verrotten.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Verd.....

 

las net elders op het forum een bericht van iemand die het wel gelukt was zonder gaten.

Heb er eigenlijk weinig zin in om weer alles op te graven...En aangezien ze vlakbij de tomaten staan,

denk ik dat een afdakje praktischer is. Of 'afdakje' het wordt een heel groot afdak: de luifel van de tent die we toch niet meer gebruiken

 

Thanks annieway

Geplaatst:

Wat een ellende, wat een dag.

 

De speciekuip niet helemaal leeggemaakt, dacht dat ik 'm er zo wel uit kon trekken en voordat ik het wist had ik twee helften. De drainage is dus nu meer dan uitstekend. Wel van de gelegenheid gebruik gemaakt om er nog wat aardperen uit te halen. Dacht dat er toch wat veel in zat. Deze staan nu in een bigshopper met aarde op het balkon. Benieuwt hoe dat gaat...

 

Daarna overigens nog een spade gebroken en een schop, (van de buurman )bij het verplaatsen van een prikplant. Tenslotte nog wat takjes willen hiepen om er daarna achter te komen dat de tak dikker was dan ik dacht en harder dan de bijl aankon.

 

De schade van vandaag dus: 1 cementmengbak, 1 spade, 1 schop, en een hakbijltje....Voel me nu reuze zielig en troostende woorden zijn welkom.

Eveneens hakbijl tips. Denk dat ik nu toch maar eens voor veiligheid ga. Fiskars of zo. Of iemand moet nog een geweldige tip hebben? (Zal eens kijken of daar ook een forumbijdrage voor is)

 

groeten, cees

Geplaatst:

Waarschijnlijk moest het potje "Bad luck" voor eind 2012 nog snel leeg... vandáár zoveel op 1 dag...

Ben je er vást weer een tijdje vanaf.

Én je hebt voor uitdunning én goeie drainage gezorgd, buurman nieuw gereedschap (toch?) dus ook blij. Allemaal goed toch?

Enne... cursusje "hoe gebruik ik mijn gereedschap zónder het te mollen" is misschien ook op z'n plek...?

Vóórdat je straks aan je nieuwe bijl begint...

Geplaatst:

Waarom zet je de aardperen in bakken? Ze groeien veel beter in de volle grond. En hoewel veel mensen het hebben over woekeren zijn ze vrij gemakkelijk te verwijderen als je ze ergens niet meer wilt. Afknippen in juni en augustus volstaat (vaak hebben ze wel 2 keer afknippen nodig). Ik heb ook sommige planten in pot. De aardperen horen er voorts niet meer bij.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Geplaatst:

Bedankt voor de tip kruidje, maar ik ga ze er nu echt niet meer uithalen -)

Maar even kijken hoe het gaat; volgend jaar nieuwe rondes en nieuwe kansen. Al denk ik dat als dat experiment met die big shopper werkt, dat er soieso in blijft.

Geplaatst:

Het klopt wat kruidje zegt. Ik heb ze ook in de tuin staan. Als je een knolletje vergeet komen ze volgend jaar weer uit

maar als je het knolletje met stengel eruit haalt is hij ook weg. Bij een bloembol krijg je als je hem in de winter laat staan

ook kleine nieuwe knolletjes. Dat is ook bij de aardpeer. Je krijgt van 1 knol aardpeer een mooie grote oogst.

Alleen de stelen worden net als een zonnebloem. Erg hoog met ruw blad.

Geplaatst:

Dat afdakje zal dan wel twee meter hoog mogen zijn...

Hier staan ze gewoon in een strook voor het huis, ze worden in de winter gerooid naargelang we er zin in hebben en in het voorjaar gaat alles eruit, de grote knollen worden op voldoende afstand herplant, de kleintjes gaan weg. Wat naast deze strook opschiet, wordt uitgetrokken.

Geplaatst:

mmm... Nu ik het nog eens nalezen allemaal, heb ik eigenlijk nog geen argumenten gehoord waarom aardperen in de volle grond beter zouden groeien. Dus:wat is het argument waardoor ik alsnog zo gek ben om alles weer uit te graven??

Geplaatst:

Alles doet het beter in de vollegrond. Dat zijn planten nou eenmaal gewend Afwatering is beter, ze wortelen echt ontzettend diep (alle planten, maar vooral ook aardperen)en daardoor raakt hun voeding minder snel op (omdat ze met hun wortels gaan zoeken, en dan niet de zijkant van de bak tegenkomen).

In zo'n big shopper (bijv.) worden ze waarschijnlijk topzwaar, en flikkert de hele bende om.

Geplaatst:

Kijk,

 

dat zijn argumenten. Als de paardemest komt dus extra aandacht aan de aardpeer

En no worry; knappe jongen die die bigshopper omkrijgt. Driedubbelvastgesnoerd aan het balkonhek

 

thanx

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...