Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Zieke framboos


maartje

Recommended Posts

Het gaat niet goed met mijn frambozenplantjes

Twee hebben gele bladeren en de randen worden bruin. Ook blijven de vruchtjes klein (of misschien hoort dat zo, weet niet wat voor ras het is, heb ze gekregen als stekje) en zit er op de bovenkant van de vrucht donkere (grijze) plekjes. Ook de binnenkant ziet er niet mooi uit. Andere frambozen uit de rij (oa een ottawa) zien er prima uit en hebben mooie gave vruchten. Wie heeft een idee wat het is? De aardbeien onder de framboos zien er ook niet goed uit (met andere aardbeien verderop is niks aan de hand).

 

foto's:

framboos56231374321055.jpg

framboos262311374321061.jpg

Link to comment
Share on other sites

Misschien dat je overzichtsfoto wil plaatsen van dat deel van de tuin ?

 

Wat ik zie op de foto is een Frambozenstruik met daaronder wat aardbeienplanten incl wat uitlopers van het vorige jaar ? Maar vooral, dit geheel tegen een muur aan. Boven de planten zit ook nog iets ( struik ? ) die licht wegneemt van de planten. Het is er vrij donker zo op de foto.

Dat geheel lijkt me de oorzaak. Planten hoeven niet ziek te zijn, maar gewoon wel zwak ( en daardoor wel bevattelijker voor ziektes ja ). Blad lijkt op iets van verdroging ( muur ) of een tekort aan voedingsstoffen te wijzen. Zowel de framboos als de aardbeien. Aardbeien als onderbegroeiing voor frambozen kán wel ( niet ideaal ) maar zou ik bosaardbeien doen.

Link to comment
Share on other sites

framboos349111374341412.jpg

 

Achter de framboos staat een schutting en op de foto lijkt het donkerder dan dat het is. De schutting staat op het oosten en de rij met aardbeien/frambozen hebben een groot deel van de dag zon. De zieke framboos/aardbei staat aan het einde van de rij. Erachter staat (aan de andere kant van de schutting) een rhododendron, die misschien iets licht wegneemt, maar niet veel. Ik heb in maart/april compost gestrooid; verder niks gedaan. Ik geef geen extra water (ook niet met dit weer). Voedsel of watergebrek zou kunnen (misschien heb ik aan het eind van de rij wat minder compost gegeven). Maar de rest heeft er niet echt last van.

 

En waarom zijn aardbeien niet een geweldige combi onder frambozen? Minder goed voor de aardbeien omdat de frambozen licht wegnemen?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...