Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Brabantse Oerbacterie


jasmin

Recommended Posts

Grappig artikel gevonden:

 

Brabantse Oerbacterie

 

Vanaf heden de Brabantse oerbacterie!

 

De Brabantse Oerbacterie is een unieke mix van bacterien, schimmels en gisten gewonnen door ons uit de Brabantse omgeving. Deze microben zijn onaangetast en hebben de oerkracht nog in zich om het in slaap gevallen bodemleven op te wekken . Zodanig dat het bodemleven niet tegen ons werkt , maar voor ons.....Geschikt voor compost starter, bodemleven-starter, Diervoer om te vormen tot probitica, zuurkool in te maken etc...

 

lees verder: http://www.heidevlinder.nl/drentseoerbacterie.html

Link to comment
Share on other sites

Weet ik niet of je het 'grappige' als cynisch bedoeld ? Maar iets vergelijkbaars ken ik wel vanuit de wijnbouw/ druivenkweek. Al tig jaar worden er schimmels/ bacteriën via op kweek zetten overgebracht op percelen druivenstokken, om ze dan te 'infecteren' en daardoor sneller te activeren, om nieuwe in gebruikgenomen aanplant op gang te helpen. Er bestaat daar een levendige handel in. De ene wijngaard heeft weer die variant aan schimmels, de andere die enz. Het kan je succes in de wijngaard maken of breken.

Link to comment
Share on other sites

Geschikt voor compost starter, bodemleven-starter, Diervoer om te vormen tot probitica, zuurkool in te maken etc...

 

Als compoststarter of als bodemlevenstarter zou ik een paar handjes bosgrond uit bossen uit de buurt van je gebruiken. Die bacterien passen waarschijnlijk heb beste bij je tuin, en je verstoort het ecosysteem niet als je met bodemfauna uit de buurt werkt. Bovendien breng je met wat bosgrond uit de buurt meer soorten bacterien en schimmels in je tuin, want het kweekproces dat ze in dat artikel omschrijven selecteert de soorten die het in de kweekreacter (misschien een te mooi woord voor een bak met melkzuren en melasse) goed doen, en je hoopt juist soorten te treffen die het in jouw bodem goed doen. Je bodem vaart juist wel bij biodiversiteit, niet bij de monocultuur (of slechts enkele soorten) van zo'n kweekreacter.

 

Als probiotica of als bacterien om zuurkool te maken lijkt bovenstaand product mij gevaarlijk. Er zijn namelijk ook bodembacteriën die in het lichaam kwaad kunnen, bijvoorbeeld Listeria! Ik vraag me af wat deze producent doet om de veiligheid van mijn product te garanderen.

 

Het kweken van bacteriën die goed zijn voor je bodem is op zich een goed idee. Het gebeurt ook in de commerciële landbouw. Maar dan moet je wel weten welke bacteriën met welk doel. Dit is high tech, niet iets dat je op goed geluk kunt aanrommelen. Op deze manier heeft het een hoog kwakzalverijgehalte.

Link to comment
Share on other sites

Was niet cynisch bedoeld, Bit. Gewoon grappig. Ik was aan het googlen op bokashi starter zelf maken, wordt vaak Japanse fermentatie genoemd... kwam er ineens een site die het 'Japanse principe' uitvoerde met de Drentse oerbacterie en de Brabantse oerbacterie. Nou ja... een beetje spot zat er wel bij mij... want ik was van plan de Amersfoortse Oerbacterie op de Markt te gooien... ha, ha...

Maar verder kwam het me wel sympathiek over.. kneuteren op de hei met bacterieën

 

De manier om de Oerbacterie te vangen vond ik ook wel cool: vangen met een schoteltje deeg... Zoiets ben ik ook een keer van plan.... doe ik dan in mijn eigen tuin, mijn eigen oerbacteriestam vangen.... ha, ha... en dan zuurdesem maken vermoed ik? Ik zal nog eens teruglezen.

Link to comment
Share on other sites

Agronoom,

 

Zuurkool wordt nooit gemaakt met bosgrond, wees maar niet bang. Als je zuurkool maakt, laat je de onzichtbare rondcirculerende bacteriën hun gang gaan, en de gisting start vanzelf zonder toevoegingen (evt. karnemelk als je ineen steriele omgeving zit)

 

Ik zie het kwakzalverij gehalte ook niet echt. Gewoon dingen die al sinds altijd al bestaan: bacteriën. Een paar eco's hebben er op een grappige manier zaken mee gedaan (en eerlijk gezegd, die prijzen vallen wel mee), maar ik wil nooit geld uitgeven aan dingen die ik zelf kan, dus ik probeer 'hun geheim' te ontrafelen.

 

En ja... bosgrond... het zit zelfs nu onder mijn nagels... prachtige compost, zit door onze gewone compost gemengd, en ik heb het ook gewoon als mulch over de bedden gelegd. Mijn man en ik experimenteren wat af met compost.

Link to comment
Share on other sites

Hier is de Zeeuw-Vlaamse polderbacterie (niet "oer" want dit landje is van de zee gewonnen) gratis te krijgen. Stuur een schepje grond op en dan mag je ze zelf vangen/overbrengen of injecteren in je landje. Bijkomend voordeel is dat ik ze persoonlijk zelfs bevrucht heb met wat stammetjes zuidlimburgse löss-bacterie (vergeten mijn nagels te borstelen toen ik ooit verhuisde!) welke weer bestoven is met steenkoolstof en dus micro-organismen uit het carboon. Tis een goede microbe! Erg enthousiast, maar soms ook wat lui en bourgondisch....met wat lekkere hapjes goed aan het werk te zetten en vooral geïnteresseerd in bodemverbetering.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Verwijderd. Dubbel bericht.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...