Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Aspergesla, stengelsla schiet door.


speets

Aanbevolen berichten

Misschien had jij later gezaaid Erny? Ik op 21 april.

Heb je ze nu niet meer dan? Beviel het niet goed?

 

En Flup, vervelend dat er bij jou van alles doorschiet, maar hoe is het met jouw stengelsla? jij had toch ook zaden?

En hoe gaat het bij Jootje, Jenneke, Angela e.v.a.?

 

Ik ga maar gauw opnieuw zaaien.

 

De planten op de foto zijn nauwelijks kniehoog.

 

DSCF547781171469524509.JPGDSCF547836771469524511.JPG

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh wat zijn ze mooi Speets, jammer van het doorschieten. Maar je kunt echt allang gaan oogsten. Beginnende met de onderste bladeren zodat je een soort palmpje overhoudt dat in de hoogte blijft doorgroeien (zoals die foto's van mij vorig jaar).

Misschien heb je de plant teveel verwend door ze al hun blaadjes te laten houden?

 

Dit jaar vonden de slakken alle sla erg lekker. Heb eventueel straks nog 2 plantjes over die ik in het wild kan uitzetten (rest v/h zaad niet opgekomen), op hoop van zegen. Volgend jaar weer nieuw zakje zaad kopen, wordt blijkbaar snel te oud.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank u

 

Ja, die van jou van vorig jaar heb ik wel gezien: jij hebt me op dit idee gebracht

Ik ben ook allang aan het oogsten, maar het is gewoon veel te veel.

Ik pluk(te) juist bovenin: het jonge blad is ideaal als sla omdat de slakken er afblijven.

En de stengels gaan tzt ook de pan in.

 

Maar bedankt voor de tip: ik laat er 1 bloeien voor het zaad. Dit zal toch niet kruisen met andere slasoorten.

Moet ik je tzt wat zaad sturen?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er bestaat ook stengelsla met ronder blad en dat is dan een ander soort als die jij hebt. Er zijn ook soorten met roodachtig blad. Mijn ervaring is dat de roodbladerige soorten eerder schieten dan de groen bladerige maar zijn wel lekkerder.

Echte mannen komen thuis met honger ipv bloemen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Haha... ik had dezelfde reactie als Speets, dacht dat je Vier Jaargetijden had staan oid.

Ken de rode vorm ook niet, ze lijken vooralsnog ook niet echt de hoogte in te groeien?

Ben benieuwd naar hoe ze eruit zien als ze wat groter zijn. Plaats je dan nog eens een foto?

Link naar reactie
Delen op andere sites

O ja, na enig zoeken (spargelsalat, celtuce) komen er inderdaad meer varianten voorbij

 

Heb je dat zaad uit een buitenland?

 

Deze heet "purple sword":

 

stengelsla-Purple-sword27411469815444.jpg

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...
Ken de rode vorm ook niet, ze lijken vooralsnog ook niet echt de hoogte in te groeien?

Ben benieuwd naar hoe ze eruit zien als ze wat groter zijn. Plaats je dan nog eens een foto?

Hier dan een foto van de stengelsla 12 dagen later. Waar een bloem in komt eten we nu op. De groene variant doet het beter en zal een dikkere stengel geven.

2016081010260624171470822573.jpg2016081010263391741470822587.jpg

Echte mannen komen thuis met honger ipv bloemen

Link naar reactie
Delen op andere sites

En Flup, vervelend dat er bij jou van alles doorschiet, maar hoe is het met jouw stengelsla? jij had toch ook zaden?

 

Heb er zaden van, maar heb ze nog niet gezaaid. Dat ga ik volgend jaar doen, nu staat mijn tuin al behoorlijk vol en er moet nog het een en ander bijgeplant worden (boerenkool, punterella, valeriaan) voor o.a. de wintermaanden.

 

Heb wel wat plek voor stengelsla, maar dat deel van de tuin heeft relatief veel schaduw. Mocht een schaduwplek ook geschikt zijn voor stengelsla, dan wil ik het wel proberen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Flup: ik dacht dat ik ergens had gelezen dat je hem gezaaid had

 

Gister een stukje stengel geproefd: weinig smaak. Misschien omdat hij al bloeide?

Hoe smaakt die van jullie?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu heb ik even terug moeten zoeken in mijn moestuinbestand, want dat weet ik echt niet meer. Heb een heel hektisch voorjaar gehad, vandaar.

Zie wel dat ik diverse soorten sla heb gezaaid, maar geen stengelsla nog. Kan zijn dat ik het wel voorgezaaid heb, maar dat het niks is geworden.

Volgend jaar komt dat wel, dan verwacht ik zeker geen gekkigheid meer in het voorjaar en kan ik eindelijk heerlijk tuinieren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gister een stukje stengel geproefd: weinig smaak. Misschien omdat hij al bloeide?

Hoe smaakt die van jullie?

Als die bloeit maakt dat niet uit voor de smaak. Jij had de groene en die smaken ook wat minder. Om te eten snijden wij de stengel (zonder blad) in stukjes en wokken die met wat gember en wat zout in de olijfolie tot ze beetgaar zijn. Smullen maar.....

Echte mannen komen thuis met honger ipv bloemen

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Prachtig exemplaar!

 

Maar je had allang van onderaf de blaadjes kunnen oogsten en dan steeds verder naar boven.

Dan krijg je dus een soort palmboomsla op een sténgel. De stengel kun je blijkbaar ook apart klaarmaken en opeten, als asperge?? (ook maar op internet gelezen...)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...