speets Posted July 24, 2016 Posted July 24, 2016 Hij schiet door, zo jammer...Is dat normaal of komt het door de rare zomer?En wat doen jullie er aan? Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Jorieke123 Posted July 24, 2016 Posted July 24, 2016 Ik heb het spul nog nooit geteeld hoor, maar is dat niet juist de bedoeling? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Erny Posted July 24, 2016 Posted July 24, 2016 Vorig jaar geen last van gehad, groeide mooi als een palmpje door tot de eerste nachtvorst ze velde. Laat eens een foto zien Speets... Quote
Johmir Posted July 24, 2016 Posted July 24, 2016 Veel bladgroenten, maar ook kolen, schieten bij mij ook door. Zal wel aan deze zomer (het kweekseizoen) liggen Quote
Flup Posted July 25, 2016 Posted July 25, 2016 Hier schiet ook van alles door, vooral de kolen. Die mislukken allemaal helaas. Denk ook dat het aan het weer ligt. Quote
speets Posted July 26, 2016 Author Posted July 26, 2016 Misschien had jij later gezaaid Erny? Ik op 21 april.Heb je ze nu niet meer dan? Beviel het niet goed? En Flup, vervelend dat er bij jou van alles doorschiet, maar hoe is het met jouw stengelsla? jij had toch ook zaden?En hoe gaat het bij Jootje, Jenneke, Angela e.v.a.? Ik ga maar gauw opnieuw zaaien. De planten op de foto zijn nauwelijks kniehoog. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Erny Posted July 26, 2016 Posted July 26, 2016 Oh wat zijn ze mooi Speets, jammer van het doorschieten. Maar je kunt echt allang gaan oogsten. Beginnende met de onderste bladeren zodat je een soort palmpje overhoudt dat in de hoogte blijft doorgroeien (zoals die foto's van mij vorig jaar).Misschien heb je de plant teveel verwend door ze al hun blaadjes te laten houden? Dit jaar vonden de slakken alle sla erg lekker. Heb eventueel straks nog 2 plantjes over die ik in het wild kan uitzetten (rest v/h zaad niet opgekomen), op hoop van zegen. Volgend jaar weer nieuw zakje zaad kopen, wordt blijkbaar snel te oud. Quote
speets Posted July 26, 2016 Author Posted July 26, 2016 Dank u Ja, die van jou van vorig jaar heb ik wel gezien: jij hebt me op dit idee gebracht Ik ben ook allang aan het oogsten, maar het is gewoon veel te veel.Ik pluk(te) juist bovenin: het jonge blad is ideaal als sla omdat de slakken er afblijven. En de stengels gaan tzt ook de pan in. Maar bedankt voor de tip: ik laat er 1 bloeien voor het zaad. Dit zal toch niet kruisen met andere slasoorten.Moet ik je tzt wat zaad sturen? Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
sluipwesp Posted July 29, 2016 Posted July 29, 2016 Hier schiet de stengelsla gezaaid op 13 juni ook door. In de zomer stegelsla telen is hier altijd heel moeilijk. Het ligt ook aan het soort of ze snel doorschieten heb ik gemerkt. Quote
speets Posted July 29, 2016 Author Posted July 29, 2016 stengelsla Euhmmm... weet je zeker dat dit stengelsla/aspergesla is? Die had bij mij namelijk vanaf het begin veel puntiger blad Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
sluipwesp Posted July 29, 2016 Posted July 29, 2016 Er bestaat ook stengelsla met ronder blad en dat is dan een ander soort als die jij hebt. Er zijn ook soorten met roodachtig blad. Mijn ervaring is dat de roodbladerige soorten eerder schieten dan de groen bladerige maar zijn wel lekkerder. Quote
Erny Posted July 29, 2016 Posted July 29, 2016 Haha... ik had dezelfde reactie als Speets, dacht dat je Vier Jaargetijden had staan oid. Ken de rode vorm ook niet, ze lijken vooralsnog ook niet echt de hoogte in te groeien?Ben benieuwd naar hoe ze eruit zien als ze wat groter zijn. Plaats je dan nog eens een foto? Quote
speets Posted July 29, 2016 Author Posted July 29, 2016 O ja, na enig zoeken (spargelsalat, celtuce) komen er inderdaad meer varianten voorbij Heb je dat zaad uit een buitenland? Deze heet "purple sword": Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
sluipwesp Posted July 29, 2016 Posted July 29, 2016 Ja @speets dat is inderdaad de rode variant en al mijn zaden komen uit China. Ik zal later nog eens een foto van de stengelsla hier plaatsen. Quote
sluipwesp Posted August 10, 2016 Posted August 10, 2016 Ken de rode vorm ook niet, ze lijken vooralsnog ook niet echt de hoogte in te groeien?Ben benieuwd naar hoe ze eruit zien als ze wat groter zijn. Plaats je dan nog eens een foto?Hier dan een foto van de stengelsla 12 dagen later. Waar een bloem in komt eten we nu op. De groene variant doet het beter en zal een dikkere stengel geven. Quote
Flup Posted August 10, 2016 Posted August 10, 2016 En Flup, vervelend dat er bij jou van alles doorschiet, maar hoe is het met jouw stengelsla? jij had toch ook zaden? Heb er zaden van, maar heb ze nog niet gezaaid. Dat ga ik volgend jaar doen, nu staat mijn tuin al behoorlijk vol en er moet nog het een en ander bijgeplant worden (boerenkool, punterella, valeriaan) voor o.a. de wintermaanden. Heb wel wat plek voor stengelsla, maar dat deel van de tuin heeft relatief veel schaduw. Mocht een schaduwplek ook geschikt zijn voor stengelsla, dan wil ik het wel proberen. Quote
speets Posted August 10, 2016 Author Posted August 10, 2016 @Flup: ik dacht dat ik ergens had gelezen dat je hem gezaaid had Gister een stukje stengel geproefd: weinig smaak. Misschien omdat hij al bloeide?Hoe smaakt die van jullie? Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Flup Posted August 11, 2016 Posted August 11, 2016 Nu heb ik even terug moeten zoeken in mijn moestuinbestand, want dat weet ik echt niet meer. Heb een heel hektisch voorjaar gehad, vandaar.Zie wel dat ik diverse soorten sla heb gezaaid, maar geen stengelsla nog. Kan zijn dat ik het wel voorgezaaid heb, maar dat het niks is geworden. Volgend jaar komt dat wel, dan verwacht ik zeker geen gekkigheid meer in het voorjaar en kan ik eindelijk heerlijk tuinieren. Quote
sluipwesp Posted August 11, 2016 Posted August 11, 2016 Gister een stukje stengel geproefd: weinig smaak. Misschien omdat hij al bloeide?Hoe smaakt die van jullie?Als die bloeit maakt dat niet uit voor de smaak. Jij had de groene en die smaken ook wat minder. Om te eten snijden wij de stengel (zonder blad) in stukjes en wokken die met wat gember en wat zout in de olijfolie tot ze beetgaar zijn. Smullen maar..... Quote
sluipwesp Posted October 1, 2016 Posted October 1, 2016 Uiteindelijk is de groene soort na ruim 3 maanden later ook klaar om geoogst te worden. Quote
Erny Posted October 1, 2016 Posted October 1, 2016 Prachtig exemplaar! Maar je had allang van onderaf de blaadjes kunnen oogsten en dan steeds verder naar boven. Dan krijg je dus een soort palmboomsla op een sténgel. De stengel kun je blijkbaar ook apart klaarmaken en opeten, als asperge?? (ook maar op internet gelezen...) Quote
sluipwesp Posted October 1, 2016 Posted October 1, 2016 Ja Erny, de blaadjes kan je inderdaad eerder opeten maar het gaat mij meer om de stengel. De stengel schillen en in stukjes snijden en wokken. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.