Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Kan ik nog erwten zaaien eind juni?


jina

Aanbevolen berichten

andersom rantje, de kreukzadige zijn de vroege soorten en die kunnen het beste tegen de koude en de rondzadige de late soorten.

Overigens als je de erwten zaait in de zomer kan je de toppen van de planten gebruiken in salades. Dat smaakt naar doperwten erg lekker. Sommige doperwten soorten kun je zaaien in oktober om te laten overwinteren. Houdt er dan wel rekening mee dat de muizen (die niet veel te eten hebben in de winter) ze kunnen opeten. Ze zijn dan extra vroeg klaar in het voorjaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat hoeft niet perse hoor Rantje. Maar persoonlijk merk ik dat het beter gaat als ze wat beschermd staan. Dit jaar zijn ze door de muizen afgeknaagd en opgegeten toen ze al 10 cm boven de grond waren in januari. Dat is het risico van vroege zaai denk ik dan maar. Dit jaar gaan ze in de kas in roottrainers met een gaas constructie tegen de muizen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Even dit oude draadje omhoog halen: hoe is het drie jaar geleden afgelopen met de herzaai van de erwten?

Ik wilde het dit jaar ook maar proberen, beetje teleurstellende oogsten van peulen en erwten en wil nog een ronde sugar snaps doen...

Nog suggesties?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Ik lees hier en daar dat herfstgezaaide erwten zouden kunnen overwinteren en tijdens het verder zoeken vond Google dit topic.

 

Het ging mij in eerste instantie om iets anders; ik las dat je 'field peas', dat zijn volgens mij kapucijners, kan gebruiken als groenbemester tijdens de winter. Je zou ze dan moeten afsnijden voor ze in bloei gaan in het voorjaar - als ze niet doodvriezen - en ze zouden dan lekker veel stikstof in de grond brengen. Nou, misschien best een leuk idee om een veldje in te zaaien in plaats van te bedekken met herfstblad. Ik heb nog een berg zaden van de Blauwschokker en ik was niet van plan volgend jaar weer kapucijners te telen (veel gedoe, relatief weinig opbrengst en ik vind ze niet heel lekker), dus het kost me niks. Ik neem dan wel aan dat je ze dan niet laat klimmen maar als een soort bodembedekker laat groeien? Iemand die dat weet?

 

Maar goed, tijdens het zoeken van antwoorden kwam ik ook tegen dat je doperwten (Kelvedon Wonder werd specifiek genoemd) in de herfst zou kunnen zaaien en zou kunnen laten overwinteren. (Dat is dus iets anders dan een najaarsteelt, dan zaai je in de late zomer en oogst je in de herfst.) Nou heb ik er weinig vertrouwen in dat die erwten de winter gaan overleven, maar ze kunnen misschien wel als wat afleiding voor vogels en muizen fungeren zodat mijn andere wintergroente niet of minder wordt opgegeten. Iemand hier ervaring mee?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...