Ga naar inhoud

Henkg's moestuin

  • updates
    284
  • reacties
    581
  • bezoekers
    26040

Over dit moestuin seizoen

Hier de beschrijving van mijn blog

Entries in this blog

Zondagsrust

Eigenlijk niks te melden. De wedstrijd-ui gaat naar behoren, de chinense pepers beginnen, heel schuchter. De rest moet nog gezaaid. De testzaai- met zaad van vorig jaar- van gewone zaai-uien was bedroevend, ik heb nieuw zaad besteld. En, tot mijn schrik, zie ik op mijn zaaikalender dat over een weekje de paprika's aan de beurt zijn, en een weekje daarna de Cayenne pepers. Maar wie dan leeft ...   Daarom maar eens een intermezzo:   Zondagsrust, dat is in Zeeland regel. Alle winkels dicht (op waa

henkg

henkg

Er is weer wat gedaan …

De pergola (soort van) afgemaakt. Ranken van de braam Triple crown erover geleid. Dat zou een mooi beschut plekje aan de waterkant moeten gaan geven.   De twee compost/mestvakken zijn nu eindelijk helemaal vol. Lasagne: laagjes compost afgewisseld met paardenmest. Die op de voorgrond gaat nog een afdekking met (gemeente) compost krijgen.   Mijn voorraadartikel gemeente compost is weer afgenomen.   Heide. Die begint voorzichtig meer op gang te komen.   Knoflook. Niks bijzonders, gaat goed (we

henkg

henkg

De laatste (wijn)geesten zitten nu in de fles

De appelwijn en de Rondo was al gebotteld. Vandaag heb ik de laatste 10 liter wijn gebotteld. Een menging van Cabernet cortis en Pinotin. Hier de complete récolte 2017: Vlnr: Appelwijn plat; Appelwijn pétillant; Druif Rondo; Druif Pinotin+Cabernet cortis; Idem, pétillante. Totaal 30 liter.   Die meest rechtse, droge rode wijn met bubbels? Dat wilde ik gewoon eens proberen, voor een zomers terraswijntje. Hopelijk gaat het veel beter smaken dan Lambrusco. De hergisting op fles duurt echter nog we

henkg

henkg

Pepers gezaaid / compost gehaald / mini-potjes

Zonet de eerste (Chinense) peper gezaaid. De Cayennes en de paprika’s moeten nog ruim een maand wachten, die groeien veel sneller, en zouden vóór medio mei veel te groot zijn om binnen te houden).   Vorig jaar was een rampjaar (nou ja, wel iets minder erg dan het rampjaar 1672). Met hangen en wurgen heb ik toch nog net genoeg Chinense (Habanero) kunnen oogsten. Daarom krijgen ze dit jaar meer aandacht:   Paprika, Cayenne, tomaten, dat kiemt allemaal prima op een plank boven de CV, daar doe ik ge

henkg

henkg

Zaden uitgezocht / bijbesteld / teeltlijst 2018

Heel veel van de 2017 zaad-restanten bleek nog bruikbaar voor 2018. Ik hoefde dus maar weinig bij te bestellen. [Edit] Twee dagen later (vr) geleverd, compleet, VanDerWal[/Edit] Beetje saai, maar het enige echt nieuwe in 2018 is soja. En natuurlijk de wedstrijd reuzen-ui. Mijn 2018 lijstje, waar nog wel iets zal bijkomen of afgaan. De zaaimomenten zijn een indicatie op basis van ervaring in eerdere jaren:   De lijst als .XLSX staat hier: http://henkg.myds.me/weercmx/2018_teeltlijst.xlsx   Het l

henkg

henkg

Weinig gebeurd, erg weinig. Wel iets ...

Op 23 november zijn eindelijk de knoflooktenen geplant. 80 stuks in de volle grond (en 16 stuks in een grote bloembak, die zijn voor het vroegtijdig oogsten van de nog groene sappige -en enorm lekkere- stengels): [Edit vr 8-12: Plus 2e bloembak a 16 tenen]   En vandaag een tweede paardenmestritje naar buur M. Nu maar twee kruiwagens want buienradar had het weer eens fout. In totaal nu 5 kruiwagens, daar mogen er nog wel 5 wagentjes bij: [Edit vr 8-12: +2 kruiwagens]   Binnen is er meer gebeurd

henkg

henkg

Herfst. Seizoen 2017 zit er (bijna) op.

Herfst 2017   Druiven   Blauwe bes, “oud”   Blauwe bes, nieuwe plantjes van begin dit jaar. Van Lidl, ras onbekend. Gezien de sterke gelijkenis met de rechter op de vorige foto zou het weleens Bluecrop kunnen zijn.   De rode bes (Jhr van Tets) is al helemaal kaal   Aardbeien maken zich klaar voor de winter   De snijselder gaat gelukkig nog goed. Die is ook nodig, voor de erwtensoep, net zoals de knolselder:   Vandaag de laatste twee knolselders eruit gehaald. Het was een uitstekend knol

henkg

henkg

Wijn 2017. Alleen nog bottelen, over klein 1/2 jaartje ...

Wijn 2017. Alleen nog bottelen, over een paar maanden / klein half jaartje … Vandaag alles voor de laatste keer overgestoken. Steeds naar eenzelfde maat fles, dus je komt iets tekort: aangevuld met een beetje witte respectievelijk rode wijn.   De eerste smaaktesten, van overhevel-restjes: Vlnr: Appelwijn, rood Cabernet cortis+Pinotin. rood Rondo. En Adobe Carmenere als referentie:   De appelwijn. Die was eerst wel behoorlijk zuur (de appels waren ook erg zuur), daarom ontzuurd, een weekje geled

henkg

henkg

Inmaken en bewaren: stoofpeertjes

Ik had nog ruim 5 kilo stoofpeertjes (Gieser wildeman) liggen, van de 10 kilo die ik een paar weken geleden geplukt had, van eigen struikboompje. Gisteren geschild (poeh), en bereid met wat water, port, wijn, gember, laurierblad, en peper (en een klein klein snufje zout). Vandaag verpakt in hapklare brokken/porties, geseald en in de vriezer. Hier een gedeelte: In de twee Heineken flesjes zit het resterende sap. Koud gebotteld, kroonkurk erop, dat blijft in de koelkast wel een a twee weken goed.

henkg

henkg

Peertjes / Karper / Pompoen / Tabak

Daar zijn we weer. Voor velen zit het seizoen -gezien de rust op het forum- er al op. Niet voor mij, nu is het oogst- en verwerktijd. Dit is trouwens mijn 200e blog   De peertjes (Gieser wildeman) zijn gisteren geplukt. Nu 9 kilo, iets eerder al een kilo, maakt 10 kilo. De stoof test-bereiding was, ondanks vrij weinig suiker, aan de (iets te) zoete kant voor mijn smaak. Volgende keer iets minder suiker, iets minder port, want de peertjes zijn dus zoet genoeg.   Dit was de allereerste oogst v

henkg

henkg

Oogst verwerken. In huis een zooitje; stoofpeertjes zijn rijp!

De tweede serie raap-uien ligt te drogen, en de druiven- en appelwijn staat nog na te gisten: Buiten drogen gaat niet met het nattige weer, in schuurtjes geen goede plek (die moet ik eens opruimen), dus maar in de woonkamer. Minder handig als je kleine kinderen hebt, of als VT-wonen bij je langskomt voor een foto shoot. Mij stoort het niet, voor een paar dagen.   De geraapte aardappelen en de eerste serie uien staan nog even na te drogen vóór ze de schuur in kunnen, en het wijnpersje kan nog n

henkg

henkg

Nog te oogsten / Wijn / Stekken

De laatste drie Uchiki Kuri kunnen er binnenkort af:   De Butternut schiet nog niet erg op:   De knolselderij gaat heel goed. Ik laat er minstens eentje zo lang mogelijk staan, voor het record topic:   Aardbeienstekken kunnen groot genoeg de winter in:   Zomerstekjes van braam Triple crown. Tot nu toe drie uit vier, en die vierde komt misschien ook nog wel: Grappig dat ze uit het onderste oog groeien, niet uit het bovenste oog.   De wijn. Rood staat na te rijpen. Wit (van appel) had een ges

henkg

henkg

Hoogwater! / StaVaZa wijn

Door de regenval (i.c.m. een probleem met de afwatering of het gemaal zelf?) staat het water in mijn sloot nu wel erg hoog (40 cm hoger dan maximaal zomerpeil). Nog nooit zo hoog gezien: De boeren zullen daar niet blij mee zijn: de meeste aardappels, bieten, mais, spruiten moeten nog van het land. Mijn gele lissen? Die moeten er maar tegen kunnen.   De harde wind van 13 september bleek hier wel mee te vallen:   De Gieser wildeman. De stormachtige wind resulteerde in één valpeertje. Nog net

henkg

henkg

"Winter is coming"

Oogst verwerken: het is nu binnen een zootje … De Rondo is uitgegist. Afgevuld, over een weekje oversteken. De Pinotin en De Cabernet cortis staan nog op de pulp te gisten. Over een paar dagen persen. De appels van buur M. zijn geplukt, gepulpt, een dagje op pecto-enzym gezet, gisterenmiddag geperst en gist toegevoegd. De sapopbrengst was 69%, mooi dus. Dat enzym is zeker bij hard fruit zoals appels aan te bevelen: van een “droge”, niet roerbare (en dus slecht persbare) pulp binnen 24u naar een

henkg

henkg

Druiven geperst / Jam / zaad voor volgend jaar

Druiven geperst. Met het nieuwe persje. Voor de 11 kilo blauwe druiven is een inhoud van 6 liter echt genoeg. Bij de pulpgisting komt al zoveel sap vrij –dat dus niet geperst hoeft, alleen door een zeef- dat de rest makkelijk in de pers past. Ik had nu al 2 extra setjes vulhout nodig, bij een grotere pers zouden dat er nog meer moeten zijn. Na 5 dagen pulpgisting en persen: 9 liter na persen: rendement ca 80%.     Druiven persen ging dus goed. Binnenkort maar eens zien hoe het gaat met de pulp

henkg

henkg

De eerste (wijn)druiven geplukt

De Rondo begon “raar” te doen: de onderste druiven gingen verschrompelen. Hier de onderkant van het ergste trosje: Pourriture noble? Resultaat een soort Chateau d'Uquem, vanaf 300,- per fles? Ik dacht van niet. Ook al omdat ik nog erg weinig van wijnmaken weet.   Ik vond daarom dat de Rondo maar geplukt moest, ondanks het feit dat het suikergehalte nog niet erg hoog was (Brix 14,0). De verwachte regen (die inderdaad kwam) zou ze ook geen goed doen.   Het nagelnieuwe mini druivenpersje is al k

henkg

henkg

Rijpende druiven en appels: meten suikergehalte

Gisteren weer even de tussenstand gemeten met de refractometer (ook geproefd, maar meten is objectiever):   Rondo: gemiddeld 15 Brix. Pinotin: gemiddeld 14 Brix Cabernet cortis: 17 Brix. Zure appel van buren: 14 Brix (Brix 14 geeft 7%, Brix 17 geeft 9% alcohol, zonder suikertoevoeging)   Het gaat dus de goede kant op. Zeker met de buurappels, voor appelwijn. Over een paar weken weer eens meten ...

henkg

henkg

Pompoenen (bijna) rijp / knolselder / frambozen

Pompoenen: 2 soorten, Uchiki Kuri en Butternut (flespompoen). Van de butternut weet ik inmiddels wanneer die goed rijp is: gekleurd van gelig met groene streepjes (zoals nu dus) naar lichtbruin, eerst nog iets glimmend, later mat. Pas dan zijn ze goed. Aan verkurking van de steel valt nu en ook later weinig af te lezen. Deze moet dus nog wel een paar weken.   Maar de Kuri, die heb ik dit jaar voor het eerst. Deze (anderhalve kilo, steeltje ziet er een beetje raar uit: aangevreten door slakken)

henkg

henkg

Stekken / zaad oogsten / zaaien

Selderij (is 2-jarig). Een plant van vorig jaar heb ik laten bloeien. Het zaad was vorige week rijp. Kiemtest ging heel goed. Belachelijk snel voor een trage kiemer als selderij. Na slechts 6 dagen! :   Tabak (1-jarig). Laten bloeien, en vorige week zaad geoogst. De kiemtest ging hier nog beter. Na slechts 6 dagen! :   Rozemarijn. De stekken, genomen begin mei dit jaar, zijn goed aangeslagen. Ze zijn inmiddels getopt, voor een bossiger groei: De beste tijd schijnt september te zijn. Ik gebrui

henkg

henkg

StaVaZa wijndruiven 27 juli

De stand van zaken, op 27 juli:   Rondo:   Pinotin:   Cabernet cortis:   Ik hoop op in totaal ongeveer 20 liter sap. 10 liter van de 2 stokken Rondo, elk 5 liter van de andere twee rassen (ook beide 2 stokken).   De nieuwe 2017 aanplant: Cabernet cortis (3 stokken):   Rondo (3 stokken): Dat idioot vroege bloeien heb ik over het hoofd gezien. Trosje is er inmiddels afgeknipt.   De nieuwe 2017 aanplant staat ook tegen de schutting. Zonnig, lekker warm, toch luchtig. Daarnaast is dat een ongeb

henkg

henkg

Even blog bijhouden voor mezelf ...

Het laatste druivenvak, met de eerst afrijpende druiven, is sinds vandaag spreeuw-proof. Gaas-zakjes ga ik pas toepassen als ik last van wespen ga krijgen. De druiven zijn nog lang niet rijp, toch maar even het suikergehalte gemeten met de refractometer: Brix 8,5. Dat staat voor 4,4% alcohol. Tijd genoeg het is nu pas juli.   Ook even gekeken naar de eerste serie struik sperzieboontjes (ras: Argus), hoever het was met de bloei. Ik moet toch eens vaker kijken, want ze waren al oogstrijp: Ruim e

henkg

henkg

Update 21 juli

De druiven (hier Rondo, een vroege soort) beginnen te kleuren. Het wordt tijd om ze te beschermen tegen vogels en wespen: Ik twijfel nog tussen zakken en een vogelnet. Uit ervaring weet ik dat een vogelnet tegen de spreeuwen hier absoluut nodig is. Wespen (limonadewesp / Duitse wesp) heb ik hier niet of nauwelijks.   De blauwe bes gaat prima, ik heb al veel geoogst:   De eerste buitentomaten beginnen te kleuren. Hier de Balkonstar:   En de Noire de Crimee:   De peper Cayenne doet het buiten

henkg

henkg

Regen special 12 juli 2017

Eindelijk. Regen! Overal was er te weinig, maar Zeeland was de afgelopen vele weken wel erg slecht bedeeld.   En nu, in 24 uur, maar liefst 47 mm. In een rustig tempo. Eerst, vanaf 16:00u, een paar voorgerechtjes, om de grond voor te bereiden. En vanaf een uur of vier ’s ochtends de hoofdgerechten. Bij elkaar 47 mm dus. Dat is echt veel, binnen 24 uur.   De regen trekt nu weg:   Na afloop direct even in de tuin gekeken. Toch nergens plassen, zelfs niet in kuilen van eerder gerooide aardappelen

henkg

henkg

Teveel druiventrossen; diversen

Zoveel druiventrossen dus (één stok Rondo, Cordon):   En (één stok Rondo, dubbel Guyot): Bijna alle scheuten hadden drie trossen, sommigen zelfs vier. Teveel dus, want dat trekt de plant/stok niet.   Praktijkles gekregen van Bit en Jorg. Een paar dagen later aan de slag. Dit is gedund: 3,5 kg (iets van 5 kg volgroeid en rijp?) weggehaald. Met pijn in het hart. Met de Pinotin en de Cabernet cortis was ik sneller klaar, daar hingen (en hangen) hoogstens twee trosjes per scheut aan.   Ik ga in

henkg

henkg

Ik krijg er tabak van!

Ik krijg er tabak van. Hopelijk, over een tijdje: (Turkse tabak, zaadjes van Yuras)   De bloemen schijnen leuk te zijn, en heerlijk te ruiken. Bloemknoppen zijn onderweg: Ze lusten wel wat, net zoals de meeste anderen van de nachtschade familie.   De knolselder gaat lekker. Nog wel. Lastige, onbetrouwbare klantjes. Niet te droog, niet te nat, niet te weinig, niet teveel mest. Niet te hoog, niet te diep uitplanten. Niet te vroeg zaaien, dat vergroot de kans op doorschieten, en ook weer niet te

henkg

henkg

×
×
  • Nieuwe aanmaken...