Pompoenen (bijna) rijp / knolselder / frambozen
Pompoenen: 2 soorten, Uchiki Kuri en Butternut (flespompoen).
Van de butternut weet ik inmiddels wanneer die goed rijp is: gekleurd van gelig met groene streepjes (zoals nu dus) naar lichtbruin, eerst nog iets glimmend, later mat. Pas dan zijn ze goed. Aan verkurking van de steel valt nu en ook later weinig af te lezen.
Deze moet dus nog wel een paar weken.
Maar de Kuri, die heb ik dit jaar voor het eerst.
Deze (anderhalve kilo, steeltje ziet er een beetje raar uit: aangevreten door slakken) vond ik rijp.
Jullie idee: was ie rijp?
Ik vond de smaak een klein beetje tegenvallen: nauwelijks zoetig. Anders dan de butternut, dat is mijn favoriet.
Hier een butternut van vorig jaar. Bewaard in de woonkamer, niet meer naar omgekeken.
Valt niet tegen. Wel weggegooid, want de verse pompoenen komen eraan.
Knolselder. Die gaat erg snel. Op 2 maart gezaaid, beetje vroeg. Toch niet eentje doorgeschoten:
Twee jaar geleden deden ze het ook erg goed. Vorig jaar was het helemaal niks. En nu weer wel. Waardoor –zelfde ras, Monarch- het komt, wie zal het zeggen.
Het gaat richting herfst. De herfstframbozen geven elke paar dagen dit:
De bramen zijn van het soort Triple Crown. Een nog jonge struik, nog geen overvloedige opbrengst. Wel erg lekker, zeker voor een doornloze braam als deze.
O ja, stoofpeertjes, Gieser Wildeman. Die gaan goed. Eentje voortijdig geplukt en bekeken. Duurt nog wel een maandje:
1 Comment
Recommended Comments