Jump to content
  • entries
    283
  • comments
    578
  • views
    23,088

Pompoenen (bijna) rijp / knolselder / frambozen


henkg

4,130 views

Pompoenen: 2 soorten, Uchiki Kuri en Butternut (flespompoen).

Van de butternut weet ik inmiddels wanneer die goed rijp is: gekleurd van gelig met groene streepjes (zoals nu dus) naar lichtbruin, eerst nog iets glimmend, later mat. Pas dan zijn ze goed. Aan verkurking van de steel valt nu en ook later weinig af te lezen.

2017081713100623321503080756.jpg

Deze moet dus nog wel een paar weken.

 

Maar de Kuri, die heb ik dit jaar voor het eerst.

Deze (anderhalve kilo, steeltje ziet er een beetje raar uit: aangevreten door slakken) vond ik rijp.

2017081714481848731503080748.jpg

Jullie idee: was ie rijp?

Ik vond de smaak een klein beetje tegenvallen: nauwelijks zoetig. Anders dan de butternut, dat is mijn favoriet.

 

Hier een butternut van vorig jaar. Bewaard in de woonkamer, niet meer naar omgekeken.

2017081714461725261503080860.jpg

Valt niet tegen. Wel weggegooid, want de verse pompoenen komen eraan.

 

Knolselder. Die gaat erg snel. Op 2 maart gezaaid, beetje vroeg. Toch niet eentje doorgeschoten:

2017081817210200138731503080853.jpg

Twee jaar geleden deden ze het ook erg goed. Vorig jaar was het helemaal niks. En nu weer wel. Waardoor –zelfde ras, Monarch- het komt, wie zal het zeggen.

 

Het gaat richting herfst. De herfstframbozen geven elke paar dagen dit:

2017081818445868531503080842.jpg

De bramen zijn van het soort Triple Crown. Een nog jonge struik, nog geen overvloedige opbrengst. Wel erg lekker, zeker voor een doornloze braam als deze.

 

O ja, stoofpeertjes, Gieser Wildeman. Die gaan goed. Eentje voortijdig geplukt en bekeken. Duurt nog wel een maandje:

2017081714275699631503080867.jpg

1 Comment


Recommended Comments

Ik denk dat die Kuri nog wel even had mogen hangen. Als je naar dat zaadhuis kijkt ook, dat lijkt zich nog te vormen.

Het is ook niet vreemd om zo'n pompoen nog even een paar maandjes te laten liggen, binnen. Augustus is wel erg vroeg, ik begin er liefst pas aan in November, dan zijn ze beter op smaak.

Ik merk zelf geen smaakverschil tussen een Kuri en een flespompoen, maar goed afgerijpt of niet maakt wel groot verschil.

 

Anekdote: ik bestelde vorig jaar een flespompoen via de Streekboer, het moet iets van eind Oktober zijn geweest. Toen ik mijn bestelling ophaalde bleek er een nog half groene pompoen te zijn gestuurd. Ik dacht toen al: onrijp, maar ik ben niet het type dat snel zijn beklag doet, en ik had nog geen smaakervaring met deze dingen. Toch was hij niet zo lekker. Nauwelijks later had dezelfde kweker geen pompoenen meer te koop. Dan is zo'n kweker niet slim in mijn ogen.

Het is wel één van de leuke dingen van zelf pompoenen kweken dat je dit soort dingen helemaal in eigen hand hebt.

 

Toevoeging: bij http://www.jansenzaden.nl, de pompoenspecialist, staat bij de beschrijving van iedere pompoen iets over het gebruik. Volgens mij staat bij Kuri's en Butternuts ongeveer hetzelfde en wordt het gebruik in soepen als eerste genoemd. Maar bij de Buttercup (dus niet Butternut) staat 'Jams en zoete gerechten'. Die zou dan dus nog zoeter moeten zijn, als je daarvoor valt. Ik heb hem zelf op de tuin, gaat goed, dus over een tijdje zou ik hier wat meer over moeten kunnen zeggen.

 

Jansen heeft ook een catalogus online, die als .pdf beschikbaar is, en daar staat een schat aan info in, per pompoen, maar ook algemene dingen. Kan ik aanraden als referentie.

Edited by roeier
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...