Stekken / zaad oogsten / zaaien
Selderij (is 2-jarig). Een plant van vorig jaar heb ik laten bloeien. Het zaad was vorige week rijp.
Kiemtest ging heel goed. Belachelijk snel voor een trage kiemer als selderij. Na slechts 6 dagen! :
Tabak (1-jarig). Laten bloeien, en vorige week zaad geoogst. De kiemtest ging hier nog beter. Na slechts 6 dagen! :
Rozemarijn. De stekken, genomen begin mei dit jaar, zijn goed aangeslagen. Ze zijn inmiddels getopt, voor een bossiger groei:
De beste tijd schijnt september te zijn. Ik gebruik snoei-afval (om de moederplant bossig te houden) en dat was toevallig in mei. Ook geen hielstek, maar alleen korte groene takjes.
Dit stekje is nu ongeveer 2 jaar oud:
Laurier. Ook hier gebruik ik snoei-afval (het meeste blad droog ik). Het aanslaan gaat erg traag, net zoals de verdere groei.
(Vóór de foto trok ik de meest zielige er uit, weg ermee. Maar die bleek al goed geworteld, dus maar apart opgepot)
Na ongeveer een jaar heb je dan zo een plantje:
Braam, Triple crown. Eén-oogstekken genomen, maar eens zien of dat wat wordt:
Ook hier weer niet de goede periode, maar ik was een maandje geleden wat aan het bijsnoeien …
Daarnaast: afleggen. De moeder (2e van rechts, een oudere stek) stond daar maar te groeien, dus maar proberen om afleggers te maken:
Als laatste: peer (Gieser Wildeman). Ook weer van snoei-afval, begin juli dit jaar. Nog niks gelezen hoe dat moet (foei!). Eerst maar eens gewoon doen (ik hoef op dit moment nog geen tips) :
Als ze aanslaan, dan zit ik wel weer met een volgend "probleem". Enten op onderstam, en hoe kom ik aan onderstammen. Eerst maar eens afwachten ...
O ja, weliswaar van gekocht zaad, Lavendel.
Voor volgend jaar denk ik aan een 4 meter lang haagje van Lavendel. Planten kopen kan, maar waarom niet proberen zelf te zaaien (april dit jaar)? Nu:
O ja (2): Rijping van de Rondo wijndruif gemeten met de refractometer: nu gemiddeld 11 Brix. Op naar richtig de 20 Brix.
Dat vermeerderen, dat vind ik leuk. Een stuk leuker dan onkruid wieden of composthopen opzetten en keren ...
- 1
4 Comments
Recommended Comments