Buiten staat er nu bijna niets meer / wijnmaken
Het is een stuk kouder, en het gaat ook niet meer warmer worden.
De meeste allerlaatste tomaatjes hebben het toch nog gehaald, zonet geoogst. Ze moeten nog iets narijpen (en de knalgroene gooi ik waarschijnlijk weg). Alle tomatenplanten zijn zonet opgeruimd:
Aan de Evie2 hangen nog veel redelijk volgroeide, maar onrijpe vruchten. Misschien wel een kilo in totaal. Drie bakjes met Evie2 naar binnen gehaald (naar de vensterbank). De overige 2 bakjes blijven buiten. Zo kan ik het verschil in afrijpen gaan zien (daarnaast zouden die twee bakjes ook niet meer op mijn vensterbank passen).
Verder ook weer eens twee wijnprobeersels opgestart (recept volgt als geslaagd).
Voor de geinteresseerden zonder nog enige ervaring: hier zie je een werkend waterslot (houdt lucht (zuurstof, vliegjes) buiten, laat gevormd CO2 ontsnappen), een filmpje op YouTube:
Meer over wijmaken op: wijn-maken-t2506.html?hilit=wijnmaken
Het komende seizoen is ideaal om de allereerste oefeningen -met bijvoorbeeld sap uit pakken- uit te voeren. Opgedane ervaringen geven veel minder kans op mislukken van een wijn met "echte" ingredieneten.
Het enige wat nog moet, is het verpotten van de basilicum / tijm / mint, zodat ze naar binnen kunnen.
Binnen:
- Moeten nog een aantal pepers afrijpen
- De onlangs gezaaide (winter)violen moeten nog wat groeien voor ze naar buiten kunnen.
- De Drosera capensis (zonnedauw) moet eindeiijk eens gaan kiemen.
- En de binnen-aardbeien moeten blijven geven tot en met Kerstmis!
0 reacties
Aanbevolen reacties
Er zijn geen reacties om weer te geven.