Jump to content
  • entries
    48
  • comments
    233
  • views
    4,924

moestuinseizoen Piroska 2013


Piroska

6,417 views

Mijn eerste echte moestuinseizoen!

 

Ik kweek al 6 jaar pompoenen, tomaten, paprika;s, pepers, courgettes en kruiden, maar die werden her en der in de tuin geplant, meestal een plekje ergens achter waarvan ik hoopte dat niemand ze tijdens de 6 jaar durende verbouwing (alleen in de vakanties, vandaar zo traag) zou verpletteren met kruiwagens, betonmolens, zaagmachines, stapels tegels, dakpannen etc etc..

 

Vanaf dit jaar is er een heusche moestuin, gespit in oktober, afgedekt met hooi tegen onkruid. Verder is er eenzelfde aardappelveld, en een stuk verderop een veldje (2x3) voor mais voor de kippen..

 

Afgelopen jaren stonden al mijn kruiden in een tinnen bad op pootjes, bieslook, tijm, peterselie en marjolein. Basilicum in potten. Ik hoefde hier nooit iets aan te doen behalve wat onkruid trekken en ieder jaar staat het bad weer vol..

Dit jaar komt er een kruidentuintje naast, het bad is te klein voor kruiden voor een heel jaar..

 

Mijn plan is de bestaande planten te scheuren en dan een kruidenbed ernaast te maken. Het bad zal ik dan gebruiken voor slechts 1 of 2 gewassen... ik weet nog niet welke..

 

Dit jaar:

 

OP 22 januari heb ik aubergine gezaaid in een champignondoosje met dekseltje, in potgrond. Ik heb deze op de schoorsteenmantel achter de kachelpijp gezet. Na precies 1 week kwamen ze al boven de grond!

Vandaag heb ik ze wat koeler gezet om te voorkomen dat het van die lange slungels worden.

 

Op 29 januari ben ik begonnen met het voorkiemen van puntpaprika, gewone AH-paprika, Hongaarse almapaprika, lenteuitjes, rode kool en selderieknol. Deze heb ik niet in de aarde gezet maar in een doosje waar kerstkransjes ingezeten hebben (met 6 vakjes)

In de bodem van elk vakje prikte ik enkele gaatjes, in de vakjes enkele lagen tissue, op de tissue de zaadjes. Vervolgens heb ik het hele bakje in een nog grotere plastic doorschijnende plastic vleesbak gezet... in de vleesbak een halve cm water en hierin het bakje van de kerstkransjes. Alles afgedekt en ingepakt met huishoudfolie en ook hier wat beluchtingsgaatjes ingemaakt.... Ik hoop zo niet te hoeven sproeien wat ik wel de hele tijd moest doen bij de aubergines. Met onze houtkachel is de kans op uitdrogen vrij groot.

 

Op 31 januari zag ik de AH-paprika al kiemen! op 1 febr de bosuitjes, de rest doet nog niets.

Dezelfde dag heb ik een champignonbakje met dekseltje met tissue klaargemaakt voor het kiemen van mme Jeannette en gewone rode peper..

 

Joepie!!!!! mijn eerste ECHTE moestuinseizoen is begonnen!

 

Morgen fotoos van de zaaibakjes, met flits wordt het niet mooi nu in het donker

4 Comments


Recommended Comments

Ja meestal gaat dat goed! Ik heb het ook vaak met pepers uit de winkel gedaan, prachtige planten gekregen.

 

Ik doe het vaak eerst op nat keukenpapier, dan kan je zien of ze kiemen, daarna in de grond..

Edited by Piroska
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...