Jump to content
  • entries
    37
  • comments
    98
  • views
    851

Terug- en vooruitkijken


Liekie

3,636 views

 Share

De zomer is alweer voorbij alhoewel de zon zich nog wel wat laat zien de laatste tijd. Ik heb in ieder geval al een deel van de kozijnen van ons huis kunnen schilderen! Dat ziet er altijd zo mooi uit als je klaar bent! Maar daardoor (en ook door een miljoen andere dingen) minder tijd voor de tuin en dat mag intussen ook wel. Wat kwam er toch allemaal vanaf! Wat veel en wat veel verschillen! Dit jaar heb ik heel veel verschillende soorten tomaten, paprika en courgettes gezet, dus hoog tijd om eens te bekijken hoe het ging, hoe het smaakte en of het terugkomt! Ik hoor graag op jullie ervaringen hetzelfde zijn of toch anders.

 

Tomaten:

Roma

De planten groeiden zeer dicht ineen waardoor het moeilijk was een 'methode' aan te houden. Bij 1 van de 2 planten ook per ongeluk de top er vroegtijdig uitgeknipt omdat ik niet door had dat het de top was. Vruchten waren wel zeer goed! Stevig en sappig en goed van smaak. Staat op het lijstje op terug te komen. Ik had er 1 in de kas en 1 buiten. Die van buiten onder het afdak deed het beter dan in de kas.

Marmande

Deed het ronduit slecht. Tomaten bleven klein, ziektegevoelig en smaak, oke voor de soep maar dat was het ook wel. Stonden buiten onder afdak. Geen blijvertje

Tiny Tim

Stonden in potten in de kas en hebben echt het hele seizoen het uitstekend gedaan. Grote lange en lekkere opbrengst. Kindjes vonden hem ook leuk. Als er plek is komtie terug.

Millefleurs

Inderdaad miljoenen bloemen en daarna ook echt heel erg veel kleine gele tomaatjes. Goed van smaak. De bossen moesten wel ondersteund worden anders ging de boel op de grond hangen. Vonden de muizen niet erg. Mooie plant, staat ook op het lijstje voor volgend jaar. In de kas deed ze het beter dan buiten.

Black cherry

Mooie donkerrode tomaatjes en die plant die BLIJFT maar groeien. Zelfs als de top er al uit was ging hij gewoon ergens anders weer door (net als de white trouwens). 2 Planten was veel te veel. Ik heb me een ongeluk gegeten aan die dingen, want vooral lekker zo 'uit het handje' en salades, minder voor soep. Dus mee naar het werk, naar school, naar.. sja. overal dus. Beetje moe van gegeten, dus twijfel of hij terugkomt. Was wel erg lekker! Zowel binnen als buiten de kas prima opbrengst (en nog!)

White cherry

Net als z'n 'zwarte' broer en sterke groeier, maar ik vond de smaak niet zo. Werd al snel wat melig als de vruchten te lang hingen en ook niet bijzonder ofzo. Alhoewel de opbrengst prima was komtie toch niet terug vanwege de matige smaak.

Turks Muts

Helaas door een slechte plaatsing (onder een druppende regenpijp) al vroeg ten prooi gevallen aan ziektes. Wel wat vruchten in de soep verwerkt, maar niet echt een opvallende smaak geconstateerd. Volgend jaar nog eens proberen want kan nu niet echt een oordeel vellen.

Hillbilly potato Leaf

Deze deed het echt heel slecht. Zowel in de kas als buiten kwamen er bijzonder weinig vruchten aan de plant die ook niet eens zo sterk groeide. Ik vond hem tegenvallen, ook de smaak vond ik niet bijzonder. Komt niet terug.

Moneymaker

Maakt zijn naam waar! Sterke groeier, veel volle en bolle vruchten, prima soeptomaat en zelfs voor de 'show' een mooie tomaat zoals je ze ziet in de winkel. Smaak beetje vlakjes, maar dat vonden de kids juist prima! Komt terug

Coeur de Boeuf

Alle (geruilde) zaden zijn niet gekiemd. Jammer, had hem graag geprobeerd

Matina

Onopvallende tomaat met onopvallende eigenschappen. Groeide maar middelmatig, smaak mwoa, ik vond hem niet herhalenswaardig

Balcony Wonder Gold

Ik had deze in een pot staan, maar ook deze ging al vroeg ten onder aan ziekte. Wel zeer mooie gele en lekkere tomaat, maar niet volwaardig van kunnen genieten. Ik twijfel nog over deze, maar denk dat ik niet meer veel in potten wil volgend jaar, dus het wordt waarschijnlijk 'nee'.

mini Yellow Plum / pearshaped

Prima groeiende plant, maar de smaak was echt niks. Nouja, het was niet eens de smaak, het was de gelei in de tomaatjes, dat was echt zo'n vieze smurrie textuur dat ik er maar weinig van gegeten heb terwijl de plant helemaal vol stond. Komt zeker niet terug!

 

Alhoewel het paprika tijdperk nog in volle glorie aan de gang is maak ik toch al een klein beetje de balans op over wat er tot nu toe uit de tuin gekomen is en wat er nog staat aan belofte.

Paprika

Yolo wonder

Steady going, prima groeier, prima opbrengst net als vorig jaar. Ik blijf hem zetten, lekker traditioneel, maar je kan altijd op hem rekenen.

Corno di toro rosso

Opbrengst is zeer laag. Ik zet alle paprikas met z'n 3en samen en aan dit 'bosje' zit 1 mooie grote paprika. Wordt dus helemaal niks meer. Komt niet terug.

quadrato d'Asti Giallo (geel)

Geen idee naar de smaak want deze paprika is echt heel erg laat. Ze zijn wel best groot, maar de Yolo zit daar toch niet ver vandaan die er echt stukken meer heeft hangen. Ben nog twijfelend over deze.

Bio rode reuzen puntpaprika

in 1 woord: WAUW!! Wat een plant, wat een mooie grote paprikas en wat een goede smaak! Echt TOP deze!! Het enige nadeel is dat er echt HEEL weinig zaden in de paprikas zitten om volgend jaar weer te genieten van deze.

barancio (mini)

Ook over deze kan ik niets anders zijn dan LAAIEND enthousiast. De planten geven heel veel vruchten die vaak dezelfde dag al door de kids (en ook mijzelf) 'weggewerkt' worden. Lekker zoet, knapperig, top!

Maor (rood)

De top van deze plant werd al redelijk vroeg door de slakken eruit gegeten en door niet echt gunstige plaatsing in de kas zit er welgeteld 1 paprika aan deze plant. Komt niet terug.

 

Courgettes

De nice a fruit rond

Echt de ontdekking van de eeuw voor in een courgettebrood. SUPERLEKKER!!! Aanrader! Viel ook als laatste ten prooi aan de meeldauw.

Black Beauty

Tegenvaller. Viel het eerste ten prooi aan meeldauw en ook echt al heel snel. Vruchten waren op zich prima, maar vielen in het niet bij de andere soorten die er stonden. Komt niet terug

Gold Rush F1

Ik had 2 planten van deze staan en dat was teveel. Ik vond het ook niet echt courgettes. Ze deden het prima in een ovenschaal/grillgerecht, maar andere dingen heb ik er niet echt mee geprobeerd. Kleurtje was natuurlijk wel erg leuk. Nog niet besloten wat te doen met deze.

Top Kapi F1 (wit/lichtgroen)

Een plant die maar DOOR en DOOR gaat. Wat heb ik hier een ontzettend grote hoeveelheid vruchten vanaf gehaald. Superlekker in de soep, ook prima in risotto en eigenijk alle andere gerechten waar een zachte smaak gewenst is. Komt zeker terug!

 Share

2 Comments


Recommended Comments

De Toro Rosso doet het bij mij juist wel heel goed. Heb ze per vier bij elkaar staan. Staan nu nog buiten zodat hopelijk de laatste paprika's nog afrijpen. Leuk om je lijstje te lezen met de onderbouwing

Link to comment

Goh fijn dat hij het bij jou wel goed doet. Wellicht wil hij meer ruimte dan ik hem kan bieden in de kas Hoe dan ook, mijn andere rode puntjes deden het stukken beter dus die komen terug en de toro rosso mag plaats maken voor iets anders. Waarschijnlijk meer komkommers

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...