Jump to content
  • entries
    91
  • comments
    200
  • views
    5,401

kas en bloemrijkgrasland Beek


permanatuurtuin

8,958 views

De foto's zijn alweer achterhaald, want we zijn verder, maar ik heb alleen op zaterdag een paar foto's gemaakt. We hebben de kas ingeplant en de kiemlingen eruit gezet. Het wordt te warm in de kas voor de meeste soorten. De mais, pompoenen, courgettes, augurken en kleine ananaskersen staan er nog in. De andere kiemlingen harden we nu buiten de kas af op een stelling en de picknicktafel. Verder hebben we de zoete aardappels, ulluco, mauka, witte kardoen, komkommers en Tajerblad naar de tunnels (warm en hoge luchtvochtigheid / avond ietsje kouder dan de kas) verplaatst.

DSCN905699441494823697.JPGDSCN905190661494823666.JPG

In het veld hebben we alle uitval aangevuld met nieuwe kiemlingen. We hebben helaas veel uitval bij de bieten, maar gelukkig hebben we genoeg vervangers en gaan we uit van veel uitval. We spuiten immers niet en we hebben veel slakken. We hebben gister al de eerste peultjes geoogst. Verder waren de eerste honingbessen rijp.

 

In de kas (warm en droog) hebben we de paprika's, aubergines (alle rassen), okra's, artisjokken (Arad en een oud ras), witte kardoen, meloenen, watermeloen (3 slechte kiemlingen, dus wordt waarschijnlijk niks), redelijk wat tomatenrassen, moerbei Pakistan (eerste 2 rijpe vruchten geoogst / heerlijk zoet), che fruit, granaatappels, pistacia, stauntonia, debregeasia edulis ‘Elite’, chayote, mashua, 1 kleine slechte plant van Passiflora molissima, Ugni, olijven (gaan alle drie bloeien) en 1 druif staan.

DSCN905322961494823679.JPGDSCN905411371494823684.JPGDSCN905582271494823691.JPG

Het bloemrijk grasland ziet er prachtig uit de Cammassia's, dichtersnarcissen en harige ratelaars staan mooi in bloem met de boterbloemen. Verder hebben we veel meer grassoorten in het grasland staan ten opzichte van vorig jaar. Komend jaar gaan we verder met veel soorten in te zaaien, maaien met de zeis en soorten actief in het grasland aan te planten. We hebben gelukkig veel soorten die het overleefd hebben. Zo zien we bv. boerenwormkruid, koninginnenkruid, hertsmunt, heksenmelk, grote pimpernel, kantig hertshooi, veldlathyrus, herfsttijloos, grote valeriaan en guldensleutelbloem goed aanslaan.

DSCN905235031494823672.JPGDSCN903956941494823661.JPG

4 Comments


Recommended Comments

Ik ben gek op een grasland waar veel plantensoorten in groeien, omdat het er dan ook gonst van insecten... Verder zie je dat ten opzichte van vorig jaar we al veel meer insecten (bv vlinders, zweefvliegen, solitaire bijen...) ... hebben, terwijl er buiten ons terrein aanzienlijk minder zijn.

 

Hoe groter de biodiversiteit dus aan planten, hoe meer plek er is voor andere organismen en dus hoe veerkrachtiger het systeem wordt. De moestuin en het voedselbos profiteren hiervan, omdat je dan ook veel predatoren hebt die de pesten voorkomen. De pesten zijn vaak ook algemeen in stukken die minder stabiel zijn.

Link to comment

Zo'n gevarieerd grasland is zeker mooi! Het lijkt me echt super daarin op onderzoek te gaan naar insecten en andere beesten. Ik dacht dat het misschien ook was voor grazers, dan leek het vele werk met die planten toevoegen me een beetje zonde, maar aan de andere kant smaken melk, kazen en vlees dan ook weer een stuk lekkerder.

Edited by balkontuinder
Link to comment

We eten geen zuivel en dieren grazen en trappen alles kapot wanneer je ze niet de ruimte geeft om te trekken. Het maaisel gaat voor een gedeelte wel naar de varkens. Een grasland is al snel te klein wanneer ze er jaarrond op staan. Dan kunnen maar een paar planten het overleven.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...