Nog te oogsten, eenjarig; vast; wijndruiven
De allerlaatste Cayenne pepers
Herfstprei, is nu nog klein
Pompoen butternut, nog niet gekeken onder het bladerdek
Knolselderij, die gaat perfect, nog wel. Nog 21 stuks te gaan:
Winterpeen, nog erg klein
Habanero pepers (de laatsten moeten nog even afrijpen aan de plantjes):
Met deze erbij nu 250 gram in de vriezer, dat zal wel 400 gram gaan worden. Veel meer dan genoeg voor sambal en hot sauce.
Meerjarig / vast:
De herfstframbozen geven de laatste vruchten.
Goudreinet: pluk: nog niet getest
Elstar, pitjes zijn al donker, pluk over een a twee weken
Gieser Wildeman, pitjes zijn nog vrijwel ongekleurd, pluk over minstens een week of drie
En natuurlijk de wijndruiven. Zonet weer even een aantal Brix metingen gedaan, gemiddelden:
Rondo: 19,1 Brix, geeft 10,7 % alcohol. Daar hoeft dus nu al nauwelijks suiker bij.
Cabernet cortis: 19,0 Brix, geeft 10,7 % alcohol. Idem.
Pinotin: 14,0 Brix, geeft 7,2 % alcohol. Moet nog wel even.
Oogstzakjes heb ik liggen, maar nog niet toegepast, want geen wespen of vliegen in de buurt. Afdekken tegen de spreeuwen is ook (nog!) niet nodig.
Handig hoor, een refractometer. Proeven op zoetheid is namelijk niet objectief (voor directe consumptie maakt dat niet echt uit: lekker is lekker). Voor wijnmaken wil je wel weten hoeveel suiker er in zit. Daarmee weet je of en hoeveel suiker erbij moet voor een wijn van b.v. 12%.
Meten met een hydrometer (een "dobber" met schaalverdeling) kost je per keer meten ruim 100 ml sap, meten met een refractometer slechts twee druppeltjes per keer.
Zoiets zie je dan, met een refractometer (foto genomen met mijn smartphone):
Deze meting: Brix 21,0. M.b.v. een tabel kun je de Brix waarde converteren naar SG, Oechle, suikergehalte, en het percentage te verwachten alcohol.
De Rondo en de Cabernet cortis ga ik komende week plukken, afhankelijk van het weer.
De Pinotin pas over een week of twee (of vier?). Die gaat er trouwens uit: late rijping, vrij weinig opbrengst, niet heel bijzondere smaak. Wordt vervangen door Rondo en Cabernet cortis.
En dan is het dus tijd voor het maken van wijn. Van die druiven, dat moet direct na de pluk.
Maar ook van appels (nog te plukken), en van bramen (daarvan ligt ongeveer 6 kilo in de vriezer). Beide hebben geen haast.
Verder wordt het tijd om “mijn” externe teelt in de gaten te houden.
De zure appels van buren (voor appelwijn).
De te rapen aardappelen, en uien.
Uien: ik heb toch nog een veldje van 6 hectare met uien gespot. Gelukkig maar, want ik heb al een bestelling van forumlid A. binnen.
Aardappelen: Daarvan staan er dit jaar heel veel. Jammer dat de boeren er geen bordje bij zetten, met het ras, en de precieze datum en tijd van rooien.
Dus goed de omgeving in de gaten houden, en ook het weer: als het binnenkort weer een paar dagen droog geweest is, dan zal het zo langzamerhand wel los gaan.
Groet, ook van Arie:
O ja. De afgelopen 24 uur in totaal ongeveer 40 mm regen gehad, en er komt nog wel wat meer. Eindelijk.
3 Comments
Recommended Comments