14-5-2019
We hebben een week met koude nachten achter de rug.
Hier aan de kust viel het nog mee maar toch een of twee nachten met vorst aan de grond.
Ook draaide de wind van Noord naar Oost en bracht koude droge lucht. Mooi om te schoffelen na de regen die er voor viel.
Veel regen hebben we niet gehad, iets minder dan 12 mm deze eerste helft van mei.
Veel staat in de wacht om geplant te worden maar ik wacht nog een dag of wat, de temperatuur gaat nu langzaam omhoog.
Even wat foto's van de groenten:
De knoflook
Het uien en sjalottenveld.
De aardbeien, de korona`s
En de daroyal
Het voorjaarsgroen is al gedeeltelijk opgegeten.
Op de plek van de raapsteeltjes zijn kroten en radijs gezaaid. Radijs is eigenlijk geen goede opvolging bedenk ik me nu, alle twee familie van de koolplant.
De peentjes groeien mooi maar moeten nog wel even.
Rechts staan jonge snijbiet plantjes, links rucola die nu goed is. Er zijn al weer twee nieuwe rijtjes rucola gezaaid.
Naast de rucola staan mei raapjes en daarnaast spinazie.
De oude snijbiet is aan het schieten.
Het maisveldje ligt al en tijd klaar, als tussenteelt staan er bloemen , sla en heel veel andijvieplantjes.
De grote bonen houden wel van dit weer.
Ze bloeien uitbundig, iedere soort zijn eigen bloemen.
Ook is gisteren het eerste topje met luis er uit verwijderd.
De peulen en doperwten bloeien ook en groeien nu bijna een decimeter per dag.
Ondertussen leg ik om de twee weken er een paar meter bij.
Alle aardappels staan nu boven de grond.
De anais aardappels zijn vorige week aangeaard en wat gelig van de kou.
Gelukkig heb ik ze op een beschutter stukje tuin staan.
De laatste sla uit de platte bak is goed en wordt flink uitgedeeld.
Het koolveldje.
Iedere dag zijn er asperges, en met warm weer twee keer per dag.
Een deel van de oogst van vandaag. Snijbiet, asperges, radijs, preitjes en verse knoflook.
En hier geroerbakt een paar uur later.
Vandaag ook Champagne rabarber geoogst.
Die is veranderd in rabarber Pâte Sucrée en Frangipane.
De taarten die nu gebakken worden hebben allemaal een rabarber thema.
Bijv. deze van drie laags biscuitdeeg met een laag rabarber aardbei jam, een laag custard en een laag verstevigde slagroom afgetopt met gebonden verse rabarbercompote.
Onder glas is het druk met wachtende plantjes.
artisjokken.
De wedstrijd mais staat nog onder glas net als wat courgettes, de tomaatjes en appelwortel
Rechts nog twee potjes met jonge palm en boerenkool, die kweek ik op in schone grond.
Van de oorspronkelijke winterbewoners staan in de kas alleen nog een restje prei, verse knoflook en spitskolen die bijna klaar zijn.
Als laatste nog foto`s van de waterverf gemaakt van kleurstoffen van de tuin op zelf geschept papier.
Niet het aspergepapier, het was te fris om veel asperges te kunnen oogsten.
2 Comments
Recommended Comments