Ga naar inhoud

De moestuin van Patrijs

  • updates
    343
  • reacties
    656
  • bezoekers
    213740

14-5-2019


Patrijs

3098 weergaven

We hebben een week met koude nachten achter de rug.

 

Hier aan de kust viel het nog mee maar toch een of twee nachten met vorst aan de grond.

 

Ook draaide de wind van Noord naar Oost en bracht koude droge lucht. Mooi om te schoffelen na de regen die er voor viel.

 

Veel regen hebben we niet gehad, iets minder dan 12 mm deze eerste helft van mei.

 

 

Veel staat in de wacht om geplant te worden maar ik wacht nog een dag of wat, de temperatuur gaat nu langzaam omhoog.

 

Even wat foto's van de groenten:

 

De knoflook

 

IMG2019051413372383551557853838.jpg

 

Het uien en sjalottenveld.

 

 

IMG2019051413373852391557854255.jpg

 

 

De aardbeien, de korona`s

 

 

IMG2019051417135033261557854326.jpg

 

 

En de daroyal

 

 

IMG2019051417140897381557854405.jpg

 

Het voorjaarsgroen is al gedeeltelijk opgegeten.

 

IMG2019051417144029781557854489.jpg

 

Op de plek van de raapsteeltjes zijn kroten en radijs gezaaid. Radijs is eigenlijk geen goede opvolging bedenk ik me nu, alle twee familie van de koolplant.

 

De peentjes groeien mooi maar moeten nog wel even.

Rechts staan jonge snijbiet plantjes, links rucola die nu goed is. Er zijn al weer twee nieuwe rijtjes rucola gezaaid.

 

IMG2019051413385313181557854683.jpg

 

Naast de rucola staan mei raapjes en daarnaast spinazie.

 

IMG2019051417150937121557854879.jpg

 

De oude snijbiet is aan het schieten.

 

 

 

IMG2019051417152931281557854994.jpg

 

 

Het maisveldje ligt al en tijd klaar, als tussenteelt staan er bloemen , sla en heel veel andijvieplantjes.

 

 

IMG2019051417144926811557855057.jpg

 

 

De grote bonen houden wel van dit weer.

Ze bloeien uitbundig, iedere soort zijn eigen bloemen.

Ook is gisteren het eerste topje met luis er uit verwijderd.

 

IMG2019051413375616881557856453.jpg

 

De peulen en doperwten bloeien ook en groeien nu bijna een decimeter per dag.

Ondertussen leg ik om de twee weken er een paar meter bij.

 

 

IMG2019051413381187781557856584.jpg

 

 

IMG2019050717413470901557856710.jpg

 

Alle aardappels staan nu boven de grond.

De anais aardappels zijn vorige week aangeaard en wat gelig van de kou.

Gelukkig heb ik ze op een beschutter stukje tuin staan.

 

 

IMG2019051413382222891557856845.jpg

 

 

 

De laatste sla uit de platte bak is goed en wordt flink uitgedeeld.

 

 

 

IMG2019051417161785301557857072.jpg

 

 

Het koolveldje.

 

 

IMG2019051417133034271557857171.jpg

 

 

Iedere dag zijn er asperges, en met warm weer twee keer per dag.

 

 

IMG2019051021063854711557518209.jpg

 

 

 

Een deel van de oogst van vandaag. Snijbiet, asperges, radijs, preitjes en verse knoflook.

 

IMG2019051413304113291557836023.jpg

 

 

En hier geroerbakt een paar uur later.

 

IMG2019051419364884921557857575.jpg

 

Vandaag ook Champagne rabarber geoogst.

 

 

IMG2019051416512434411557853670.jpg

 

 

Die is veranderd in rabarber Pâte Sucrée en Frangipane.

 

 

IMG2019051420034442661557857793.jpg

 

De taarten die nu gebakken worden hebben allemaal een rabarber thema.

 

Bijv. deze van drie laags biscuitdeeg met een laag rabarber aardbei jam, een laag custard en een laag verstevigde slagroom afgetopt met gebonden verse rabarbercompote.

 

IMG-20190509-WA000161151557420999.jpg

 

 

IMG-20190509-WA000227361557858959.jpg

 

Onder glas is het druk met wachtende plantjes.

 

artisjokken.

 

IMG2019051417172019771557858362.jpg

 

De wedstrijd mais staat nog onder glas net als wat courgettes, de tomaatjes en appelwortel

Rechts nog twee potjes met jonge palm en boerenkool, die kweek ik op in schone grond.

 

 

Linked Image

 

Van de oorspronkelijke winterbewoners staan in de kas alleen nog een restje prei, verse knoflook en spitskolen die bijna klaar zijn.

 

 

IMG2019051417175826621557858720.jpg

 

 

Als laatste nog foto`s van de waterverf gemaakt van kleurstoffen van de tuin op zelf geschept papier.

Niet het aspergepapier, het was te fris om veel asperges te kunnen oogsten.

 

IMG-20190503-WA000062411557859131.jpg

 

IMG-20190503-WA000223431557859134.jpg

 

 

IMG-20190503-WA000187551557859133.jpg

2 reacties


Aanbevolen reacties

Ha naar aanleiding van jouw enthousiaste commentaar heb ik ook aspergepapier geschept. Schillen gekookt met soda is erg bruin geworden. Als ik tijd heb nog maar eens een poging.

Link naar reactie

Hier ook, de tweede poging met soda werd een soort antiek perkament achtig papier

Ook werd het erg dun, terwijl de eerste poging dik en veel vezel structuur gaf.

 

Het wordt nu weer asperge weer dus als er tijd is gaan we weer door.

 

 

Eerste poging:

 

 

 

 

IMG2019042811133158341556442938.jpg

 

 

Met soda:

 

 

IMG-20190425-WA000134721556209276.jpg

aangepast door Patrijs
Link naar reactie
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...