Ga naar inhoud

MoesNique's Blog

  • updates
    8
  • reacties
    29
  • bezoekers
    693

MoesNique Update 17 juni '12 (stand 1-1)


MoesNique

14067 weergaven

Vandaag is het vaderdag EN voetbal(rampen)dag

Dus we hebben heerlijk even voor onszelf om een update te typen

 

Gister mocht ik de rabarber oogsten (in totaal 5kl vanaf meerdere planten)

En ondanks ik al eerder een drastische aanslag op de rabarber mocht doen, kondigt ook nu een nieuwe oogst zich al weer aan.

 

moes57.jpg

 

Ook de rode bietjes met 1 kilo uitgedund, de rest mag nog even blijven – al wordt het loof er niet mooier op, toch daaronder groeien ze meestal gestaag door na een verstoord oogst aanval. Zo kunnen ook de nog wat kleinere bieten nog een mooi formaatje ontwikkelen.

Het is natuurlijk wel met beleid 'bietjes rooien'.

 

moes58.jpg

 

Tja en dan wil moeders natuurlijk snel de ketels op het vuur

want het goedje moet vers de potjes in.

 

weck02.jpg

 

Eerst start ik vroeg met de Rode Bietjes.

Zacht reinig ik de bietjes en verwijder ik voorzichtig het loof (de bietjes probeer ik niet te beschadigen, ook de worteluiteinden laat ik gewoon zitten, daar ze anders tijdens het koken gaan bloeden en de sappen verloren gaan).

Daarna zet ik ze ondergedompeld in water op het vuur en laat ik ze een klein dik uurtje zachtjes doorpruttelen (op een laag pitje – ze garen later ook nog door tijdens het inwecken).

Dan neem ik ze van het vuur, laat ik ze schrikken en gruwelijk makkelijk komt het jasje met wortelaanhangsel, en al wat er niet bij hoort, van de bietjes af.

De schone bietjes snijd ik vervolgens in redelijk dikke plakken (ieder zo zijn eigen voorkeur, men kan ook blokjes snijden)

Vervolgens verhit ik in een pannetje zo’n 0.5ltr azijn met 0.5ltr rodewijn-azijn, dit warme goedje leng ik aan met suiker (op een liter zo’n 400gr suiker, later voeg ik vaak nog wat zoetstof toe naar smaak tijdens het inweken van de bieten – nu nog niet). In een katoenen washandje (baby washandje, zijn makkelijk uit te koken) knoop ik heel zuinig wat gember, enkele kruidnagel zaden +/- 3, wat mosterdzaad en een vleugje geraspt citroenschil, dit zakje leg ik op de bodem van een schaal en daarbovenop doe ik de bietenschijfjes. Vervolgens overgiet ik de bietjes en het washandje met het verhitte zoet/zuur en zo laat ik de bietjes een uurtje of 8 inweken, zodat de bietjes de tijd krijgen om te bloeden en het zuur goed de bietjes kan doordringen voor een optimale houdbaarheid (de sap van de bietjes vermengt zich met het zoet/zuur).

Vlak voor ik de bietjes in de weckpotten doe voeg ik op smaak nog wat zoetstof toe (lost makkelijk op) Let op, maak het bieten zoet/zuur sap niet te zoet – een laurierblad verzwakt later ook nog de zure smaak.

Na het inweken doe ik de bietjes in de weckpotten, vul de potten aan met het zoet/zure vocht en voeg per liter pot een klein laurierblad toe.

Dan sluit ik de potten en verwarm ze tot 100graden, op deze temp laat ik de potten vervolgens zo’n 30 minuten doorpruttelen onder een waakzaam oog.

 

weck01.jpg

 

Het prikkelende bieten zoet/zuur dat ik over heb, doe ik ook in een klein potje of flesje en weck ik samen met de bietjes mee.

Dit gebruik ik later weer bij het inweken van reepjes wortel of wittel kool reepjes of andere, voor een frisse zoet/zure salade met ook nog een mooi kleurtje (ook lekker bij rijst of nasi gerechten)!

 

weck03.jpg

 

De Rabarber

Ik had een oogst met zowel rode en groene stengels.

Mijn persoonlijke ervaring is dat de rode snel te zoet worden en de groene snel wat zurig van smaak blijven, toch daar helpen mijn smaakpupillen en geraspt sinaasappelschil me prima uit.

Zo nu en dan houd ik de rode echt gescheiden zodat ik ook wat kleur breng in de uitstalling van mijn weckpotten.

Per 1 kilo in stukjes gesneden rabarber, gebruik ik ca 200 tot 250 gram suiker (men mag daar gerust naar eigen smaak gaan tot ca 500gr. suiker, toch ik weck de rabarber nog in en persoonlijk vind ik bij meer suiker de rabarbermoes dan al snel doordringend zoet worden). Verder gebruik ik nog ca. een halve of naar smaak een hele met de hand uitgedrukte sinasappel (het sap), een vleugje citroensap en wat geraspt sinaasappelschil om de ‘te’ scherpe zure rabarbersmaak wat te verzachten (toch het moet wel rabarbersmaak blijven natuurlijk).

Hoe ga ik te werk:

Ik laat de rabarberstukjes in de suiker, een vleugje citroensap, wat geraspt sinaasappelschil en wat uitgeknepen sinasappelsap een uurtje staan en schud het goedje zo nu en dan even op zodat het zich goed vermengt en er al wat vocht ontstaat.

Ik voeg dus GEEN water toe, toch start het voorkook proces in het vrijgekomen vocht. Let op dat je wel op een heel laag pitje begint te verwarmen en ook erbij blijft om door te scheppen – je wilt niet dat het al aanbrand voor er wat meer vocht is vrijgekomen.

De rabarber kook ik niet helemaal gaar tot moes (ik laat nog duidelijke stukjes rabarber zichtbaar, de rabarber moet ook nog een weckproces door en wordt daar vanzelf gaarder).

Ik giet de hete rabarber in de potten en laat de potten OPEN afkoelen. Eenmaal afgekoeld sluit ik de potten en verwarm dit in de ketel tot een temp van ca 80 graden. Op deze temp laat ik de potten nog 30 minuten doorpruttelen.

Potten uitnemen en op een rooster met handdoekje of anders, af laten koelen op een tochtvrije plek. Eenmaal afgekoeld, klemmen verwijderen en klaar is kees.

 

= = = = =

 

Ook de 4e oogt Spinazie schreeuwt weer om een pannetje vuur, toch die laten we even staan tot dat pannetje ook het vuur op gaat voor een spinazie maaltijd. Niets zo lekker als vers gesneden spinazie – dus die mag wachten tot maandag. Ik zaai regelmatig enkele rijen in, zodat ik afwisselend een oogst heb. Per persoon reken ik daar ongeveer 1 meter, ruimtelijk gezaaide spinazie – dus daar zijn enkele metertjes vrijgekomen grond altijd wel voor te vinden. Persoonlijk ben ik geen favoriet van ingemaakte of langer bewaarde spinazie.

Dus spinazie vind hier vaker een regelrechte gang naar het fornuis.

 

moes59.jpg

 

En de Ijssla begint ook al aardig zijn krulslagen te vinden.

Vast dat we volgende week een aardige salade met een vroeg nog niet voltooid kropje ijssla zullen serveren

 

moes60.jpg

 

Verder mochten de slakken, mieren en luizen weer genieten van het weer en smijt ik daar die beestjes en de weergoden zo nu en dan een heerlijke verwensing toe

 

= = =

 

Zo, dat was het weer voor nu – de stand 1-1 voetbal NL-DUI

en een dochter van 22 die van haar geloof is gevallen en dapper mee stresst met de heren op de bank

Op naar mijn kasje om de deuren en raampjes wat te sluiten

 

2 reacties


Aanbevolen reacties

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...