Jump to content

MoesNique

Members
  • Posts

    239
  • Joined

  • Last visited

1 Follower

Personal Information

  • LOCATION
    provincie Groningen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Mmmm wij hebben hier nog 2 machines staan ik ga morgen even overleggen wat we daar nog mee willen en laat daar nog van me horen khad een late vandaag, dus voor nu eerst lekker mijn bed in
  2. In schenkflesjes doen en lekker gebruiken bij de 'pannekoeken'. Een erwtensoep met winterpannenkoek met aalbessen gelei
  3. @Jorg; Ik mocht ze bij de kweker vandaan halen voor 9ct de stuk (zag ze vorig jaar al, toch toen had ik zelf gezaaid, verspeend etc.etc. en dan is dit prijsje echt ...... ) Hahahahah @Eva; De orchidee staat inderdaad wat te vochtig daar in de keuken en bij het open raam, maar hij staat er al jaren en laat nog steeds zijn bloemen zien. Maar ben een kei buiten, toch een ramp met binnenplanten
  4. Dat ziet er alles super goed uit, dus dat gaat alles goed komen daar bij jou. goed hoor, als dit alles nieuw is voor je Ik herken tot op de dag van vandaag nog steeds niet ieder plantje dat maar net boven de grond komt Maar hier op het forum gaan een paar wiskids die zelfs zaadjes herkennen en uit elkaar weten te houden Dus lekker je onkruid nog even laten voor wat het is, tot de rijen van het zaaien zichtbaarder zijn, dan kun je in ieder geval herkennen 'verhip hier heb ik dus iets gezaaid, want daar komt zo'n mooi strak lijntje op met allemaal hetzelfde soort blaadje ' maar dat gaat bij jou allemaal goed komen
  5. hahahah Wendy, Altijd welkom! Toch het lijkt alles moeilijker dan werkelijk is, eigenlijk heel eenvoudig alles. Als je wat meer tegelijk gaat doen, dan is het een beetje bekend zijn met... i.v.m. de timing van 'de klus''
  6. MoesNique

    25 juni

    Zow Ben, je witlof zaden zijn mooi gekiemt. Zaai je ze 1 op 1 of verspeen je ze? Mooie kweekbakjes heb je !
  7. Wat jammer Appelvrouw .... = = = Hier mochten we 6 potjes Jam maken van dit keer een nog niet eerder geprobeerde combinatie 'rabarber, aardbeien met rode besjes' Persoonlijk vond ik het heel geslaagd. 3 potten zoetzure rode bietjes 1 flesje zoetzuur 2 x 1,3ltr vriesbakjes met fijngehakte andijvie voor in de vriezer 1 x 1,3ltr vriesbakje met fijngehakte Spinazie Twas weer een ware veldslag in de keuken
  8. Vrijdag, 29 juni 2012 De meesten hier zijn er wel bekend mee…. De Keuken-Veldslag Moestuinieren is natuurlijk niet enkel maar zaadjes in de grond en of plantjes poten. (al zijn er wel wat moestuin heren die daar de kantjes eraf lopen) Toch na ook de nodige grondbewerking En een vrolijke oogst Volgt nog regelmatig het platvoeten keukenslagveld met bergen afwas Maar al dat werk is de moeite meer dan waard ‘smullen naar eigen smaak en inzicht’ en een ontspannen voldoening na iedere oogst, maaltijd of snoeppartijtje De voorbereiding voor vandaag: Gisteravond eerst de laatste rode bietjes van deze serie geoogst. Daarna koken, pellen en schijven. Zoet / zuur koken en de gesneden bietjes met wat kruiden overgieten met het warme mengsel. Afdekken en een nachtje laten weken. In de ochtend oogsten we wederom een portie spinazie 2 kroppen andijvie en ook wat rabarber voor het maken van wat Jam. Om maar weer eens een andere Jam uit te proberen, oogsten we nog wat rode bestje en aardbeien (het totaal moet min 1 kilo vruchten worden voor ca. 1,5ltr Jam): 350gram aardbeien, 250gram rode besjes en ca 450gram rabarber (iets meer dan 1 kl.) Natuurlijk komen we hier ook niet weg zonder een dagelijkse gang naar de leghokken, waar onze kippen nu zo’n 30 eiren per dag leggen. De raap van twee dagen (61st) wordt meegenomen om te schonen en te sorteren in doosjes van 10. De totale oogst vandaag: Op naar de keuken waar het slagveld kan beginnen: De andijvie wordt gesneden, gewassen, geblancheerd in kokend water met wat zout en fijn gehakt. Ook de spinazie wordt grondig gewassen, geblancheerd in kokend water met wat zout en fijn gehakt. Eenmaal in de bakjes, druk ik het geheel voorzichtig wat aan zodat de sappen (welke dan wat gedaald naar de bodem) zich goed verdelen door de massa. Eenmaal gekoeld, zullen beiden voorzien worden van een sticker en in de vriezer verdwijnen. Ook weckpotten worden gevuld met rode beitjes, 1 laurierblaadje en aangevuld met zoetzuur sluiten we de potten af. Deze zijn nu klaar om geweckt te worden. Het restant zoet/zuur wordt gezeefd en in een flesje gedaan, dit wecken we mee voor later gebruik bij div. gerechten. De vruchten worden grondig gewassen en in stukjes versneden (de besjes laten we heel) Het geheel voorzien we van een flinke scheut citroensap en 350gr (let op: kristal suiker). Zo’n 400gr suiker houd ik nog even apart voor later tijdens het koken van de Vruchtenjam. Dit laten we zo ca 2 uur staan. Onderwijl de vruchten weken in de suiker (zo nu en dan omroeren), ruimen we de nalatenschap van een hak en kookslagveld, spinazie en andijvie, weer op. Met een schone aanrecht start ik met de Jam. Als ik alles startklaar heb, plaats ik alvast de weckpan op het vuur met de rode bietjes welke een half uurtje op (en vanaf) 100graden nodig zullen hebben. Voor de bereiding van de jam en het vullen van de potjes, reken ik ca 15 minuten. De geweekte vruchten verhit ik tot een kookpunt en dan voeg ik geleidelijk en al roerende het restant suiker toe. Het geheel laat ik op gevoel doorkoken tot een mooie diepe kleur ontstaat met duidelijk zichtbare bubbeltjes welke het verdikkingsproces aanduiden. Dan neem ik een lepeltje uit, laat dit 1 minuutje koelen om te kijken of de jam zijn dikte heeft en natuurlijk om ook even te proeven (Mmmm, nog een beetje extra citroensap voor een frisse smaak en hij is perfect). Persoonlijk vindt ik de vruchtencombinatie ‘geslaagd’ en gaat deze combinatie in mijn recepten bestand. Nog heet vul ik de weckpotjes (welke ik in de weckpan voorverwarm), sluit deze direct en plaats deze met inhoud direct weer terug in de weckpan waar de bietjes dan ca hun laatste 10 minuten doorgaan. De potjes Jam hebben nu nog zo’n 10 minuten in 90-100 graden nodig. LET OP: Ik moest even sjoemelen om een reële foto te kunnen nemen. Grrrr mijn dochter stal me namelijk nog 'warm' en halve ltr pot rode bietjes en natuurlijk 'een jam potje' Die..... *piep* kids. Tja, ze zijn toch maar gek met moedervoer We laten de boel weer afkoelen, voor we de veertjes verwijderen en de boel voorzien van een stickertje. Klaar….. Althans, er wacht ons dan nog een heerlijk plakkerige bende en een en ander om te reinigen en op te ruimen …. = = = = De dag is natuurlijk nog lang niet om: Aan het einde van de middag sla ik de grond weer los waar de spinazie en de andijvie geoogst werd en verwijder daar de restanten. Morgen kan een gedeelte van de winterpreien gepoot worden. Deze mochten we dit keer niet zelf opkweken toch komen bij een kweker vandaan. Voor 9ct de stuk mogen we niet mopperen. En als de laatste andijviekroppen geoogst zijn, kan nog een late serie ‘rode bietjes’ gepoot worden. Deze moet nog verspeend worden en uitgroeien tot een iets steviger plantje voor ik ze kan poten. Ik verkoos deze serie in de kas te laten kiemen omdat er op dat moment nog geen ruimte voor handen was om ze in volle grond uit te zaaien. En zo gaat alles toch gewoon door. Na, dat was het wel weer voor nu. Al wil ik ook hier nog even delen, het gevecht dat ik deze afgelopen week ook mocht strijden met de natuur. Een ongewenste indringer mocht niet op prijs stellen te worden betrapt in mijn binnenkippenren en liet me weinig andere keus dan mezelf stevig verdedigen met de batse. Ik overwon en oogste….. Nog op adem komende van mijn geleverde strijd, mocht mijn oog nog vallen op wat anders in de tuin. Tja, pas dan voel je als mens de enorme emotionele schakelingen welke wij mensen kunnen maken en ons gegeven zijn door ‘moeder natuur’
  9. Jorieke, dit kan ook ontstaan door het gebruik van suiker soort. Gelei suiker heeft sneller de neiging om te siropen (vloeibaarder te worden) Daarentegen kun je bij Jam beter gewoon kristalsuiker gebruiken welke het verdikkingsproces langer vast houd. Geleisuiker mag maar heel kort koken om verdikking te bewerkstelligen en te behouden (max. 4 a 5 min), bij inwecken wordt gebruik van gelei suiker dus al moeilijker (tijd van verhitting ). Bij Jam inwecken gaat daar al snel 'verdikking' verloren. Bij siropen en sappen is gelei suiker weer perfect. Ik weet niet of je hier mogelijk ook aan gedacht hebt want je lijkt me al aardig bij de hand, toch ook voor andere lezers mogelijk een tip !
  10. Gisteravond, de laatste rode bieten van deze serie, geoogst zodat ze de nacht in zoet/zuur konden doorbrengen. De nieuwe zaailingen voor een volgende, laatste serie, is ook al weer onderweg. In de ochtend: De spinazie (1,5 kl) - ook hier een nieuwe volgende serie onderweg Twee kroppen Andijvie - nog dik 10 kroppen te gaan Wat rabarber, enkele bessen en enkele aardbeien - voor een nieuw te proberen Jam van deze combinatie vruchten Uiteraard behoren de eieren hier ook tot de dagelijkse opbrengst uit eigen tuin: 2 dagen leg, 61 eieren. Ik wrijf ze zometeen even schoon met een doekje en sorteer zo goed mogelijk wat 10 stuks doosjes uit voor de vaste dorpsbewoners welke regelmatig een eitje komen ophalen en weer nieuwe voorraad doosjes brengen. En nu gaan we de keuken in: De rode bietjes zijn al heerlijk op smaak en kunnen zo de weckpotten in. Onderwijl ik even van een kopje koffie geniet en de mooie berichten van juliie allen, staan de pannen op om het water aan de kook te brengen voor de spinazie en de andijvie. En uiteraard ga ik eens even op zoek naar het meest geschikte recept 'combinatie vruchten jam' Kook, Weck en invries werkzaamheden ! En hier gaan we een keer een 'combinatie Jam van proberen' - ben zelf ook benieuwt naar de smaak:
  11. Ik heb een bijna 0 oogst aan kersen dit jaar. Twee koppeltjes gevederdevrienden (Vlaamse Gaaien, ze zijn zo mooi) zijn me daar telkens te vlug af geweest. Ook mijn aardbeien lijken nu in visier te komen Zal ik dan toch maar eens een keer een 'netje overwegen'
  12. zow dat ziet er uitnodigend uit En met genieten van al dat moois daar heb je overduidelijk geen problemen mee
  13. Is zoiets als dit niets voor jou Jorieke ? Met een dergelijke zou men ook 'gerst' kunnen vermalen, dus je zou denken dat 'gemalen' gerst ook in eigen keuken gebruikt wordt. Persoonlijk mocht ik ook nog nooit vernemen dat je anders wat met gerst zou kunnen doen dan 'voer voor' of 'bier brouwen' Niet dat ik het zelf ooit geprobeert heb, toch vlg de kooktips: Gerst (hele korrels) - omdat bij gerst het kaf en de korrels sterk vergroeid zijn wordt gerst altijd gepeld voor consumptie. Alleen de buitenste onverteerbare laag kaf wordt verwijderd, een proces waarbij de meeste voedingstoffen behouden blijven. Gerst kan gekookt worden gegeten (net als rijst).
  14. Moi !!!! Een 'trekker' welke 80cm diep kan ploegen in zware kleigrond ???????? Vergis je je daar niet, omdat er geen enkele trekker bestaat welke 80cm diep kan ploegen in kleigrond. Er bestaan wel ploegen die diep kunnen in klei, maar niet door een 'lb trekker' Hier zou dan een 'caterpiller met rupsbanden' aan te pas moet komen ! Persoonlijk zou ik klei grond niet bezanden en ook niet aanraden. Uiteindelijk zakt dat zand telkens weer door en wordt de grond steeds minder water doorlatend (slipt dicht). Na een aantal jaren kun je dan totaal niets anders meer dan laten 'diepspitten'. Met diepspitten is het ook nog maar de vraag wat voor grond je boven haalt, dus ook bodemmonsters zijn daar zeker eerst aan te bevelen (meestal is die harde onderlaag geen fluit waard en grof gezegd 'zooi' met 0 voedingswaarde - muv mooie zwavelgronden, toch dat kan enkel bodemmonster uitwijzen). Een drainage buis zal ook zo'n 80-100 diep moeten eo afhankelijk van je slootdiepte (als een sloot niet diep genoeg is, heeft dat ook geen zin). Ik zou zeker dan ook eens dat 'stro of riet' 2 spaden diep eens proberen (persoonlijk geen ervaring mee). Toch daar gaat nogal geen ramp als dit onvoeldoende effect zou hebben. ps rommert, ik zie nogal wat agrarische bebouwing in de buurt liggen, dus ik zou hoe dan ook voorzichtig zijn met te diep opspitten. Als er in het verleden 'kuilbulten' gezeten hebben zou ik ook even naar je PH kijken en voorzichtig zijn met 'mesten' Zeker ook even denken aan 'kalk' (heeft ook een positief effect op leemlagen)
×
×
  • Create New...