Jump to content
Sign in to follow this  
  • entries
    8
  • comments
    12
  • views
    202

De strijd gaat verder..

Sign in to follow this  
iebeltje111

42,399 views

Het weer van de afgelopen weken doet niet veel goed in mijn tuin. De slakken vieren feest en lijken elke veldslag opnieuw weer te winnen. De slakkenkorrels verdwijnen in een paar minuten na opnieuw een zware regenbui en hebben dus totaal geen nut. Eigenlijk het enige wat werkt blijft om ze handmatig uit de tuin te verwijderen en in een bakje met zout te leggen. Ik heb 4 kleine Dahlia plantjes staan die moeite hebben met groeien, omdat elk nieuw blaadje weer wordt weg gevreten. Gisterochtend had ik er al weer een heleboel bij de Dahlia's weggehaald, en bovendien hun verstopplaats ontdekt (namelijk in de voegen van het muurtje waar de Dahlia's staan ). En gisteravond kwam ik om half 10 thuis van het werk en had het een uur daarvoor weer flink geregend. Dus besloot ik even te kijken of er slakken te ontdekken waren. Ik had er eigenlijk foto's van moeten maken, maar ik was me zo geschrokken dat ik niet wist hoe snel ik ze van de plantjes af moest krijgen. Mijn vier kleine plantjes zagen bruin van de gigantisch grote naaktslakken!!

Na een half uurtje slakken vangen had ik weer een ijsbakje vol (op zout uiteraard) en heb ze maar snel in de put voor het huis gedumpt (wegens gebrek aan een beter idee). Want dat slijmerige goedje wil je niet laten staan

Dus het hopen is op beter weer!

 

Ook andere planten hadden last van beestjes. Vorige week was het een paar dagen droog en zelfs 2 dagen zonnig, wat mij heeft doen besluiten om mijn paprika's, aubergines en meloen plantjes buiten te zetten. Ik dacht dat ze wel wat zon konden gebruiken. Ook omdat ze binnen in de serre nauwelijks leken te groeien. En direct hadden er beestjes in de aubergines gezeten. De bladeren waren aangevreten (hoogstwaarschijnlijk door een van mijn grote vriendjes ) en bovendien werden de bladeren helemaal brons-achtig. Heb al gezocht of ik er iets over kon vinden op internet, maar zonder succes. Hier een foto, hopelijk is het daar goed genoeg op te zien. Ook zat ik toen ik ze weer binnen haalden een beestje in die zich in de stam had genesteld in wat leek op een spuug-kwabje. Heb het beestje snel weg gehaald en daarna niks meer gemerkt. Gelukkig zitten er inmiddels wel beginnende bloemetjes in en lijken ze zich er weinig van aan te trekken dat ze bronzen bladeren hebben..

IMG376049781466234926.JPG

 

Daarnaast nog mijn tomaten. Ik heb 7 grote planten en 2 kleine struikjes in potten. Ze zijn veel te groot om ze allemaal binnen te houden, dus staan ze al een tijdje buiten. De struikjes verplaats ik steeds van binnen naar buiten met mooi weer en weer terug naar binnen als het regent. De 7 grote jongens staan met regen onder een afdakje buiten waar ze eigenlijk veel te krap op elkaar staan. En vorige week is er een periode geweest dat het dagen achter elkaar nauwelijks droog was, waardoor ik ze niet goed heb kunnen dieven. Gevolg is dat ze gigantisch zijn gegroeid zonder veel ondersteuning van stokken en dus ondersteuning van elkaar hebben gezocht. Toen ik ze donderdag uit elkaar probeerde te halen om eens goed te dieven en snoeien brak me er helaas een grote tak van een van de planten af! Gelukkig had deze plant nog een andere flinke tak met ook al bloemen erin, dus hopelijk komen daar toch nog genoeg tomaten aan.

IMG375948461466234920.JPG

 

Gelukkig heb ik ook veel trosjes aan mijn planten zitten zoals deze:

IMG376135071466234932.JPG

 

Mijn komkommerplant doet het heel goed. Zie hier een van de komkommers!

IMG376231871466234940.JPG

 

Ook mijn moestuinbak lijkt de regen lekker te vinden.

IMG376397671466234949.JPG

 

Hier de paprikaplantjes die al weken even groot lijken te zijn. Iemand tips? Daarachter staan mijn twee tomatenstruikjes.

En voorop staan de aardbeienuitlopers in potjes voor volgend jaar. Geen idee nog waar ik ze neer ga zetten

IMG376420021466234955.JPG

 

En dan nog dit. Gister zag ik zwarte beestjes op een aantal aardbeien zitten. Geen idee of ze kwaad kunnen, want ik heb er nog niet super veel van gemerkt. Maar wilde het toch even zeker weten. Hopelijk zijn ze goed genoeg te zien op de foto. Iemand een idee? Verder gaan de aardbeien wel goed. Heb toch al een handje aardbeien kunnen eten en er hangen veel trossen in die hopelijk snel volgroeid zijn!

IMG376531011466234961.JPG

IMG376684591466234967.JPG

 

Hopelijk wordt de volgende update minder beestjesachtig! Want voorlopig blijft het strijden tegen deze plakkerige slakken. Ze hadden achter ook al een van mijn courgette plantjes op gegeten en de twee die nog overeind staan zijn ook al aangetast. Ik had ook nog 3 kleine spruitjes plantjes uitgezet en 3 boerenkool plantjes. Zijn nog nauwelijks terug te vinden. Zelfde voor de prei plantjes. Dus ga ik nog een nieuwe poging doen om er voor te zaaien, maar dan in grotere potjes waardoor ik ze binnen eerst groter laat worden voordat ze naar buiten gaan.

Maar we geven de moed niet op!

 

Groetjes!

Sign in to follow this  


4 Comments


Recommended Comments

Even snel want ik moet nu echt naar bed, maar kan je die slakken niet wat diervriendelijker doodmaken? Zo'n bak met zout is pure marteling en een hele akelige en pijnlijke dood, en je kan ze ook doormidden knippen of plat trappen. Dat ze dood moeten, okee, dat is vervelend genoeg maar het is niet anders, maar dan toch het liefst heel snel zodat ze er nauwelijks weet van hebben. Ik vind dood trappen en de resten uitsmeren over mijn tuintegels nog steeds het meest 'humane', dat is echt binnen een seconde gebeurd. Knippen heb ik 1 keer gedaan en het is een prima methode hoor, maar dan blijven de stukjes nog bewegen en dat zie ik liever niet. De slak zelf heeft er denk ik nul pijn of weet van, maar ik vind het zelf niet fijn.

 

Maar doelbewust laten lijden en laten panieken in doodsnood, kom op zeg, dat hoeft toch niet?

Share this comment


Link to comment

Het is ook niet mijn favoriete methode hoor. Maar ik weet gewoon niet hoe ik het anders moet aanpakken.

Dat knippen klinkt niet echt geweldig. Als ik ze op zout gooi, kan ik weglopen en hoef ik het niet te zien. Met knippen moet je kijken wat je doet, anders knip ik dadelijk nog in mijn vinger. Dus dat lijkt me niet echt prettig.

En doodtrappen en over de stoep smeren weet ik ook niet zo echt. Dan heb ik de hele stoep vol met slakkensmurrie. Ik haal in een half uurtje zoeken achter in de tuin makkelijk 100 slakken weg. Die zouden dan allemaal op mijn stoep plakken...

Ik heb ook al geprobeerd met scherp zand te werken zodat ze niet op plaats van bestemming kunnen komen, maar dat lijkt niet alle slakken tegen te houden. Bovendien door alle regen is er bijna niks meer de zien van zeker 50 kg zand die ik gestrooid heb.

 

Het probleem is eigenlijk dat ze gewoon erg eigenwijs zijn. Want ik strooi slakkenkorrels het liefste. Als ze die nu gewoon aten. Ze kruipen er helaas overheen en gaan verder op hun rooftocht. Ik heb zelfs een keer een slak geheel omsingeld gehad met slakkenkorrels. Hij at er makkelijk een aantal op en ging daarna alsnog verder met de sla die in de buurt stond.

Ik heb ze al meerdere keren streng toegesproken, maar ook dat lijkt niks uit te maken. Ik heb geprobeerd afspraken met ze te maken. Zo van die voor jullie, deze voor ons. Maar ze zijn zo hebberig en hongerig dat ze mijn helft ook opeten als hun deel op is....

 

Misschien moet ik maar een bierbar openen...

Share this comment


Link to comment

Hallo Iebeltje, Pippi heeft wel een punt hoor, slakken op zout is pure marteling. Doorknippen is de methode. Het went vast wel.

De slakkenkorrels werken niet binnen een paar seconden. De slak die er wat opat, is al lang dood. Buiten jouw gezichtsveld.

Verdrinken in bier kun je ook nog overwegen. Zijn ze dood en zie je het bewijs.

 

De paarse aubergine kan wijzen op te plotse overgang van warm naar koud. Ik had het bij mijn aubergine en tomaten toen ze in april naar buiten gingen. Het trok vanzelf weg.

 

Ik weet niet of je hier iets aan hebt, maar ik heb gemerkt dat tuinieren leuker is als je het idee "hoe het moet worden" loslaat. Het wordt toch nooit zoals je denkt. Sommige planten slaan aan, anderen gaan dood, weer anderen worden opgevreten, ik accepteer nu dat het er allemaal bij hoort. Ik heb een luizenplaag, bijvoorbeeld. Als ik tijd heb, druk ik er eens honderd dood, en anders moeten de lieveheersbeestjes maar harder hun best doen. Ik zal er heus minder aardbeien om hebben, maar dan plant ik er volgend jaar gewoon meer uit - deel voor de beestjes, deel voor mij.

Naaktslakken zijn wel echt vraatzuchtig, dus dat kun je niet op zijn beloop laten, maar houd het leuk voor jezelf, het is wel een hobby he. We zijn geen beroepskwekers en fouten horen erbij, evenals dat je een deel van de oogst aan de natuur teruggeeft.

Share this comment


Link to comment

Ik begrijp jullie helemaal. Het is en blijft ook een hobby, maar zonder ingrijpen houdt ik niks over en dat vind ik wel erg zonde van al mijn moeite. Als het echt half om half ging vond ik het prima. Dan zou ik gewoon genoeg zaaien zodat ik wist daar toch wel de helft van over te houden. Maar op dit moment houd ik alleen mijn planten binnen vrij van ongedierte. En alles waar ik binnen geen plaats voor heb, en dus naar buiten móeten, overleven het gewoon niet. Alles wat ik voorzaai en uiteindelijk uit moet planten naar buiten vrees ik weer het ergste voor. Alles verdwijnt aan dit leger van naaktslakken als ik even mijn rug toekeer. Of als het weer eens regent. En dan is de hobby snel niet leuk meer.

Vorig jaar was het nog erger omdat ik toen alles in de volle grond had staan. Nu heb ik al een moestuinbak waar ik lang geen beestjes in heb gezien, maar uiteindelijk zijn ook daar de slakken bij gekomen. Ik wil proberen volgend jaar een aantal bakken erbij te plaatsen en daar de moestuin bij houden. Eromheen kan ik dan iets strooien wat slakken zou moeten weren (heb begrepen dat naast scherp zand ook boomschors en houtsnippers zouden helpen) zodat slechts een enkele slak door de barrière breekt. En dan is het ook niet zo erg als ik soms eens een slakje tegen kom. Maar dat verhaal is iets voor volgend jaar...

Share this comment


Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...