Jump to content
 • entries
  13
 • comments
  39
 • views
  1,466

update 2020 voedselbosrand


Nasuada

935 views

 Share

Het wordt weer de hoogste tijd om dit draadje weer eens te updaten,

6 december 2020

Ja, de leiding ligt er, de kranen zijn aangesloten en de bron is geslagen en door...…..

Paar avonden plannen zitten maken wat willen wij, hoe willen wij het, doel, nut, noodzaak ? keuzes, keuzes, keuzes. en ik wil allessss en tja dat kan dus niet.

Inmiddels 2 maand verder  sinds het irrigatie systeem aangelegd is en yes wij hebben hele mooie stappen gemaakt.

Eerste fase voor onze voedselbosrand om de wei; Inheemse bomen en struiken  liefst eetbaar, krenten, vlier, rozenbottel, kruisbessen, Gelders roos, hazelaar, walnoot, meidoorn, wild appel,  voor de kleur kardinaal, lijsterbes, en sleedoorn en een elzenbos.

480 gaten gemaakt en aangeplant, nieuw prikkeldraad gespannen zodat de koeien niet bij de boompjes kunnen en midden in de wei, 3 cirkels met een diameter van 15 meter.

 Hier hebben wij elzenboompjes gepland die wij van de buurman hebben gekregen. Die had zijn sloot uitgebaggerd en daar stond het vol met deze boompje. paar grote en ook wel veel pinkdikte boompjes. 

Idee is om drie dimensionaal te planten,  hoog stam/ laagstam, struiken, en bodembedekkers.

 

Bomen: beginnen met makkelijk groeiende bomen die snel de hoogte ingaan ivm zicht ( op 1 km zit de A1 en die zien/ horen wij liever niet). Deze makkelijk groeiende bomen gaan wij tzt weer kappen om onszelf van eigen hout te voorzien en tegen die tijd zijn de blijvende bomen ook weer een stuk forser ( eik, walnoot, kastanje, appel). De eerste fase staat nu.

 

De tweede fase komt in het voorjaar 2021, eetbare struiken en grondbedekkers eetbaar. denk aan rode, zwarte, aalbessen en op de grond, aardbeien, munt, kamille ,thijm, zoete en hele grote frambozen, geel, rood en ander blijvende meerjarige groente (moet ik mij nog verder in verdiepen). mooie is dat Rob voor de bosrand en aanplanting dus overal waterpunten met grondwater heeft aangelegd, gemak dient de mens. Heb er zoveel zin in:-).

 

En nu ben ik mij aan het inlezen in de voedselbossen en contacten aan het zoeken met mensen die hier meer van weten en hier ervaring mee hebben.

Fijn he, als je plan eindelijk vorm krijgt.

bh water.jpg

BH water2.jpg

bh water3.jpg

bhwater4.jpg

 

Eenmaal gepland ziet het er nog een beetje kaal uit, hopelijk kan ik in het voorjaar een gave bloeiende foto laten zien, spannend.

voedselbosrand 3.jpg

voedselbosrand.jpg

voedselbosrand2.jpg

voedselbosrand6.jpg

voedselbosrand 5.jpg

 • Like 4
 Share

6 Comments


Recommended Comments

Wat voor voedsel leveren Elsenbomen dan? Hier heb ik een hels karwei het gazon en de rest van de voortuin vrij te houden van die dingen van de buren.

 • Like 1
Link to comment

Micanthus Gigantus (olifantengras) voor beschutting en afscherming en organische massa. En dan uit het zicht wat medicinale plantjes;-). Bamboe voor de lange termijn, want die kun je , naar ik lees/hoor, pas na vijf jaar zonder schade aan de moederplant oogsten. Bij de juiste soort wel tot 5 meter per jaar.

Edited by donaldk
 • Like 1
Link to comment
Op 8-12-2020 om 03:17, donaldk zei:

Wat voor voedsel leveren Elsenbomen dan? Hier heb ik een hels karwei het gazon en de rest van de voortuin vrij te houden van die dingen van de buren.

Geen, dit zijn bomen wie wij voor de snelgroei en na paar jaar voor eigen hout.

Link to comment

Oef ja. Hoop dat je geen spijt krijgt van de Els, chickie! Wij vervloeken de honderden miniboompjes in ons veld ieder jaar stevig iig.

Verder klinkt het echt geweldig! Ik zou je zó na willen apen. Wat een leuk idee.

Zal van t voorjaar es bij je komen kijken! Goed bezig in ieder geval :thumbup:

 

Link to comment

Els levert geen voedsel maar geeft wel een bijdrage aan het systeem. Ze binden stikstof aan de wortels.

Je kan de bomen ook afzetten (dan laat het stikstof los) en hebt dan goed brandhout, boom loopt weer uit. Dat duurt nog even.

 

Link to comment

Wij zullen zien, een van de cirkels is een en al els, bewust om snel schaduw voor de koeien te creëren en het uitzicht te belemmeren.

Wij hebben er draad omheen gezet en verwachten dat ze gehoorzaam binnen de lijntjes blijven. 🥴 Grapje maar wij hopen dat het in toom te houden is.

 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...