Jump to content
 • entries
  334
 • comments
  1,148
 • views
  6,431

Hout zagen, kaas maken, en toekomstige paddenstoelen?


Jorieke123

531 views

 Share

We hadden bedacht om zo'n 8 weken achter elkaar een kaasmaak-houtzaag-dag te plannen. Volgens Joep zijn berekeningen heeft hij dan genoeg hout bij elkaar voor 1 stook-jaar. En volgens mijn berekeningen heb ik dan genoeg kaas voor 1 eet-jaar :D

 

Joep is dan aan het zagen in het bos van een bevriende grootgrondeigenaar. Van wat hij zaagt laat hij 1/3 daar en de rest neemt hij mee naar huis. Ik heb er hier op het blog al eens eerder over geschreven, alweer een tijd terug. Toen zaten we vast in de blubber ;) 

En ik ben dan de hele dag bezig met het maken van kaas, en daarna alles weer opruimen en afwassen uiteraard :crazy:

 

Na dat zagen in dat bos zijn het lange stammen en takken die Joep meeneemt. Hier thuis zagen we dat alles dan nog in kleinere stukken die in de kachel passen. De dikste stukken moeten nog gekloofd, en alles moet opgestapeld in houthokken of kratten. Het hou(d)t je bezig en warm zullen we maar zeggen! 

 

Photo1460.jpg

 

IMG_2704.JPG

 

Weken geleden, gaf ik Joep de opdracht om een stel mooie rechte stammen mee te nemen, die hebben we een tijd laten liggen op het dak van de houthokken. En vandaag hebben we daar een boel gaatjes in geboord en entpluggen voor shiitake in geslagen. 2x eik en 2x (zwarte) els. 

En er ligt nog een berkenstam en we hebben een berk vrij hoog afgezaagd hier in de tuin en die stomp gaan we ook nog enten. Maar dan met pluggen waar oesterzwammensporen op zitten. 

 

IMG_2752.JPG

 

IMG_2754.JPG

 

Op die zwammen moeten we nog even wachten, zo ook op warmte van het gezaagde hout trouwens... Het 1e kaasje kunnen we al eerder aansnijden! 

 

Edit:

IMG_2776.JPG

 • Like 5
 Share

2 Comments


Recommended Comments

Mooi hoor, om in je eigen brandstof te voorzien. En nog CO2 neutraal ook.

Wat zijn jullie favoriete haardhout-soorten?

O ja: hoeveel kuub verstoken jullie in een heel jaar?

Link to comment

@henkg we hebben niet echt 1 favoriet, een mix van hardere en zachtere houtsoorten is altijd mooi :thumbup: Sneller fikkend spul zoals wilg en jonge zwarte els om de kachel aan te maken en op gang te krijgen. En dan een goed eikenblok of ouder/dikker stuk zwarte els bijv. Het is ook maar net wat Joep kan zagen daar. Nu zat er ook populier bij, vorige keren ook wel beuk of kastanje of Amerikaanse eik. 

 

Joep zegt dat we zo'n 12 kuub stoken. 15 als het een goed koude winter is. Maar dat is al even niet meer. Ja, af en toe een week met gure wind en wat ijs en sneeuw en dan vliegt het hout er door. Maar morgen, 11 graden, niet hoor. 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...