19-12-2020
Het is een zachte week geweest, met zelfs wat zon.
Lekker om even in de zon op te warmen en ook de planten genieten er van.
De tuinbonen stonden onder cloches maar met zonnig weer is dat te warm, ik wil ze gedrongen houden en kan nu de nachtvorst weer weg is de cloches weer opruimen.
Ook de sla soorten groeien langzaam door. Ik oogst wat voor een wintersalade.
Een kleine andijvie, rucola, radijs, winterpostelein, radicchio, sla wonder van de vier jaargetijden en Wels onion.
'S avonds met wat triplo aardappels.
Er zijn ook echte winterse werkzaamheden. Ik spit stukje bij beetje een vak vol onkruid en zaailingen.
In de grond zitten veel equisetum wortels die ik er met de hand uit zoek tijdens het spitten met de spitvork.
Ze gaan apart in een emmer. Ook mest ik dit vak alvast met wat verse mest.
Hier moeten straks kool en mais komen.
Er staat ook de laatste andijvie en die mag nu ook weg.
Er is een vriend van ons overleden aan Covid-19, hij is kok geweest en uit zijn erfenis krijgen we een flinke ovenschaal van ik schat een liter of 5, 6.
Ook een oud mes komt onze kant op.
Het is een victoria van de firma die daarna ook de victorinox messen produceert.
Het is me niet helemaal duidelijk of dit mes een specifieke functie heeft.
Misschien weet iemand dat?
Ik ben de lage kas aan het leegmaken.
Een helft is klaar en gemest en gespit, alleen de grond is nog steeds kurkdroog en ik giet er veel gieters water in wat maar weinig helpt.
Voor het spitten moet natuurlijk eerst de Nieuw-Zeelandse spinazie er uit.
Ik heb de compost omgezet zodat daar naast een vol vak rijpe compost ook weer een leeg vak is waar ik de spinaziestengels en het onkruid in kwijt kan.
De andere helft van het kasje moet nog gedaan worden en ik hoop op nog een paar goede buien.
De spinazie is 's avonds snel weg want het is hier weer druk vanwege de lock-down.
Hier zit het in de quiche en je ziet ook de allerlaatste paprika's van de tuin.
De wortels en bloemkool zijn aangekocht.
Ook de laatste verse pepers zijn gedroogd en kunnen vermalen worden
In het kasje stonden ook nog wat planten en de sjalotjes die ik al gedroogd had.
Ik kijk ze na en pel ze in het zonnetje.
Ik ga, denk ik, maar eens het oude gezegde volgen: "sjalotten plant je op de kortste dag en oogst je op de langste dag".
Al vind ik op het internet veel verschillende info over de beste planttijd.
'S avonds eten we pasta met nog wat tomaten uit de tuin die nu binnen afrijpen.
Er ligt hier nu nog een bakje met onrijpe tomaten, maar een deel is te jong om nog af te rijpen.
Voor de stoofschotel van gisteren oogst ik wat kleine Westlandse Putjes.
En de Putjes gestoofd:
Ook neem ik een groenlof mee. Ze zijn wel erg verschillend geworden, zowel van blad als van vorm.
Eentje is een mooi kropje, die is voor vanavond.
Gisteren was er weer eens feest en natuurlijk ook een taart met amandelen en bitterkoekjes.
Want ik mocht kiezen.
In de vulling zat o.a. appel/ abrikozenjam.
- 1
4 Comments
Recommended Comments