Jump to content

19-12-2020


Patrijs

1,220 views

Het is een zachte week geweest, met zelfs wat zon.

Lekker om even in de zon op te warmen en ook de planten genieten er van.

De tuinbonen stonden onder cloches maar met zonnig weer is dat te warm, ik wil ze gedrongen houden en kan nu de nachtvorst weer weg is de cloches weer opruimen.

 

635424279_20201212_132219(2).thumb.jpg.d404c10515467fdf10813cc4810dd198.jpg

 

Ook de sla soorten groeien langzaam door. Ik oogst wat voor een wintersalade. 

Een kleine andijvie, rucola, radijs, winterpostelein, radicchio, sla wonder van de vier jaargetijden en Wels onion.

 

1964432782_20201212_143512(2).thumb.jpg.0caeef87c2c080954a53a002936a8ddf.jpg

 

2026405500_20201212_175320(2).thumb.jpg.51228b11ed1446b926bb84b78bc330e3.jpg

 

'S avonds met wat triplo aardappels.

 

969632054_20201213_190151(2).thumb.jpg.89923b6ab5b7d71debcbd9b56ab32009.jpg

 

Er zijn ook echte winterse werkzaamheden. Ik spit stukje bij beetje een vak vol onkruid en zaailingen.

In de grond zitten veel equisetum  wortels die ik er met de hand uit zoek tijdens het spitten met de spitvork.

Ze gaan apart in een emmer. Ook mest ik dit vak alvast met wat verse mest.

Hier moeten straks kool en mais komen.

 

 

 

432075534_20201213_141105(2).thumb.jpg.d8745feb36bf06471d5db753f62bc51d.jpg

 

Er staat ook de laatste andijvie en die mag nu ook weg.

 

1853062796_20201214_131806(2).thumb.jpg.9519fa3d304a468da60d779dceb1c017.jpg

 

2048602331_20201214_180536(2).thumb.jpg.95b9bc63cd6e500fb4858f631592c499.jpg

 

Er is een vriend van ons overleden aan Covid-19,  hij is kok geweest en uit zijn erfenis krijgen we een flinke ovenschaal van ik schat een liter of 5, 6.

 

911433833_20201216_115808(2).thumb.jpg.145c22b43480a4ed5434d3579a444c59.jpg

 

Ook een oud mes komt onze kant op.

Het is een victoria van de firma die daarna ook de victorinox messen produceert.

Het is me niet helemaal duidelijk of dit mes een specifieke functie heeft.

Misschien weet iemand dat?

 

579749432_20201216_115655(2).thumb.jpg.4c20963cccccc0dd242c11aa868b83c7.jpg

 

 

444664247_20201216_115721(2).thumb.jpg.5f849a9b84575aa62eef186e5f439a25.jpg

 

Ik ben de lage kas aan het leegmaken. 

Een helft is klaar en gemest en gespit, alleen de grond is nog steeds kurkdroog en ik giet er veel gieters water in wat maar weinig helpt.

Voor het spitten moet natuurlijk eerst de  Nieuw-Zeelandse spinazie er uit.

 

1713563049_20201216_161914(2).thumb.jpg.488783dc3d7d81898f3526b94ad74fb0.jpg

 

Ik heb de compost omgezet zodat daar naast een vol vak rijpe compost ook weer een leeg vak is waar ik de spinaziestengels en het onkruid in kwijt kan.

 

2136301196_20201217_133244(2).thumb.jpg.667064595ff026feebec9233a4fdd864.jpg

 

De andere helft van het kasje moet nog gedaan worden en ik hoop op nog een paar goede buien.

 

20201217_143202.thumb.jpg.24df46513a63e38a1770030111a4ac7a.jpg

 

De spinazie is 's avonds snel weg want het is hier weer druk vanwege de lock-down.

Hier zit het in de quiche en je ziet ook de allerlaatste paprika's van de tuin.

De wortels en bloemkool zijn aangekocht.

 

508552577_20201216_192602(2).thumb.jpg.0f67b763678a9329f62aec94648d6d6b.jpg

 

 

Ook de laatste verse pepers zijn gedroogd en kunnen vermalen worden

 

1466076962_20201212_175352(2).thumb.jpg.2408b655b50a5f4f4ff229ba689ce1fa.jpg

 

 

In het kasje stonden ook nog wat  planten en de sjalotjes die ik al gedroogd had.

Ik kijk ze na en pel ze in het zonnetje.

Ik ga, denk ik, maar eens het oude gezegde volgen: "sjalotten plant je op de kortste dag en oogst je op de langste dag".

Al vind ik op het internet veel verschillende info over de beste planttijd.

 

121069421_20201217_142744(2).thumb.jpg.6ed8d16d1b34f269f2d2f74f12940897.jpg

 

'S avonds eten we pasta met nog wat tomaten uit de tuin die nu binnen afrijpen.

Er ligt hier nu nog een bakje met onrijpe tomaten, maar een deel is te jong om nog af te rijpen.

 

1783977815_20201217_184603(2).thumb.jpg.1fdecae26d9862ef45a4be419edef60c.jpg

 

Voor de stoofschotel van gisteren oogst ik wat kleine Westlandse Putjes.

 

1240669554_20201218_133925(2).thumb.jpg.75764cea9fbbfe0864b2ee8fa31e3e35.jpg

 

 

En de Putjes gestoofd:

 

 

121670482_20201218_190850(2).thumb.jpg.dab659275f1ffa15b5d2ac3013d54cc5.jpg

 

Ook neem ik een groenlof mee. Ze zijn wel erg verschillend geworden, zowel van blad als van vorm.

Eentje is een mooi kropje, die is voor vanavond.

 

21697621_20201218_134440(2).thumb.jpg.ca8564201cb10df7d5bc837b97e16c29.jpg

 

1352030317_20201218_134635(2).thumb.jpg.cd2a3019fecc9290fe3f05f418d9e8df.jpg

 

Gisteren was er weer eens feest en natuurlijk ook een taart met amandelen en bitterkoekjes.

Want ik mocht kiezen.

In de vulling zat o.a. appel/ abrikozenjam.

 

678944731_20201218_155828(2).thumb.jpg.f5fb3877cb5f3ebcd7c5b7a7f14185dc.jpg

 

 

538377187_20201218_160008(2).thumb.jpg.9a0398dc28f83b73a1cd771e78e245b0.jpg

 

 

 

 

  • Like 1

4 Comments


Recommended Comments

Wauw, wat een rijkdom, je niet aflatende werkzaamheden worden goed beloond. Wat naar, die overleden vriend, maar het mes lijkt op een kapmes zoals ik mensen wel op hun tuin heb zien gebruiken. Ik zou het wel daarvoor gebruiken, voor in de keuken zou het mij te groot zijn. Is het wel goed geslepen? Anders misschien eens goed (laten) slijpen?

Link to comment

Het is inderdaad een vleesmes, onze slager en slachter werkt ook met zo n victorinoxmes en mijn groentemesjes zijn van t zelfde merk. Een mooi cadeaux, een mooie herinnering. Ik heb ook veel keukenspullen van een overleden vriendin die traiteur was, altijd een plezier aan haar te denken.

wat ziet dat taartje er smakelijk uit zeg! Mmmm😋😋

  • Like 1
Link to comment

@HuubvG :Het mes was redelijk scherp, en nu vlijmscherp. 😉

Slijpen wordt helaas vaak vergeten, maar ik hou van goed gereedschap.

 

@Amrutten Het vleesmes had ik ook gezien, het lijkt er erg op maar is 200mm, dit mes 280mm, een flinke dus.

Maar zeker in combinatie met de ovenschaal krijg je wel veel zin om iets uit te benen en te stoven.

 

@appelvrouw : Het zijn inderdaad goede herinneringen, ik heb hier nog een goed gebruikte slijpsteen van mijn opa (geboren in 1900) , die is ook al een tijdje in gebruik.

Edited by Patrijs
  • Like 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...