Jump to content
 • entries
  229
 • comments
  493
 • views
  17,715

Elke dag wat doen en dagelijks wat genieten in de tuin ...


Jane Doe

531 views

Probeer elke dag wat te genieten en dagelijks wat te genieten in de tuin. 

 

Nog een giga navaho bramen struik snoeien, de takken hakselen en de snippers in de keukentuin mulchen. Dan nog een kippenweide alles snoeien en het zelfde verhaal. Alle brandnetels verwijderen, met wortel en al. Hopelijk is er volgend jaar dan geen jungle ongewilde groen meer.

 

De aardbei uitlopers in trays planten, volgend jaar kunnen die dan in bedden. En dan testen en uitzoeken welke ons bevallen en blijven, van de gewenste komen dan per soort een bed. In de keukentuin zijn al 5 bedden van de soorten die er al waren. 13 soorten a 1 plantje staan er in de spiraalbakken, 1 soort is helaas gesneuveld die heeft de postreis niet overleefd.

 

Het laatste bed wat siertuin wordt is net aan begonnen en moet nog deze herfst verhuizen naar de keukentuin. De anderen staan in kuipen en zijn er niet zoveel, dat scheeld weer.

 

Van de nieuwe soorten van dit jaar, hebben niet alle uitlopers gegeven, van die met uitlopers verhuizen dan. De enkele plantjes blijven in de spiraal of verhuizen naar een kuip. En dan kunnen die volgend jaar met hun uitlopers naar hun bed verhuizen. Van de planten die blijven en genoeg uitlopers geven, blijven alleen de uitlopers voor het volgende jaar. De moederplanten gaan, als ze dan niet goed fruit geven vallen die soorten van zelf ook uit.

 

Door de tijdsgebrek wil het met zaaien en co niet zo lukken, maar we zaaien dapper door in de weinige tijd die we hebben. En alles komt in de kas en keukentuin.

 

Zodra de folietunnel staat kan daar ook geplant worden, als die dit jaar nog komt. Een deze weken zou die toch nog maar zo komen, dan krijgt die meteen een wintertest hier. 

 

Het grote project gaat volgend jaar ook van start, "5" hectare vermeerderen en behouden van oude heirloom groente, kruiden, granen, bloemen en fruit soorten voor zaad-/genenbanken en groente, kruiden, granen, bloemen en fruit voor Kindergarten en school. Herfst en winter alles plannen en uitwerken, zodat we volgend jaar van start kunnen.

 

Edit:

 

Op speciaal verzoek regels tussen ...

 

Heerlijk wat kunnen spelen in de tuin, weer wat aardbeien uitlopers verhuisd. Zwarte stokrozen kunnen redden uit de exmoestuin, staan nu in de keukentuin. Sjarlotten gepoot en 2 handen vol mooie grote, aan de buurvrouw gegeven.

 

De kas wat kunnen opruimen, wordt van alles opgeslagen wat de kas niet ten goede komt. Klaar schip uh kas maken en dan weer in beslag nemen voor de gewassen. De voorkas is voor opslag en klein deel gebruik in voor zaaien, staat ook al weer propvol. Tja dat eeuwige even snel wegzetten en later opruimen ... Alles moet gewoon op zijn vaste plaats, wil rust om me heen dan wordt ik ook weer rustiger. 

 

Plaats vrij maken voor het nieuwe project, alles wordt dan voorgezaaid en kan dan mooi geplant worden zodra ze groot genoeg zijn. Soorten hier en daar telen, zodat we back up hebben voor de soorten. 

 

Er is meer dan genoeg te doen, teveel voor mij alleen. Maar het is niet anders en doe alles mogelijke, volgend jaar komt er dan hulp voor het project. Dat is onmogelijk alleen uit te voeren. 

 

Edited by Jane Doe

 • Like 1

4 Comments


Recommended Comments

Ik wil ook wel wat plaatjes zien..... Nu lees ik over een spiraal, en ik heb geen idee wat dat is 🤔 En je hebt nog veel meer dingen om te laten zien, volgens mij. Ik wil wel eens zien hoe overgroeid de kippenwei dan is. 

 

En als ik dan toch verzoekjes indien😬. Ik zou alinea's waarderen met een witregel ertussen. Niet vervelend bedoeld hoor. Nu is er een onafgebroken stuk tekst, het nodigt niet uit tot lezen. Zonde van je inspanning  

 • Thanks 1
Link to comment

Probleem is dat ik zo snel geen foto's kan plaatsen, dat is een heel gedoe. Dan moet ik meer tijd vrij hebben, zodra ik dat kan zal ik dat weer doen. 

 

Spiraal is een kunststof bak zoals een kruidenspiraal a la slakkenhuis vorm.

 

De kippenweide is een ongewilde bos, de beukennootjes zijn alle gekiemd en veel te veel ze er alleen alle uit te trekken, dus kan ik nu mooi met takken snoeischaar die vele die alle over gebleven zijn snoeien.

 

Met de brandnetels hetzelfde verhaal, gezaaid en uitlopers. Paar met woelvork voorzichtig los gewoeld en dan met wortel uitgetrokken. Dat gaat maar moeizaam, dus hoop werk voor mij alleen en als of ik toch niks anders te doen heb of zo.

 

Manlief helpt me alleen in de tuin met maaien op de zitmaaier en zoneke kan nog niet helpen met zulk zwaar werk. Dat wil ik hem niet aan doen, al wil hij maar al te graag helpen. Dus moet ik zelf alles alleen doen, stuk voor stuk en beetje voor beetje.

 

Zo goed met witregel tussen 🙃

 • Like 2
Link to comment

Had je al een kas? Want de nieuwe is er toch nog niet?

 

Ik herken dat wel, dat het nooit klaar is en je alleen maar je best kunt doen. En ook dat er overal dingen staan, wat nog meer onrust geeft. Maar het hoort ook bij een tuin die in verandering is, volgens mij. Houd vol! 😉

Link to comment

Ja een glazen kas, nee de tunnel is er nog niet.

Dank voor je kracht gevende woorden, doe mijn best. Vandaag wat Brandnetels getrokken, waar een bed komt met een boompje, struikenjes, vaste planten en bloemen komen. Met paden uit de tuin, naar de kips en schuur.

En weer wat aardbei uitlopers kunnen planten, nog een paar soorten te gaan. En dan nog dat ene bed wat nog steeds moet verhuizen. 

 

Zoneman is benoemd tot testchef, proeven van groente en fruit wat lekker voor de kids is. Verschillende soorten aardbeien, frambozen, kruisbessen, appelbessen, aalbessen en co. Zo ook voor sla, spinazie, kool, komkommer, tomaten, paprika, meloen, pompoen, courgette en zo. Uitzoeken wat in de smaak van de kids valt, niet alleen lekker en gezond maar ook mooi en met plezier te verwerken.

 

De sla, linzen en snijkool vallen wel in de goede smaak van de kips, smakelijke afwisseling met al dat onkruid. 

 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...