Jump to content
  • entries
    229
  • comments
    493
  • views
    14,380

Klein maar een beginnetje ...


Jane Doe

481 views

 Share

Klein maar een beginnetje is er, volgens de planning lopen we nog niet achter. Maar mijn gevoel is onrustig en zenuwachtig, al ben ik blij dat de folietunnel nog niet staat. Al zou die stormvast moeten zijn, was het hier angstaanjagend met die orkaankrachten.

Zodra de tunnel staat, wordt die gelijk in gebruik genomen. 50 kg piepers liggen te wachten en 20 kg bijbesteld, wat piepers betreft is het nu wel goed voor dit jaar. Bedoeling is 2 rondes te poten dit jaar, in de tunnel nog een late laatste ronde. Kijken hoe ze zomer en herfst zich voor de winter redden. Een bed van ruim 20 meter bij 80 cm kunnen wel wat piepers kwijt, 30 cm uit elkaar en dan in verzet.

De eerste stekjes lopen al mooi uit, zullen een mooi plaatsje krijgen in de tuin en akker. Dit jaar kunnen de kindjes de eerste smikkelen en als snack of voor hun toetje. Jam maken zou ook leuk zijn, als er genoeg te oogsten is. Maar een plantje en wat stekjes per soort is een klein begin, al zijn het eenjarige bewust gekozen.

De woelvork zal zich ook dit jaar moeten bewijzen, elk bed voorbereiden voor het poten, zaaien en planten. Al zal een tractor de bedden eenmalig frezen met compost en mest. Folie er op en folie aan de kant als dat bed in gebruik word genomen. Dan komt er nog een laagje compost op en zijn de verhoogde bedden klaar. Even met woelvork, harken en telen. 

Tot nu toe gezaaid:

1 Tuinboon crimson

2 Tuinboon dubbel rood

3 Tuinboon sutten dwarf

4 Tuinboon martock 

4 Schnittknoblauch

5 Saffloer

6 Tuinboon dubbel roodbloeiend

7 Tuinboon Exhibition

Nog veel te zaaien, tuinbonen, erwten, pepers, paprika's, aubergines, sla, snijbiet, kruiden, bloemen is al een beste lijst.

De kleine boompjes moeten ook nog geplant worden en de hosta's, de rest is even tijdelijk onder gebracht in potten. Zodra de siertuin dan aan de beurt is, kunnen de vaste sierplanten daar een mooi plaatsje krijgen. Zijn ook nutsplanten bij, dubbel doel planten zouden de kips zeggen.

Plan is extra te zaaien, zodat de kindjes bij Kindergarten, school en thuis ook de mogelijk hebben wat te planten. Vooral de dwergvormen zijn leuk daar voor. Hopelijk kunnen we aan potten komen, zodat de kindjes ze makkelijk mee kunnen nemen en als ze niet geplant kunnen worden ze de pot een plekje kunnen geven. En dan ein klein beetje moestuin plezier kunnen beleven. Wie weet gaan de ouders dan thuis wat planten en zo voor hun kindjes en zichzelf een gezonde snack hebben.

 

Edit ...

Edited by Jane Doe

 Share

4 Comments


Recommended Comments

We doen ons best Lisa, ruimte en dan toch nog plaats tekort.

De siertuin wordt dit jaar groter en zal de helft in beslag nemen. De kips hebben de meeste ruimte en scharrelen ook nog in de tuin.

Link to comment

Als pot kun je ook yoghurtemmers (1 liter) gebruiken. Daar verpot ik ook altijd de jonge plantjes in, ideaal. Er zijn ongetwijfeld genoeg mensen van de Kindergarten die yoghurt uit zo'n emmer eten en met een oproep kun je makkelijk genoeg yoghurtemmertjes krijgen.

Link to comment

Leuk idee flup, we eten zoveel yogurt emmers genoeg. Zelf doe ik ook wel gatt in de deksel waar het plantje net niet door past en op rust. Dan kun je op voedingwater zetten, maar ook zoals je schrijft met grond doen we.

Meestal knutselen ze zelf potten en dan geven we een tray met plantjes maar ook zaadgoed. Staat nu een paashaaspot van ons zoontje met tulpjes.

Ze hebben nu leuke kleine verhoogde bakken bij action, op poten met deksel. Daar heb ik er een paar van gekocht, kunnen de kindjes daar wat in zaaien en planten. Is precies hun hoogte, net te laag voor volwassenen en kinderhoogten.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...