28-6-2023
De afgelopen week is het warm geweest en soms erg warm met heel veel zon.
En er is een buitje gevallen, helaas niet genoeg, nog geen 20 mm, en na een weekje was het effect van de regen alweer verdwenen.
Soms vraag ik me dan af waar ik het allemaal voor doe, alles verdroogt of blijft achter met groeien.
Ik moet gieten anders is veel van mijn werk tevergeefs geweest. Zaaien en planten is lastig.
Dan is het voorjaar een makkelijkere tijd om met de moestuin bezig te zijn.
Maar alsof de duvel er mee speelt is er dan toch een weersomslag en krijgen we zachter weer met heel misschien een klein beetje vocht.
Door het gieten van de paprika's ontkiemde er van alles in de lage kas, onkruid maar ook veel muismeloentjes en tomaten die er eerder stonden en waarvan de vruchten gevallen zijn. Soms jaren later komt er weer van alles op.
Bij het opruimen daarvan heb ik zo weer een makkelijk maaltje bij elkaar.
Dit keer raapsteeltjes, die ik normaal eigenlijk alleen in het voorseizoen zet.
Met wat peulen weer een maaltijd.
De paprika's gaan hard met het mooie weer, ik moet wel de kas goed luchtig houden.
De eerste bloemetjes bloeien nu.
Met de bui zet ik alles open om zo veel mogelijk water op te vangen.
Doe ik dat niet dan loopt het water zo van de ramen langs de paden de slootjes in, en dan krijg je het niet meer te pakken.
Het was maar een kort en heftig buitje, ik zat klaar om water in de IBC te pompen maar als snel was het over.
Ik had veel huiswerk, de tuinbonen kwamen snel achter elkaar en moesten gedopt en verwerkt.
Iedere avond een paar bakken doppen en zelfs naar de APK keuring, waar je vaak lang moet wachten, had ik een tas tuinbonen mee.
Ook de kool kwam tegelijk en die is deels verwerkt in kimchi.
Voor het stoofvlees nam ik een vers bouquet garni mee.
Door de rijen tuinbonen die klaar zijn is er weer veel afval, ik had ook weer paardenmest besteld dus de compostvakken kunnen gevuld.
Laag om laag en regelmatig een gieter water er over want anders is het te droog en gaat het niet broeien.
Het eerste vak is nu vol hete compost, en elke twee dagen kan er weer een laag bij omdat het ingezakt is.
De tuinbonen stonden hoog en de planten steek ik bosje voor bosje met de steekschep in kleine stukjes.
Daar krijg je wel honger van.
Bloemkool en spitskool is lekker en voedzaam.
De volgende dag gaan de manshoge geschoten snijbietplanten in stukjes.
Het ruimt lekker op op de tuin en ze pakten ook te veel water en licht weg van andere planten.
Ben ik moe dan heb ik doptijd.
Lekker met de eerste (kriel)aardappeltjes. De planten zijn belachelijk klein gebleven door eerst de kou en daarna de droogte.
Ik haal er toch maar wat uit, groter worden ze toch amper meer.
Maar ze zijn lekker na de bewaaraardappels van vorig jaar.
En lekker met de eerste zomerpostelein. Die houdt wel van warm weer.
Net als de tomaten die hard groeien. Al geven de zestig planten ook veel werk.
En ja hoor, ook hier de eerste courgette en bietjes.
De peulen, erwten en sugarsnaps gaan ook hard door de warmte, ik hoef ze niet te gieten want water zochten ze zelf, maar nu is het snel afgelopen.
De late aardappels staan redelijk, al zie je gelijk dat het achterop een stuk droger is.
De eerste uien zijn gaan strijken, eens kijken of ze mooi onder het gaas vandaan komen.
In ieder geval geen last van uienvlieg.
Ik had palmkool gezet en die flink gegoten, dat moest wel bij die kleine plantjes.
maar ze groeien mooi.
Het andere, geoogste, koolveldje heb ik gespit en bemest voor de prei.
Maar het moet eerst regenen, in het droge zand kan ik geen gaten voor de planten prikken.
Ook kan ik het niet over mijn hart krijgen om de bijna bloeiende zonnebloemen die daar zijn komen groeien weg te halen.
Er naast stonden drie rijen Anais aardappels, die geven samen maar een volle emmer nieuwe aardappeltjes.
Wat een verschil met vorig jaar.
Ik spit het stuk en zet er gelijk boerenkoolplantjes op, het wordt bewolkt weer dus ze verbranden nu minder snel.
Vandaag de laatste aardbeien verwerkt en de eerste drie jaar oude planten zijn verwijderd, het wordt weer tijd om stekken te kweken.
Edited by Patrijs
- 8
4 Comments
Recommended Comments